Annonce
112

Skyderi: 34-årig fængslet efter amok-tur gennem Viborg

Den 34-årige mand, der natten til tirsdag blev anholdt efter et skyderi, blev tirsdag middag fremstillet i grundlovsforhør - han var dog på grund af sine skader fra politiets skud ikke selv til stede i retten. Arkivfoto: Morten Dueholm.
Grov vold, trusler, ulovlig indtrængen og hærværk. Den mand, der natten til tirsdag blev skudt og anholdt i Viborg, er nu blevet varetægtsfængslet in absentia - altså uden selv at være til stede i retten.
Annonce

Viborg: Den 34-årige mand, der natten til tirsdag blev anholdt og skudt af politiet, blev tirsdag eftermiddag varetægtsfængslet i mindst fire uger.

Det står klart efter et grundlovsforhør ved Retten i Viborg, hvor manden på grund af sine skader fra skuddet om natten ikke selv var til stede.

Det viste sig, at den 34-årige er sigtet for i alt 15 forhold.

Det tog sin begyndelse mandag omkring klokken 23.06, da han truede bartenderen på værtshuset Café Børsen i Gravene. Den 34-årige pegede på bartenderen med det, der ifølge Anklagemyndigheden er en hardball-pistol. Efter at være blevet smidt ud af værtshuset slog han - formentlig med pistolens skæfte - omkring fem huller i ruden i beværtningens dør.

Efter besøget på Café Børsen gik manden ned i Sct. Mogens Gade, hvor han smadrede ruder på en del forskellige ejendomme, og hvor han truede tilfældigt forbipasserende med sin pistol.

Politiets efterforskere er i løbet af tirsdagen trukket i arbejdstøjet ved den 34-åriges bopæl i det nordlige Viborg. Foto: Eskil Lyngsøe.
Annonce

Flænge i baghovedet

Den 34-årige brød også ind i to forskellige lejligheder i Sct. Mogens Gade. I én af de to ejendomme boede en ung kvinde, som blev vækket af, at den 34-årige pludselig stod inde i lejligheden. Han havde trukket sin hætte helt op, så hun ikke kunne se hans ansigt.

Hun skreg, alt hvad hun kunne, og det vækkede hendes overbo, som efter kort tid kom hende til undsætning. Den 34-årige blokerede udgangen for hende, og da hun alligevel forsøgte at flygte ud af lejligheden, greb gerningsmanden fat i hende og slog hende i baghovedet - formentlig med pistolskæftet - så hun fik en flænge i hovedet på 10 centimeter.

Overboen kom og holdt kortvarigt den 34-årige tilbage. Sammen flygtede han og kvinden op i hans lejlighed, hvor de låste døren og tog bagtrappen ned. De sprang over et par hegn og søgte tilflugt hos nogle tilfældige i et hus, hvor lyset stadig var tændt.

Overboen forklarede til politiet, at gerningsmanden virkede påvirket, og at han havde meget store øjne.

Annonce

Bleg og tørstig

Derefter var den 34-årige gået hen til en adresse i Søparken, hvor han bankede på til en bekendt, som ikke lukkede op for ham. Her så en anden beboer gerningsmanden tage ladegreb på sin pistol, og det fik straks beboeren til at kontakte politiet.

Den 34-årige fik sin mor, som han bor hos, til at komme og hente sig omkring Sct. Kjelds Gade. Da hun kom, truede han også hende og sagde, at hun skulle være glad for hver nye dag, som hun fik lov til at få.

Da moren og den 34-årige søn kom hjem til bopælen på Arildsvej i det nordlige Viborg, gik manden ned på sit værelse i kælderen, og moren gik til sin anden søn og låste døren.

"Han har en pistol. Ring 112," sagde hun til sin anden søn, oplyste anklager Katrine Melgaard.

Mens moren talte i telefon med politiet, kunne hun høre, at sønnen gik rundt og smadrede indbo i huset. På et tidspunkt sagde politiet til hende, at hun og den anden søn skulle komme ud af huset, som politiet havde omringet.

Mens politiet forsøgte at kontakte den 34-årige, pegede han ad flere omgange mod betjentene med noget, som umiddelbart lignede et automatvåben.

Først en god halv time efter, at politiet havde skudt manden i armen, kom han ud og overgav sig. Her konstaterede lægen, at manden blødte fra tre huller i den ene arm, og at han i øvrigt var bleg og tørstig.

Værtshusets hoveddør er hårdt medtaget af mandens hærgen. Foto: Eskil Lyngsøe.
Annonce

Tidligere straffet

Vidner, som også var på Café Børsen, inden manden forlod stedet, forklarede til politiet, at han var meget beruset og konfliktsøgende, og at han gerne ville drikke endnu mere alkohol. De forklarede også, at han, fordi han blev nægtet at få mere at drikke, trak pistolen og truede bartenderen.

Den 34-åriges mor fortalte politiet, at hun flere gange har forsøgt at få hjælp til sin søn, som hun var bange for. Af og til var det sket, at hun havde hørt den voksne søn tale om, at han gerne ville skære halsen over på folk.

Inde i huset på Arildsvej fandt politiet efterfølgende både en machete (en lang kniv, red.) liggende på stuegulvet og en genstand, som lignede en maskinpistol. I øvrigt fandt betjentene den hardball-pistol, som manden formentlig brugte på turen fra Café Børsen og hjem.

Manden er tidligere dømt for både vold og trusler. Senest fik han en dom på fem måneders fængsel ved Retten i Viborg.

Anklager Katrine Melgaard krævede i retten, at manden skulle varetægtsfængsles, men forsvarer Nina Hygum påstod derimod, at han skulle indlægges på en psykiatrisk afdeling.

Retten endte med at afsige kendelsen om, at den 34-årige mand skal varetægtsfængsles i mindst fire uger.

Dommeren mente, at der er en begrundet mistanke om, at det var denne mand, der begik den lange række af kriminelle forhold natten til tirsdag. Derudover lagde retten vægt på, at der er mange vidner, der har set ham, at han truede sin egen familie, og at han tidligere er straffet for lignende kriminalitet.

Det står endnu ikke klart, om forsvarer Nina Hygum og hendes klient ønsker at kære kendelsen.

Ammunitionsrydningstjenesten var også til stede for at hjælpe med efterforskningen på Arildsvej. Foto: Eskil Lyngsøe.
En stor del af Arildsvej var helt spærret af i løbet af tirsdagen. Foto: Eskil Lyngsøe.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Sport For abonnenter

Folkebladet mener: Teenagere skal tage en tørn og give ny energi

Annonce