Annonce
Rundt om Viborg

Skridt for skridt mod et kartoffelmuseum

Sådan cirka så kartoffeltyskerladen fra omkring 1760 ud. Indtil for få år siden stod den i faldefærdig stand på den ene af de to Sandkærgårde lidt øst for Grønhøj by.

Gregers Laigaard og foreningen "Liv på Alheden" er nu klar til at begynde realiseringen af "Kartoflens Univers". Som noget af det første genopbygges den sidste kartoffeltyskerlade.

Annonce

Grønhøj: - Vi tager det lidt skridt for skridt. Så må vi se, om det bliver et projekt til 40 eller et til fire millioner kroner.

Det siger kro- og museumsejer Gregers Laigaard om sit projekt vedrørende "Kartoflens Univers", som han dels som kromand, dels i regi af foreningen "Liv på Alheden" vil skabe i tilknytning til Grønhøj Kro og Morten Korch-museet.

Det første skridt er at gennemføre et såkaldt forprojekt, hvor et par hyrede konsulenter, tidligere Viborg-turistchef Britta Leth og Mogens Knudsen, som de seneste år har arbejdet med turisme-projektet "Flagermusenes Land", er hyret til at stå for.

De to skal i samarbejde med Kartoffeltyskerne på Alheden, de lokale foreninger i Grønhøj og omegn, kartoffelavlerne og kartoffelmelfabrikkerne samt industrien og forskningen udarbejde et samlet prospekt, der gør rede for kartoflens informations- og oplevelsesmuligheder.

Forprojektet er budgetteret til at koste i alt 415.000 kroner, og hen over sommeren er de sidste penge hertil skaffet. Erhvervsstyrelsens landdistriktspulje er med en donation på 260.000 kroner største bidragyder. Viborg Kommune er næststørste sponsor med 50.000 kroner. Også Karup Kartoffelmelfabrik, Sparekassen Kronjylland, Grønhøj Kro, Garnlageret og Stofgården, samt foreningerne Kartoffeltyskerne på Alheden og Liv på Alheden har givet penge.

Gregers Laigaard ejer en stor maskinhal ved Grønhøj Kro. Det er planen, at den gamle kartoffeltyskerlade skal genopføres inden i hallen, da den skrøbelige lade næppe tåler at stå udenfor i vejr og vind. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

Kartoffeltyskerladen

Som en del af forprojektet skal den sidste, originale kartoffeltyskerlade genrejses. Stumperne fra laden, der indtil for få år siden stod faldefærdigt i Sandkærgårde lidt uden for Grønhøj, ligger nu på lager ved kroen.

Planen er at genopbygge laden, der er fra omkring 1760, helt eller delvist inde i en maskinhal ved Grønhøj Kro. Opbygningen skal ske med hjælp af frivillige samt med råd og vejledning fra en tidligere museumsmand, Søren Poulsen, der var med til at pille laden ned og registrere alle dele.

Gregers Laigaard håber, at det kan ske hen over vinteren og foråret 2019, og at næste sommers gæster i og omkring Grønhøj Kro dermed kan få laden at se - eventuelt sammen med en foreløbig udstilling om kartoflens og kartoffeltyskernes historie.

Realiseringen af "Kartoflens Univers" forudsætter hele vejen lokal opbakning og involvering. Blandt andet gennem foreningen "Liv på Alheden". I slutningen af oktober bliver der holdt en workshop for aktørerne. Og i begyndelsen af det nye år er det planen at holde et egentligt informationsmøde for alle interesserede, fortæller Gregers Laigaard.

Kartofler har i århundreder spillet en væsentlig rolle i de midtjyske hedeegne - og gør det stadig. Nu ikke mindst gennem avl og forarbejdning af industrikartofler i store mængder. Arkivfoto: Lokalhistorisk Arkiv i Karup
Annonce

Grønhøj er oplagt

Han mener, at Grønhøj er et oplagt sted for "Kartoflens Univers". Kartoflen har i århundreder haft stor betydning byen og egnen. Grønhøj blev anlagt som en koloni af de tyske immigranter, som kom til omkring 1760 og som senere blev kendt som kartoffeltyskerne, fordi de som noget nyt i Danmark dyrkede kartofler i stor stil på de magre, opdyrkede hedearealer.

Den historie skal naturligvis fortælles i et kommende "univers". Men det skal også handle om nyere tids brug og udvikling angående kartofler. Ikke mindst kartoflen som industriprodukt. I dag anvendes kartoflen jo foruden som direkte spise blandt andet i masser af madvarer og konfekture samt i medicinalindustrien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

Blindes Jul - en vigtig støtte

Annonce