Annonce
Viborg

Skulpturer af hjemløse skal ikke føle sig hjemløse

- Jeg forestiller mig ikke, at min kunst kan ændre verden, men den kan i det mindste skabe debat, har Jens Galschiøt tidligere sagt. Foto: Foto: Lars Rasborg

For anden gang giver Viborg husly til kunstneren Jens Galschiøts skulpturer af livagtige hjemløse.

Annonce

Viborg: I sommeren 2015 vakte kunstneren Jens Galschiøts gadekunst med skulpturer af hjemløse så stor opmærksomhed, at Viborg Handel fik mod på et dacapo. Torsdag eftermiddag åbnede kulturudvalgsformand Per Møller Jensen (S) en udstilling, der omfatter ni skulpturer på Hjultorvet.

For to år siden stod Kirkens Korshær i Viborg for dette indslag i byens gadebillede. Kirkens Korshær arbejder med hjemløse og ønskede med dette indslag at markere varmestuens 25 år i Viborg. Hver figur udtrykker en mørk skæbne, men er som skabt til byrum med mening.

Viborg Handel søgte kulturudvalget om et tilskud og fik 30.000 kroner til disse ni sigende skulpturer af tavse mennesker. Samlingen får lov til at stå indtil den 16. august.

I sin åbningstale kom Per Møller Jensen ind på, at det normalt er festligt at skulle åbne en udstilling, men at Jens Galschiøts værker ikke lægger op til skåltaler.

- Situationen i dag er lidt anderledes, idet udstillingen har et tema, som berører og bevæger alle, sagde Per Møller Jensen.

- Jeg håber, at mange standser og ser på skulpturerne, sagde Per Møller Jensen, da han afslørede én af de ni skulpturer.
Annonce

Tegn fra skyggesiden

Han gav i stedet ordet til værker som "Avispigen" og "Posedame".

- Vi bliver - via udstillingen - mindet om, at på trods af vort velfærdssamfund er der medmennesker, der af forskellige årsager "falder igennem" og lever på samfundets skyggeside, sagde Per Møller Jensen og fortsatte:

- Det er der grund til at være opmærksom på - og det bidrager denne udstilling til. Og det er godt.

I 2015 var kunstneren i Viborg for at åbne udstillingen. Denne gang kunne han ikke være med. For to år siden sagde han:

- Jeg forestiller mig ikke, at min kunst kan ændre verden, men den kan i det mindste skabe debat.

I 2005 udviklede han idéen som en del af initiativet "Udenfor". 13 bronzeskulpturer med kerner af beton blev det til, og de har vakt opmærksomhed overalt i Europa.

Danmark har foræret Europa-Parlamentet én af skulpturerne. Skulpturen forestiller en hjemløs, der sidder på en bænk og drikker en øl. Gæsterne fotograferer flittigt dette kunstneriske indslag i hele Europas vandrehal.

Viborg Handel havde importeret en lirekassemand fra Aarhus for at slå den helt rigtige tone an.

For to år siden stod skulpturerne på række i Sct. Mathias Gade. Denne gang virker de som et samlet budskab på Hjultorvet.
Viborg Handels udstilling med hjemløsefigurer af Jens Galschiøt er nu klar på Hjultorvet i Viborg. Foto: Lars Rasborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Midtbyen: Behøver det være så grimt?

Sport For abonnenter

Er vokset med opgaven - Mensah er klar til at være en støtte for Viborgs unge spillere

Annonce