Annonce
Rundt om Viborg

Skrammel og skatte skal fortælle egnens historie

Tina Dahl og Hans Kurt Tougaard studerer en af de genstande, som en af Morten Baadsgaard Nielsens ture med metaldetektoren har bragt frem. Håbet er, at et nyt samarbejde vil bringe mange flere skatte frem i lyset. Foto: Dorte Søgård Schou.

Fjordklyngen og Midtjysk Detektorforening håber, at et nyt samarbejde kan hjælpe beboerne til at blive klogere på de mange historier, som gemmer sig i den lokale jord.

Annonce

Fjordklyngen: Selv de mindste ting har en historie at fortælle, og netop det vil landsbysamarbejdet Fjordklyngen gerne udnytte til gavn for borgerne i området. Således har landsbysamarbejdet allieret sig med Midtjysk Detektorforening, som via metaldetektorer og historisk viden er specialister i at udlede spændende historier fra både store og små fund.

Det samarbejde skulle gerne give lokalbefolkningen en unik mulighed for at blive klogere på, hvad det er for en egn, de bor og lever på.

- Vi fik den idé at grave i fortiden, for jeg tror, at rigtig mange har tænkt på, hvordan det så ud førhen. Så meningen er at lave et arrangement, der dels afsøger området og efterfølgende kaster lys over, hvad der er blevet fundet, fortæller Tina Dahl fra Fjordklyngen.

Samarbejdet mellem detektorforening og Fjordklyngen munder i første omgang ud i en weekend, hvor udvalgte jorder i lokalområdet afsøges. Her bliver det muligt for lokalbefolkningen at følge med på tætteste hold og selv prøve kræfter med en metaldetektor. Efterfølgende udstilles udvalgte effekter, og samtidig har man allieret sig med en arkæolog, der kan gøre historierne levende for borgerne.

Bunken til højre er resultatet af en af Morten Nielsens nylige ture med detektoren. På en times tid kan der findes utallige patronhylstre, en bakelit-lommekniv, bolte og skruer, små blyforseglinger fra tidligere tiders kornsække og en blyknap. Til højre er der nogle af de genstande, som Hans Kurt Tougaard er faldet over ude på sine marker, og som han mægtig gerne vil undgå.
Annonce

To fluer med et smæk

Marker og jord gemmer på meget - meget mere end man måske lige skulle tro. Det kan såvel Morten Baadsgaard Nielsen fra Midtjysk Detektorforening og repræsentant fra Fjordklyngen Hans Kurt Tougaard, der til daglig er kartoffelavler, nikke bekræftende til. For landmænd landet over udgør forskellige metalgenstande af varierende størrelse både et fare- og irritationsmoment på den måde, at metalstykker kan blande sig i dyrefoderet eller forvolde skade på udstyr og maskineri.

- Så ud over, at det måske kan fortælle noget om vores fortid, er det også nyttigt på den måde, at det hjælper til at gøre jorden renere, fortæller Hans Kurt Tougaard der i stil med en gruppe andre lodsejere på egnen har givet tilladelse til, at netop deres jord, må blive afsøgt for såvel skatte som skrammel.

- Det er noge,t detektorfolk vægter højt, det med at fjerne skrald fra naturen som vi kommer frem, siger Morten Baadsgaard Nielsen, der selv gemmer sine fund for derefter at sortere det og køre på Revas med alt, der ikke har nogen relevans.

En mønt fra Frederik 10.'s tid. Hvis lomme er den mon faldet ud af?
Annonce

Små ting, store historier

I Midtjysk Detektorforening har man i samarbejde med Fjordklyngen talt om hvilke områder, der især kunne være interessante. Og selvom næsten alle jorder indeholder en eller anden form for historisk vidnesbyrd, er der nogle områder, der er mere interessante end andre.

Morten Baadsgaard Nielsen fortæller, at adgangen til det livgivende vand altid er en god indikator på, om folk har levet i området, og der derfor kan findes noget spændende. Også placering i forhold til verdenshjørner og om landskabet levner mulighed for at levere mad til folk og fæ, er blot nogle af de ting, der kigges på:

- Det er et ret stort puslespil, og selvom der kan være mange tegn på, at der findes noget i et bestemt område, så kan det godt være, at der alligevel ingenting er, fortæller Morten Baadsgaard Nielsen, der glæder sig meget over Fjordklyngens initiativ og kalder det "et rigtig godt samarbejde."

Han glæder sig til arrangementet, der i øvrigt finder sted den sidste weekend i oktober, og det kan lokalbefolkningen også roligt gøre:

- Det er ofte sådan, at selv små ting kan fortælle store og spændende historier, slutter han.

Omdrejningspunktet for weekenden bliver i øvrigt Kulturcenter Værestedet i Låstrup, og Fjordklyngen er klar med flere detaljer i løbet af sensommeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Man gjorde Viborgs børn fortræd

Viborg

Undvegen patient set flere steder i midtbyen: Ikke første gang han stikker af fra psykiatrisk afdeling

Annonce