Annonce
Viborg

Smuk flagceremoni for Danmarks udsendte

Der holdes en stunds stilhed efter kransenedlæggelsen. Foto: Johnny Pedersen
Selvom ceremonien i år var begrænset af corona-restriktioner, blev den både smuk og bevægende, og den kunne følges live på blandt andet viborgfolkeblad.dk.
Annonce

Viborg: Nærmest som på bestilling skiltes skyerne, og solen fik magt, da Viborg - helt som vanligt - hyldede Danmarks udsendte på den officielle flagdag 5. september.

Det skete lørdag klokken 14 på Margretheplænen lige ved siden af domkirken, der normalt danner rammen om gudstjenesten på flagdagen. Men på grund af corona-restriktionerne var denne del sløjfet i år, ligesom ceremonien i år var uden indbudte gæster.

Det gjorde nu ikke oplevelsen mindre smuk og gribende for deltagerne og de fremmødte, der havde taget opstilling i regnvejr - men kunne nyde solens varme under hele seancen.

Villy Madsen var udsendt som dansk FN-soldat til Gaza i 1956-1957. Han er altid med til flagdagen. Foto: Johnny Pedersen

Det gjorde blandt andre Villy Madsen, der deltager hvert år. Villy Madsen var med på det allerførste hold af danske FN-soldater, der var udsendt som fredsbevarende styrker i Gaza i 1956-1957.

- Den her dag betyder virkelig meget. Man glemmer ikke sådan en udsendelse, og det er vigtigt at markere, at Danmark støtter op om de udsendte, sagde Villy Madsen.

Han og de andre kunne ved lørdagens ceremoni da også høre byrådsmedlem Anders Bertel lægge vægt på det i årets tale for de udsendte.

Det er tydeligt en højtidelig ære at stå med fanen. Foto: Johnny Pedersen

Anders Bertel er selv krigsveteran, og han fortalte i lørdagens udgave af folkebladet om, hvordan han selv har været ramt af såkaldt posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD) efter nogle voldsomme oplevelser som udsendt i Afghanistan.


Den her dag betyder virkelig meget. Man glemmer ikke sådan en udsendelse, og det er vigtigt at markere, at Danmark støtter op om de udsendte.

Villy Madsen, udsendt til Gaza i 1956.


Annonce

Der er hjælp at få

- Mange veteraner kommer hjem igen med ar på sjælen. Det er ikke sikkert, at arrene viser sig lige med det samme. Men rigtig mange oplever, at de dukker op, sagde Anders Bertel blandt andet i talen, hvor han også kom ind på, at der er nogen, der gerne vil støtte dem med ar på sjælen.

- Heldigvis har langt de fleste veteraner det rigtig godt efter endt udsendelse. Og mange er med til at støtte og hjælpe kammerater med udfordringer. For vi kan noget specielt og har noget helt særligt sammen. Nemlig de fælles oplevelser – både på godt og ondt. Det fællesskab er unikt og ekstremt stærkt, sagde Anders Bertel.

Byrådsmedlem Anders Bertel, der selv er krigsveteran, holdt talen på flagdagen. Foto: Johnny Pedersen

Efter talen nedlagde Anders Bertel sammen med formanden for Flagdagskomitéen, Erik Olsen, en krans til minde om dem, der ikke kom hjem fra udsendelsen med livet i behold.

Det skete til tonerne fra "Danmarks sidste honnør" fra Prinsens Musikkorps, der også spillede "Kongernes konge" og "Guds fred med vore døde", efter flyverpræst Charlotte Rønhoffs havde fremsagt "Soldatens Bøn".

Selvom ceremonien i år var begrænset og uden indbudte gæster, kunne rigtig mange alligevel følge med.

Arrangørerne havde nemlig allieret sig med virksomheden Earvox, som livestreamede begivenheden. Udsendelsen kunne blandt andet ses live på viborgfolkeblad.dk.

Prinsens Musikorps stod for musikken. Foto: Johnny Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Viborg FF's vej til sydafrikansk landsholdsspiller og mange nye fans

Sport

Officielt: Viborg FF må suspendere billetter og lukker kun 500 tilskuere ind til Skive-kamp

Annonce