Annonce
Danmark

Soldater åndede lettet op - så kom angrebet

En amerikansk drone skød 3. januar mod en bil ved Bagdads internationale lufthavn. Eksplosionen dræbte alle i bilen - heriblandt den meget højstående iranske general Qassem Soleimani. Billeder af det brændende bilvrag blev efterfølgende delt på sociale medier. Som led i Irans gengældelse sendte landets militær natten til den 8. januar en serie ballistiske missiler mod amerikanske baser i Irak, hvor også danske soldater opholdt sig på den ene af dem.
Et halvt år er gået, siden danske soldater var udsat for et historisk bombardement i Irak. Tre soldater fortæller, hvordan de oplevede det iranske missilangreb.
Annonce

De cirka 130 danske soldater på Al-Asad-basen i Irak er så småt begyndt at indstille sig på, at det er falsk alarm.

7. januar er for længst blevet til den 8.

I flere timer har soldaterne siddet og ventet på et varslet angreb fra luften, der tilsyneladende ikke kommer.

En af dem er den 30-årige forsyningshjælper Patrick.

Siddende i en bunker med 15-20 af sine nærmeste kolleger er han i tankerne begyndt at planlægge morgendagens opgaver, da det pludselig lyder fra "Den Store Mund" - soldaternes kaldenavn for radioen:

- Seek cover (søg dækning, red.). Incoming, incoming, incoming.

Patrick kigger vantro rundt på de andre. Febrilske øjne stirrer tilbage. Nu havde de jo lige indstillet sig på, at der ikke ville ske noget. Kroppen var begyndt at slappe af.

Så rammer det første af de enorme ballistiske missiler. Med en sprængkraft, der er flere 100 gange voldsommere, end noget danske soldater er blevet udsat for før.

- Det hele ryster. Den pansrede dør vibrerer. Missilerne er så tunge, at de sender rystelser igennem jorden, og de næste minutter er der meget stille. Folk kigger på hinanden, fortæller Patrick.

Annonce

Fald ned!

I et pansret køretøj i ørkenen lige uden for lejren sidder Søren. Han er 26 år, sikringssoldat og bemander denne nat et maskingevær i tårnet på køretøjet.

Fra sin post ser han pludselig en smal stribe af ild på himlen. Som "et stjerneskud" eller "en nytårsraket", husker han i dag.

Søren ved dog udmærket, at det er noget mere alvorligt, der er på vej:

- Så råber jeg, så højt jeg kan, for et par minutter forinden var folk jo stået ud af bilen for at finde et godt sted at sove. Jeg råber: "fald ned, fald ned". Og så dykker jeg selv ned i bilen og trækker lugen ned over mig.

Missilet sender en trykbølge ud i ørkenen, der får støvet til at lette i køretøjet.

Da Søren kigger op igen, ser han en søjle af ild rejse sig omkring kontroltårnet på den amerikanske del af basen.


Der tænker jeg, at nu er vi i krig. Jeg tror også, at jeg når at tænke, at nu er Patrick og de andre nok døde.


- Der tænker jeg, at nu er vi i krig. Jeg tror også, at jeg når at tænke, at nu er Patrick og de andre nok døde, siger han.

Annonce

Game over

Ikke langt fra Søren sidder den 30-årige delingsfører Thorvald i en Jeep.

Med sine folk ser han magtesløst til, mens den første bølge af missiler regner ned over lejren, og de cirka 65 danske soldater, der er blevet tilbage i de underjordiske anlæg fra Saddam Husseins storhedstid.

Også han føler sig overbevist om, at der må være omkomne i lejren.

Samtidig tænker han, da den første bølge ebber ud, at der er risiko for, at iranerne nu tjekker nedslagsområderne med en drone eller lignende.

Og at de måske er i gang med at finindstille skydningen for at ramme soldaterne, der har søgt tilflugt i ørkenen.

- Der føler man sig magtesløs. Hvis de vælger at rette et ballistisk missil mod min stilling, så er der ikke noget at gøre. Så er det game over, siger Thorvald.

De næste bølger af missiler rammer imidlertid også inde på basen, og da raden af eftereksplosioner fra olietanke og brændende køretøjer ebber ud, lyder den befriende melding over radioen: "Alle OK".

På mirakuløs vis er ingen danskere kommet fysisk til skade, mens en række amerikanske soldater er "sluppet med" hjernerystelser og høreskader.

Flere er dog påvirket psykisk af den voldsomme oplevelse - både soldaterne inde fra lejren, og dem der har måttet sidde angrebet igennem i ørkenen uden at kunne være der for deres kammerater.

Annonce

Styrke og selvtillid

De tre soldater, der stiller op til interview, mener selv, at de er sluppet for efterreaktioner.

Yngstemanden Søren mener endda, at han er kommet styrket fra den irakiske base.

- Det var måske, hvad man kan kalde en manddomsprøve for mig. Jeg opdagede, at jeg godt kunne arbejde under de forhold og bruge de færdigheder, jeg har fået.

- Det giver en styrke og en selvtillid at opdage om sig selv, at man godt kan, når det gælder, siger han.

I det første døgn efter angrebet blev cirka 100 af de danske soldater fløjet til Kuwait, hvorfra de fleste vendte tilbage til Danmark uden at komme tilbage til basen.

I dag har Forsvaret forladt den irakiske base og skal i stedet fra slutningen af i år lede Natos træningsmission i Bagdad.

Fra Islamisk Stat til Irans militser

 Danske soldater har siden 2014 trænet irakiske hærstyrker på Al Asad-basen vest for Bagdad. I alt har 11 hold danske soldater været på basen, indtil det danske bidrag tog hjem i sidste måned. 

Missionens mål var bekæmpelse af Islamisk Stat, men efterhånden blev truslen mod basen større fra væbnede proiranske grupper. Særlig alvorligt blev det, efter at USA 3. januar dræbte den iranske topgeneral ved et droneangreb nær Bagdads internationale lufthavn. 

Iran svor hævn, og i de første timer af 8. januar sendte det iranske militær op mod 20 ballistiske missiler mod Al Asad-basen i Irak.

Efterretningskilder på basen blev varslet om angrebet cirka seks timer forinden, så halvdelen af de cirka 130 danske soldater kørte i sikkerhed ude i ørkenen. Den anden halvdel sad stuvet sammen i bunkeranlæg inde på basen.

Efter angrebet på Al-Asad Airbase 8. januar kunne flere meterdybe kratere ses på lutfotos.
De tre soldater, Thorvald, Patrick og Søren føler ikke, at de i dag er psykisk mærkede af angrebet på Al Asad-basen for et halvt år siden. De har altid betinget sig, at deres efternavne ikke optræder samt, at de kun fotograferes bagfra.
Forvredent metal og en lugt af svovl mødte de danske soldater, da de 8. januar kom ud af bunkeranlæg og tilbage fra ørkenen efter iransk angreb med ballistiske missiler på Al-Asad-basen i Irak.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce