Annonce
Bjerringbro

Sognepræst inviterer til samtaler i præstegårdshaven

Peter Fischer-Nielsen har indrettet en samtalekrog i den hyggelige have ved Højbjerg Præstegård. Foto: Morten Dueholm
Kirkerne griber til de elektronske muligheder og sender gudstjenester på lokal-tv og facebook.

Højbjerg: En snak med præsten i haven eller en gudstjeneste via Facebook. Det er tilbuddene fra sognepræst for Højbjerg og Elsborg sogne Peter Fischer-Nielsen, nu hvor corona-restriktionerne også har ramt de lokale kirker.

Alle gudstjenester over hele landet er aflyst, men mange steder sendes Guds ord nu via de elektroniske kanaler. Peter Fischer-Nielsen er en af dem, som har tænkt hurtigt og grebet til nye midler for at nå flest mulige med kirkens budskab.

- Det er lidt vigtigt, at vi også viser fanen i denne situation, siger han, som allerede søndag 15. marts sendte en minigudstjeneste fra Elsborg Kirke på sognets facebookside godt hjulpet på vej af hustruen Bente Fischer-Nielsen, som filmede med mobiltelefonen.

Søndag 22. marts var han klar igen, hvor han fra en stol ved døbefonden i Højbjerg Kirke guidede folk gennem en såkaldt gør-det-selv minigudstjeneste, som fortsat kan ses på facebooksiden.

Her starter han med opfordringen til at synge en salme eller blot læse teksten. Og hvis man ikke selv kan eller vil synge den, kan man lytte til den på Youtube. Søndag var det salmen "Lille guds barn, hvad skader dig", hvor der på Youtube er flere indspilninger af den blandt andet med Kim Larsen.

Med et brød i hånden opfordrer Peter Fischer-Nielsen til, at man derhjemme spiser et brød - et stykke bagerbrød eller en hjemmebagt bolle - og tænker over både de gode ting men også over bekymringerne, som fylder i øjeblikket. Og bekymringer er der mange af i denne tid, hvor frygten for corona-virus fylder hverdagen for de fleste.

Annonce

- Da forårssolen nu her, så tænkte jeg, at vi kunne bruge haven, for vi har alle brug for noget positivt i denne strøm af corona-information. Her i haven kan folk komme og tale om det, som optager dem, det kan for eksempel være bekymringer om deres arbejde eller om deres familie eller noget andet, som de har brug for at tale om.

Peter Fischer-Nielsen, sognepræst.

Snak i haven

Derfor har han indrettet en samtalekrog i haven ved Højbjerg Præstegård. Med to gode havestole, thermokaffe i papkrus og behørig afstand kan man få en snak med præsten. Alle retningslinjer om (minus) håndtryk og afspritning overholdes, og folk opfordres til at tage varmt tøj på og eventuelt et tæppe i med.

- Det er svært, når kirken helt lukket. Vi ikke må bruge den til hverken en lille bøn eller tænde et lys, og vi ikke kan holde gudstjenester, som jo er vores kerneydelse, som han siger.

- Da forårssolen nu her, så tænkte jeg, at vi kunne bruge haven, for vi har alle brug for noget positivt i denne strøm af corona-information. Her i haven kan folk komme og tale om det, som optager dem, det kan for eksempel være bekymringer om deres arbejde eller om deres familie eller noget andet, som de har brug for at tale om, siger Peter Fischer-Nielsen.

Håb og trøst

Hvis man ikke vil mødes personligt med præsten, kan man måske finde ro ved at se gør-det-selv gudstjenesten, hvor der er links til både dagens tekst og salmer. Og hele 'opskriften' på gør det selv gudstjenesten ligger i punktform på Facebook-siden.

- Jeg fornemmer, at jeg via Facebook-gudstjenesten er nået ud til langt flere end de 15-25 personer, som normalt kommer til søndagens gudstjeneste. Trods kirkelukningen har jeg nok at se til, jeg forsøger også at ringe til de mennesker, som normalt kommer i kirken for lige at høre, hvordan de har det, siger Peter Fischer-Nielsen

Også Bjerringbro-præsterne har taget den moderne teknik til sig, således blev der søndag transmitteret en kort gudstjeneste fra Bjerringbro Kirke på Bjerringbro Kabelnet, program 98. Transmissionen vil fortsætte på alle søn- og helligdage, og tidspunktet er for alle tjenester klokken 10.15. Ved gudstjenesterne medvirker udelukkende organist, kirkesanger og præst.

- Vi håber på denne måde at kunne sprede håb og opmuntring, tro og trøst i en tid præget af bekymringer på grund af covid-19, skriver sognepræster og personale ved Bjerringbro Kirke på kirkens hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce