Annonce
Viborg

Små gule ænder gemmer sig rundt omkring: Skal sætte fokus på alvorligt emne

Der er lavet ænder i alle mulige former og størrelser - alle med samme formål: At gøre forbipasserende opmærksomme på vigtigheden af organdonation. Collage: Stine Elkær

Viborg: Rundt omkring i byen finder det opmærksomme øje små gule ænder.

Nogle er gemt lidt væk, mens andre sidder synligt fast på lygtepæle eller mure. Nogle er strikkede, nogle er hæklede, mens andre er lavet af perler.

De gule ænder er en del af projektet "Den gule organ-and", der vil sætte fokus på organdonation. Det er nemlig ved at være tid til årets Organdonationsdag, som finder sted på lørdag verden over.

Alle ænderne er i den forbindelse lavet af frivillige, der efter udformningen af dyrene har fastsat et skilt, der forklarer nysgerrige forbipasserende, hvad budskabet med dem er. De gule smådyr vil være i byen, indtil Organdonationsdagen er veloverstået.

- Mit mål er at bringe smil på folks læber. Men jeg har også et mere alvorligt formål: At sætte fokus på organdonation, står der blandt andet i det lille påsatte kort.

Folkene bag projektet opfordrer samtidig til at tage billeder af de gule ænder og bruge hashtags som #gulorganand og #tagsnakken på de sociale medier, så budskabet om at tage stilling til organdonation kan blive yderligere spredt.

Annonce

Til ære for Clare

I Danmark er det Cystisk Fibrose Foreningen, som er initiativtager til projektet, der oprindeligt stammer fra Storbritannien.

The Little Yellow Duck Project, som det oprindeligt hedder, blev skabt til minde om Clare Cruickshank, der som 26-årig døde af cystisk fibrose, mens hun var på ventelisten til nye lunger.

Clare Cruickshank, der mistede livet i 2014, elskede små gule ænder og samlede på dem i alle former og størrelser, og derfra kom idéen til at bruge netop disse små dyr til et vigtigt budskab. Det var Clare Cruickshanks bedste veninde, der fik idéen til projektet.

De små gule ænder er derfor ikke blot at finde i Viborg, men også i resten af verden ugen ud.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Myndigheder advarede mod lungekræftskanning: Sygehuse fortsatte alligevel med forkert kræftskanning i et år

Annonce