Annonce
Erhverv

Slut med at drive teltplads: Kanofatter gider ikke skælde ud mere

Jeppe Bo Nielsen er både trist og lettet over, at hans tid som teltplads-forpagter er slut. Han synes ikke, at der er plads til en teltplads ved den nye Åpromenaden. Foto: Hanne Bliksted
Jeppe Bo Nielsen har opsagt aftalen om at drive teltplads ved Gudenåen i Bjerringbro.

Bjerringbro: - Jeg gider ikke gå og skælde ud mere, for det bliver man ikke populær af.

Sådan lyder det fra Bjerringbros "kanofatter" alias Jeppe Bo Nielsen, som sammen med hustruen Mette i 25 år har drevet først campingplads og siden teltplads ved Gudenåen i Bjerringbro.

- Da vi i 1997 startede med campingpladsen, havde vi en en vision om at skabe et attraktivt turiststed, hvor også de lokale borgere følte sig velkommen - og især de unge. Det har vist sig meget vanskeligt, ja umuligt - og vi har virkelig gjort forsøget, siger han på denne kolde januardag.

Annonce

De seneste år har der været meget uro ved åen om aftenen, hvor unge mennesker har mødtes, spillet høj musik og kørt på scootere. Og både Jeppe Bo Nielsen og hans hustru har ofte været forbi om aftenen for at minde de unge om, at de skulle være stille.

- Men jeg gider ikke mere være ham, der skælder ud, så nu har jeg opsagt aftalen. Og det passer jo meget godt med, at Viborg Kommune nu er i gang med at etablere Åpromenaden med badehuse, sauna og meget andet, for der bliver ikke meget plads til teltpladsen, siger han, mens han holder øje med, at den gule gravemaskine ikke kommer i karambolage med de kabler, som ligger i jorden under teltpladsen.

Byens hjerte

Selv om Jeppe Bo Nielsen selv har taget beslutningen om at opsige kontrakten med Viborg Kommune, så har han det meget dobbelt med at skulle sige farvel til teltpladsen.

- Jeg er rigtig ærgerlig over, at det har udviklet sig sådan, at det er så svært at drive pladsen. Omvendt er det også en lettelse, fordi der har været så meget uro her, og jeg har igen og igen skullet bruge tid på at minde de unge om, at de skal være stille. Ja i 2020 kom skilte op med, at der skal være ro her klokken 20, og hvor skal de unge så være?, siger han.

Jeg er rigtig ærgerlig over, at det har udviklet sig sådan, at det er så svært at drive pladsen. Omvendt er det også en lettelse, fordi der har været så meget uro her, og jeg har igen og igen skullet bruge tid på at minde de unge om, at de skal være stille.

Jeppe Bo Nielsen, kanoudlejer.

- Teltpladsen ligger på en historisk plads midt i byen, som man med rette kan kalde for Bjerringbros arnested. Det er er pragtfuldt sted ned til Gudenåen. Det virker forkert at beslaglægge dette skønne område til teltplads for ganske få turister. Området skal returneres til byens borgere, turismen skal nytænkes til noget mere nutidigt, og parkområdet skal være tilgængeligt for alle, lyder hans vision for det område, som nu bliver til Åpromenaden.

Annonce

Byens hjerte

Som gymnasielærer har han tæt kontakt til mange unge og har stor forståelse for, at de også skal have plads til at være på. Men de unges spontane komsammener og familiers overnatning på teltpladsen er en dårlig cocktail.

- Rygtet om uroen på pladsen betyder også, at mange fravælger Bjerringbro, og i 2021 var der kun 740 overnatninger. I begyndelsen af nullerne havde vi helt op til 4.000 overnatninger på et år, siger han.

- Området her er byens hjerte, og mit hjerte banker for stedet - det er jo hele min families sted, siger han med henvisning til, at både hustruen og parrets børn deltager/har deltaget i arbejdet med udlejning af kanoer og de andre aktiviteter, som fylder hans fritid.

- Det er jo et fantastisk sted, og det bliver endnu mere fantastisk, når Åpromenaden er færdig, for det er dygtige folk, som har planlagt stedet. Det bliver godt for hele byen, men jeg kan jo også se, at der egentlig ikke er plads til teltpladsen, siger han med endnu et blik over mod gravemaskinen.

Jeppe Bo Nielsen håber, at Bjerringbro Outdoor-bygningen på sigt kan blive en del af et spændende friluftsliv. Foto: Hanne Bliksted
Annonce

Ingen guldgrube

Jeppe Bo Nielsen overtog forpagtningen af campingpladsen i 1997. På det tidspunkt var der pladser både syd og nord for Gudenåvej. I 2008 byggede han for egne penge nye toilet- og badefaciliteter. Den bygning kostede to millioner kroner, og nu er han i gang med at udvide med det, som han kalder en isfuglerede. Den lille tilbygning skal være base for den lokale kaffe- og isbar Isfuglen, som nu i to sæsoner har haft en mobil vogn på kano- og teltpladsen.

- I starten troede mange mennesker, at det var en guldgrube at drive campingplads, men det kræver rigtig meget arbejde, og når man så også skal holde øje om aftenen, ja så går der mange timer med det. Desuden er interessen for at overnatte på teltpladsen meget begrænset, så det er på ingen måde en rentabel forretning at drive teltpladsen.

Oprindelig var det en campingplads, men efter nogle år blev det reduceret til en teltplads. Og sådan har det fungeret fint i nogle år, indtil kanoanløbsbroen blev etableret.

- Det var en løftestang for området, da vi for fem år siden fik anløbsbroen, og så blev stedet samtidig populært for de unge, siger han.

Annonce

Havnefoged

Selv om han ærgrer sig over, at han ikke længere skal stå i spidsen for det lokale overnatningssted til kanofolket, så er han fortrøstningsfuld, for der vil forsat være mulighed for overnatning til dem, som kommer sejlende. I forvejen er der Bamsebo Camping i Ulstrup og shelters ved Kjællinghøl samt flere muligheder for B&B. Desuden arbejder Viborg Kommune i øjeblikket på at bygge en større shelterplads ved Tangeværket.

- Visionen om et attraktivt friluftssted i Bjerringbro er stadig intakt. Jeg fortsætter med at udleje kanoer, og jeg har jo stadig Bjerringbro Outdoor-bygningen med toiletter, bad og thekøkken. Og på sigt håber jeg, at den kan blive en del af et spændende friluftsliv, hvor jeg både kan udleje kanoer og tilbyde vandreture, ja måske kan jeg til den tid kalde mig havnefoged, slutter Jeppe Bo Nielsen, inden han i rask trav går over til gravemaskineføreren for at sikre sig, at han ikke rammer hverken kabler eller træerne på den nu forhenværende teltplads.

Annonce

Ingen hast

I følge skov-og landskabsingeniør ved Viborg Kommunes Natur og Vand-afdeling Karen Glerup-Nielsen så har Viborg Kommune  ingen hast med at finde en ny forpagter til teltpladsen.

- Vi har modtaget opsigelsen fra Jeppe Bo Nielsen, og selv om han havde kontrakt på pladsen frem til 2026, så har vi godkendt opsigelsen. Det er nu op til politikerne at finde ud af, hvordan betingelserne for forpagtning af pladsen skal være, men som vejret er lige nu, er der ikke noget der haster, siger Karen Glerup-Nielsen.

Det er uvist om det er kultur- og fritidsudvalget eller teknisk udvalg, som skal behandle sagen.

Siden 1997 har Jeppe Bo Nielsen drevet først campingplads og siden teltplads ved Gudenåen i Bjerringbro. Foto: Hanne Bliksted
Annonce

Får skandinavisk hovedsæde i Fredericia: Hæderkronet virksomhed runder 300 mio. kroner i omsætning

Viborg For abonnenter

Viborg-virksomheder har fået godt en halv milliard kroner i corona-kompensation: Se listen over, hvem der har fået mest

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Åbent brev til Viborg og Skive byråd: - Undskyld, men den beregning må I altså længere ud på landet med

Viborg For abonnenter

En stor, dyr klump og dens lille, historiske nabo: To bygninger med endnu uvis fremtid på Vinkelvej

Erhverv

Formand: Nye varmepriser meldes ud sidst i næste uge

Viborg FF For abonnenter

Bedste mand spiller, siger træneren om den spændende målmandsduel i Viborg FF. Men hvem er så det? Banen er kridtet op

Jens Jensen har stemt på 'Tulle' én gang: - Det var, fordi han havde hjulpet mig med at tage vasketøjet ned

Erhverv For abonnenter

Fra 500.000 kroner til 1,8 millioner: Lokalt idrætsanlæg udfordret af kæmpe varmeregning

Erhverv

Stigende varmepriser sætter fut i salget af brænde- og træpilleovne

Viborg

Spillehal tvunget til lukning uden mulighed for kompensation: - Det er alvorligt for os

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Viborg

Herpesvirus lukker hestestalde i Viborg

Alarm 112 For abonnenter

Grimt at kigge på og dyrt at få fjernet: Det vælter ind med anmeldelser om graffitihærværk - politiet vil vise, at det ikke betaler sig

Navne For abonnenter

Hele Viborgs "Mr. VGF" har selv været danmarksmester og på landsholdet - nu runder han milepæl

Annonce