Annonce
Rundt om Viborg

Kommunens mindste skole er igen truet af lukning: - Det er usmageligt

Sparkær Skole var også i spil til lukning under skolestrukturdebatten i 2007. Her tager børnene imod de fremmødte til borgermøde på skolen i juni 2007. Arkivfoto: Rune Feldt-Rasmussen
Sparkær Skole er igen truet af lukning, og det skaber frustration i byen. Men man er klar til at kæmpe for skolens overlevelse - igen.

Sparkær: - Det er op ad bakke, for det går ellers så godt her i byen. Så det er meget frustrerende.

Sådan lyder det fra Kristian Olesen, der er formand for Sparkær Borgerforening og far til to børn i 2. og 5. klasse på Sparkær Skole.

Årsagen til frustrationen er, at Sparkær Skole er i spil til at blive lukket.

Venstre i byrådet har for nylig meddelt, at man går ind til budgetforhandlingerne for de kommende år med et forslag om, at skolen lukkes, fordi der er udsigt til 900 færre elever i kommunens skoler om otte år, og fordi Sparkær Skole med sin knap 80 elever er kommunens mindste.

Samtidig foreslår man, at overbygningen i Mønsted også lukkes, og at der bygges en ny stor skole i Stoholm.

- Jeg kunne faktisk ikke sove, da jeg havde hørt det. Det er et frygteligt forslag, og det er usmageligt, at forslaget ovenikøbet kommer fra en politiker, der selv er bosat i Fjends-området, siger Kristian Olesen med henvisning til, at det var næstformanden i børne- og ungdomsudvalget, Claus Clausen fra Vroue, der lancerede Venstres udspil.

Viceborgmester og formand for samme udvalg, Per Møller Jensen (S), har ligeledes fastslået, at der ikke er penge til både at bygge ny skole i Stoholm og vedligeholde og renovere små skoler.

- Jeg synes, det er helt hen i vejret, at vi skal betale prisen for generelt faldende børnetal og for, at man ønsker en ny skole i Stoholm. Bare det at skolen er nævnt som lukningstruet har konsekvenser. Jeg er allerede blevet mødt med udsagn som at "skolen i Sparkær Skole skal lukke". Og det skal den bare ikke. Min bror oplevede, at købere af hans hus sprang fra efter, at dette forslag kom frem. Og det er da en tanke, at det er folk, der lige vil vente og se, om byen nu også har en skole i fremtiden, før de slår sig ned her, siger Kristian Olesen.

Annonce

Byen dør uden skolen. Sådan er det. Så det forslag er generelt angstprovokerende.

Enya Chacon, mor til to kommende skolebørn og fra Sparkær.

Generelt angstprovokerende

Hans frustration deles af Malene Lassen, Enya Chacon og Anders Ingemann Brøns, der alle har børn, som over de kommende år skal begynde i skolen i Sparkær.

- Vi er tilflyttere og var faktisk oppe og lure ind af vinduerne på skolen for at se den an, inden vi besluttede os for at købe et hus her i Sparkær. Det er et velfungerende lokalsamfund og en god og velholdt skole. Men bliver den lukket kan det jo godt være, at vi bliver nødt til vurdere vores situation, for med skiftende arbejdstider vil vi rent logistisk få det svært ved at få det til at hænge sammen, hvis vi skal aflevere børn i en anden by. Vi vil helst ikke flytte, men det kan jo blive konsekvensen, siger Malene Lassen, der har børn på tre og et år, der altså om få år skal begynde i den lokale skole.

Enya Chacon har et barn i 0. klasse og et barn på syv måneder, og familien har planer om at bygge hus i Sparkær. Her er hun selv vokset op, og hun har selv gået på skolen fra 2. klasse, og det er også her, hun vendte tilbage til for at slå sig ned med familien.

- Det betyder jo, at vi lige klapper hesten, før vi begynder at bygge hus. Vi bor i en andelsbolig, og det er begyndt at blive for småt, så det er da indenfor de næste to til fire år, at vi akut får brug for mere plads, så det er ikke rart at have hængende over hovedet, at skolens fremtid er usikker. Og det påvirker da mange. Det er en god skole, og vi har blandt andet valgt skolen her og byen, fordi der ikke er 30 elever stuvet sammen i hver klasse. Og vi finder hellere en friskole end, at vores børn skal på en kæmpeskole med store klasser i Stoholm, siger Enya Chacon.

Hun er ikke tvivl om, hvor byen er på vej hen, hvis skolen forsvinder.

- Byen dør uden skolen. Sådan er det. Så det forslag er generelt angstprovokerende, konstaterer hun.

Effekt på alt

Sparkær Skole var også udpeget til lukning, da byrådet i forbindelse med kommunesammenlægningen drøftede skolestrukturen i kommunen generelt i løbet af 2007. Skolen overlevede, mens skolerne i Vroue, Kølvrå, Vammen og Skjern måtte lukke, lige som skolerne i Bjerregrav og Løvel blev afdelinger af skolerne i henholdsvis Møldrup og Rødding. Skolebygningerne i Bjerregrav, Vammen og Skjern blev siden til nye friskoler.

På nogenlunde samme tid kom Anders Ingemann Brøns til Sparkær. Sidste år købte familien hus i byen, og de to børn på to og fire år går i børnehave - den ældste skal begynde i 0. klasse næste år.

- Det er jo ikke kun skolen, der rammes. En lukket skole vil få effekt på alt liv her i byen fra de mange aktive foreninger til købmanden. Man går jo også til fodbold for at være sammen med de andre fra skolen. Og i forhold til bosætningen kan det jo ikke undgå at få en negativ effekt, hvis der ikke længere er en skole. Og man skal huske på, at der også kommer elever til Sparkær Skole fra andre byer, påpeger Anders Ingemann Brøns.

Det skaber frustration i Sparkær, at byens skole endnu engang er lukningstruet. Her er det fra venstre Enya Chacon, Malene Lassen, Kristian Olesen og Anders Linnemann Brøns samlet på skolens legeplads. Foto: Uffe Salomonsen

Efterlyser positivitet

I det hele taget efterlyser Sparkær-forældrene en mere positiv tilgang til de faldende elevtal.

- Man kunne jo kigge på skoledistrikterne. Børn på den anden side af Nybro få kilometer fra Sparkær skal jo helt til Hald Ege Skole, og på den anden af byen er distriktsgrænsen til Løgstrup Skole ved den gamle kommunegrænse. Man kan også overveje, om at det ikke ville påvirke tilflytningen positivt og trække flere børnefamilier til, hvis der kom det længe efterlyste trinbræt, så toget kan stoppe i Sparkær, siger Kristian Olesen.

Byen har i øvrigt 20.000 kroner stående klar til indskuddet til at kunne starte en friskole, hvis det ender med det.

- Sidste gang skolen var i søgelyset rejste man 50.000, og de 30.000 blev så brugt som et indskud, der så gik tabt, fordi det ikke blev nødvendigt. Men vi har 20.000, og vi kan hurtigt samle yderligere 30.000 kroner. Vi er gode til at stå sammen her i byen, og vi er klar til at kæmpe for vores skole, siger Kristian Olesen.

Byen, der blev årets lokalsamfund i 2018, skal i øvrigt have udarbejdet en såkaldt borgerdrevet udviklingsplan i samarbejde med kommunen, og der er møde om det forløb i forsamlingshuset den 9. oktober. Her håber man, at det vil handle om netop udvikling og ikke afvikling og skolelukning.

Sparkær Skole er kommunens mindste skole med lige knap 80 elever i øjeblikket. Foto: Uffe Salomonsen
En lukket skole vil få negative konsekvenser for alt fra foreninger til bosætning, påpeger forældrene. Foto: Uffe Salomonsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Stafet klar med nye kræfter

Navne

En ildsjæl fylder 75 år

Annonce