Viborgegnen: Viborg Kommunes ambition om at gå fra "sort" til "grøn" på energi-området kan komme et par skridt nærmere opfyldelse, hvis en række aktuelle solenergi-projekter bliver til noget.
Og meget tyder på, at kommunen i hvert fald ikke spænder ben for ret meget. Byrådets klima- og miljøudvalg har indstillet til økonomi- og erhvervsudvalget, at det samlede byråd siger ja til, at forskellige ansøgere kan gå videre med planlægningen af hele fem store anlæg med solceller. En enkelt ansøgning står dog til afvisning. Det drejer sig om et projekt i Vesterkær ved Skals Ådal, hvor kommunen mener, at naturbeskyttelsen samt landskabsmæssige interesser står i vejen.
Der er i alle tilfælde tale om store "parker" med solceller
Til gengæld er der ifølge klima- og miljøudvalget basis for at arbejde videre med to solenergianlæg ved Karup samt et i Hejring ved Klejtrup. Dertil kommer solenergianlæg ved henholdsvis Kvosted og Stoholm, der begge tidligere har været fremme.
Karup-strøm til 38.000 husstande
Der er i alle tilfælde tale om store "parker" med solceller. Eksempelvis skal de to ved Karup dække henholdsvis 102 og 80 hektar. Den største altså en hel kvadratkilometer. Det er tænkt anlagt ved Uhre-motorbanen lidt sydøst for byen. Anlægget vil anslået kunne dække strømforbruget i 21.700 husstande. Det andet projekt står Karup Kartoffelmelfabrik bag, og det skal efter planen ligge lidt nordvest for byen på jord tilhørende fabrikken. Her vil de 80 hektar med solceller kunne producere strøm til 16.500 husstande. Men lige så væsentligt i dette tilfælde: mere end dække elforbruget til kartoffelmelproduktionen.
Der er dog et centralt "men" i forhold til begge Karup-projekter. De kommer til at ligge så tæt på både Flyvestation Karup og Midtjyllands Lufthavn, at begge disse skal sige god for anlæggene, hvis de skal blive til noget. Ligeledes skal der i forhold til kartoffelmelfabrikkens projekt tages højde for en eventuel omfartsvej vest om Karup.
Desuden kan der komme andre indvendinger og problemstillinger frem i forbindelse med den offentlige høring, som bliver en del af processen frem mod eventuel endelig godkendelse af disse solpark-projekter.
Kommuneplantillæg
Det samme kan være tilfældet vedrørende de øvrige tre solenergi-forslag, der lige nu står til fremdrift. Men Viborg Kommune, der i efteråret holdt et overordnet orienteringsmøde om fremtidig solenergi, mener altså, at der er grund til at gå videre med planlægningen i Kvosted og Stoholm samt at arbejde videre med Hejring-projektet.
Samtidig går Viborg Kommune i gang med at udarbejde et kommuneplantillæg, der skal fastlægge de overordnede rammer for solcelleparker, herunder hvor de kan etableres, og hvor det ikke kan lade sig gøre.