Annonce
Rundt om Viborg

Snart slut med at sælge tøj i Stoholm

Lars Højrup foran butikken, hvor han har arbejdet i 40 år med at sælge herretøj. Foto: Uffe Salomonsen
Den 23. december er sidste arbejdsdag efter 40 år med tøjsalg i Stoholm for 65-årige Lars Højrup. Dermed er der også slut med herretøjsbutik i byen.
Annonce

Stoholm:  Det bliver da vemodigt, for det har været en fantastisk arbejdsliv, og jeg kommer da til at savne den daglige kontakt med kunderne.

Sådan lyder det fra 65-årige Lars Højrup fra Stoholm. Den 23. december låser han for sidste gang dørene af til Tøjeksperten-butikken på Torvet i Stoholm. Derefter venter efterløn og om to år pensionisttilværelsen efter 40 år med salg af tøj til herrer i Stoholm.

Her begyndte han i forældrene butik i 1980, og den overtog han i 1984, og over årene har han solgt i omegnen af 112 tons tøj i butikken, lyder resultatet af en udregning foranlediget af et barnebarn, der spurgte, hvor meget tøj Lars Højrup egentlig havde solgt - i alt.

Annonce

Mere tid

Og netop børnebørnene er der noget, der bliver mere tid til, når butikken er ryddet til nytår, og det nye liv begynder.

- Der er børnebørn både her i Stoholm, i Aarhus og i København, som vi gerne skulle få mere tid til. Der er et sommerhus, der ikke er brugt så meget, som det kunne, og der er sport som golf og tennis. Jeg kunne godt bruge mere tid til at øve på golfen, for det er ikke er så nemt at styre den lille kugle, som det var at spille fodbold, siger Lars Højrup.

Golf, sommerhus, børnebørnene og et bijob som buschauffør - der bliver som udgangspunkt nok at bruge tiden til for 65-årige Lars Højrup. Foto: Uffe Salomonsen

Denne torsdag morgen har han været afsted for at passe sit bijob som buschauffør hos De gule busser i Skive. Et job som han har haft ved siden af butikken i fem år.

- Det er rigtigt hyggeligt. I dag har jeg været omkring Højslev og Ørslevkloster med skolebørn, og det vil jeg gerne fortsætte med, når jeg stopper i butikken, hvis de altså kan bruge mig, siger Lars Højrup.

Annonce

Modnet tanke

Tanken om at stoppe på arbejdsmarkedet har haft tid til at modnes lidt. Det er to år siden, at hans kone Tove stoppede med at arbejde, og dengang besluttede de, at han skulle give tøjbutikken to år mere. Nu nærmer den sig så - den sidste dag.

- Det er specielt, og mere specielt jo tættere jeg kommer på afslutningen. Der er ikke arrangeret noget i forbindelse med den sidste åbningsdag den 23. december, for jeg får nok at gøre med at lukke af for sidste gang. Det bliver vemodigt, men jeg glæder mig også. Min svoger og svigerinde har beskrevet, hvordan det er at sidde over morgenkaffen og snakke om, hvad man så skal lave i dag - det er jo en stor frihed lige pludseligt. Og det er da spændende, om man kan få alle de timer til at at gå. Men det er ikke noget, jeg er bekymret for. Det er bare spændende, siger han.

Annonce

Slut på en familiebutik

Med hans afgang er det også slut med herretøjsbutik på Torvet.

- Jeg har forhørt mig i kæden, om der kunne være en afløser, men det er ikke lykkedes. Faget er, som alle siger, presset af nettet, men også af at folks vaner har ændret sig. Man køber mindre tøj og af bedre kvalitet og ikke sæsontøj i form af vinter- og sommergarderobe i samme grad som tidligere, siger Lars Højrup.

I stedet kommer der en fodterapeut i hans del af butikken, mens Bente Antonsen Jensen fortsætter med at sælge tøj til kvinderne i Butik Bente.

Med lukningen er der også slut med familien Højrups lange historie med salg af tøj i Stoholm. Lars Højrup er nemlig tredje generation i Højrup-familien, der har tøjbutik i byen.

Bedstefaderen etablerede sig i 1947 med tøjbutikken "Højrup" i Nørregade - her blev der både handlet herretøj, dametø,j men også gardiner, sengetøj og andre tekstiler. Forældrene overtog i 1955, og senere blev butikken delt op i tre: dametøj i Nørregade, herretøj i den nuværende butik, mens en anden overtog gardin- og sengetøjsdelen med egen butik i Vestergade.


Det er specielt, og mere specielt jo tættere jeg kommer på afslutningen.

Lars Højrup, herretøjshandler - snart efterlønner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce