Annonce
Bjerringbro

Solcellepark kan være på vej i Bjerringbro

Sådan forestiller Viva Energi i Århus sig en solcellepark vil tage sig ud. Illustration: Viva Energi.

Viborg Kommune er ved at undersøge plangrundlaget for kæmpe store solcelleanlæg.

Annonce

Ved Hammel er en meget stor solcellepark på vej på et 8,6 hektar stort markareal under Frijsenborg Gods svarende til 17 fodboldbaner. Snart kan sådan en solcellepark også være en realitet i eller tæt ved Bjerringbro, oplyser indehaver af Busbjerg 57, Benedikte Sommer:

Der er her på dette areal på sydbredden af Gudenåen i Bjerringbros østlige udkant, at et solcellefirma har planer om at etablere en solcellepark. Foto: Bjarne Nilsson.

På det borgermøde, der blev holdt forleden i Bjerringbro om den nye kommuneplan, spurgte hun ind til, om kommunen er gået i gang med at indarbejde begrebet solcelleparker i kommunens planlægning. For noget nyt er i gærde:

Benedikte Sommer, indehaver af firmaet Brodalen, der ligger på Busbjergvej 57, er blevet kontaktet af et firma, der opsætter solcelleparker.

»Jeg har fået en konkret henvendelse fra et solcellefirma, som gerne vil leje min jord til opstilling af en solcellepark efter tysk forbillede. Så lige nu er Viborg Kommune ved at undersøge plangrundlaget for at se, om det overhovedet kan lade sig gøre.«

Annonce

Nyt behov

Hos Viborg Kommune bekræfter planchef Karl Johan Legaard, at Viborg Kommune er ved at undersøge sagen. Der er tale om et nyt behov, der er opstået efter, at energiminister Martin Lidegaard forleden fik lavet den statslige støtteordning til private borgeres solcelleanlæg om, så den blev langt mindre lukrativ. Til gengæld fik store erhvervsanlæg bedre vilkår. Karl Johan Legaard fortæller:

»Jeg kan bekræfte, at vi har konkrete ansøgninger liggende fra firmaer, der gerne vil opføre solcelleparker på arealer helt op til 20 hektar. Arealer af den størrelse finder man normalt kun i landzonen, så det kræver landzonetilladelse og en planmæssig ændring af denne jords status. Vi har derfor stillet os selv spørgsmålet, om vi har så store arealer liggende i den udlagte erhvervsjord i byzonen. Det kræver så igen en politisk overvejelse, om det er det formål, vi vil bruge erhvervsjorden til.«

Karl Johan Legaard er ikke i tvivl om, at meget snart bliver opført et antal solcelleparker i Viborg Kommune. Det er kun et spørgsmål om tid:

»De afregningsregler, der gælder, har udløst behovet, så der er med de nuværende regler en forretning at gå efter, og det har solcellefirmaerne naturligvis set,« siger planchefen.

Et sådant firma er Viva Energi i Århus. Her bekræfter direktøren, Lars Bjerg, at man arbejder med meget store projekter, når det gælder solcelleparker. Han vil dog ikke fortælle, om det er hans firma, der har fået øje på en mulig placering af en solcellepark på Benedikte Sommers ejendom.

Annonce

Koster 4-5 mio. kroner

Lars Bjerg siger:

»Som reglerne er, har et storskala-anlæg en tilbagebetalingstid på otte år og en gennemsnitlig forrentning på 10-15 procent om året. Det er svært at få så høj en forrentning andre steder i samfundet, så derfor mærker vi stor interesse for dette her. Lige nu forhandler vi om etablering af 30 anlæg over hele Danmark - herunder et antal i Viborg kommune.«

Lars Bjerg siger, at landmænd er potentielle kunder til solcelleparker, for de har jorden til det.

Et typisk anlæg, som Viva Energi arbejder med, koster fire til fem millioner i etableringsomkostninger.

Annonce
Viborg

Høst fordelene af hjemmearbejde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Flid for et godt formål

Annonce