Annonce
Debat

Skulle man i tidens ånd bruge et andet ord for molbo?

Bent Bjerge. Privatfoto
Annonce

Læserbrev: Jeg har her på det sidste spekuleret over, om man ikke i tidens ånd burde bruge et andet ord for molbo.

”Nappedamser ” eller noget andet, hvor de gæve folk nu måtte komme fra i området. Ordet molbo er jo i den grad en fæl og diskriminerende betegnelse.

Tankerne ledes jo hen mod dumme bønder. Nej, find andre gloser og skrot de mange bøger med molbohistorier med deres fordummende fortællinger. På alle hylder og på alle museer. Ovenikøbet findes der noget, der hedder molbo-is. Det løber mig koldt ned ad ryggen. Få den is smeltet væk.

Og hvad med jøderne? Skulle vi ikke lige sætte en streg gennem det ord, for folk forbinder det med noget negativt. ”Den evige jøde. ” ”jødepuger ” eller noget, der er værre? Og hvad med dem, der bor i odder? Oddere! Der ville jeg nødigt bo.

Vi kan lige så godt få ryddet op i alle vores navneord med nedgørende betydning, der rammer et folk eller en gruppe. Hvad med vagabonder? Hvis jeg kalder dig en vagabond, hvordan vil du så tage det? Man kunne jo bruge det andet ord: ”Landevejens tapre riddere, ” men så er man jo ved at blive forpustet. Og vagabonderne ridder vel heller ingen steder hen?


Vi kan lige så godt få ryddet op i alle vores navneord med nedgørende betydning, der rammer et folk eller en gruppe.


Og hvad med dem, der bor på Anholt. Er de anholdt? Nej, ved den søde grød, de ikke er. Et misvisende navn. Jeg aner slet ikke, hvad et menneske, der bor på den ø kaldes, og jeg vil helst heller ikke vide det.

I årevis har man gjort grin med gode mennesker, der bor i Randers, og pressen har støttet op om det i usmagelig grad. Hvorfor så ikke taget skridtet helt ud. Find et andet navn. Ordet er også blevet slidt med tiden. Og så hedder folk der ”randrusianere. ” Det er jo en hel spiritusprøve. Væk med det.

Nu skal jeg ikke blande mig i kinesisk politik. Det er der mange, der har brændt sig på. Men jeg kunne måske i al fredsommelighed henstille til dette gule og stolte folkefærd, at det måske skulle genoverveje dets navn.

Kinesere herhjemme bliver fyret af med lunte, krudt og knald, og så tænker vi på bredgrinende små kinesere med skæve øjne og halepisk. Og vi synger kækt og frejdigt kanon om tre små kinesere på Højbro plads, der spiller ulovlig musik og bliver forfulgt af politiet.

Og vi lærer vores børn, at når de graver dybe huller i jorden, kan det ende med, de støder på en kineser. Og hvem vil have en kineser i sin have?

Det er dybt undergravende, ikke?

Og sådan kunne man blive ved.

Annonce
Annonce
Danmark

Færre kommuner rummer alle klasser

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce