Annonce
Viborg

- Som fleksjobber er det rart, at jeg stadig kan bidrage med noget

Søren Mølgaard. Foto: Jackieline Panduro Axelsen
En arbejdsskade og et medfødt handicap satte en stopper for, at Jan Mønster Pedersen og Søren Mølgaard kunne arbejde fuld tid. I dag er de ansat i fleksjobstillinger i Forenede Service i Viborg, og de er glade for, at de stadig kan have et arbejde trods arbejdsskade og handicap.
Annonce

Viborg: For 15 år siden var Jan Mønster Pedersen ved at justere et stop på en maskine på stålfabrikken, hvor han arbejdede.

Den nøgle, han normalt ville bruge til den slags, var der ikke, så han brugte en gaffelnøgle i stedet. Den røg af stoppet, han var ved at justere, og han røg forover og satte armen mod maskinen. Det enorme ryk, hans krop blev udsat for, gav ham en skade på nakkehvirvel C7 og ændrede hans arbejdsliv for altid.

- Jeg kunne mærke det med det samme. Lægerne siger, at lige så snart, man får den type skade, så er der ikke noget at gøre, siger Jan Mønster Pedersen, der i dag er ansat i en fleksjobstilling på to og en halv time om dagen i Forenede Service, hvor han gør rent på Rosenvængets Skole i Viborg.

Han er langt fra den eneste, der er ansat i fleksjob i Forenede Service. Også Søren Mølgaard, der er født med en lam højre arm, har en fleksjobstilling på 14 timer om ugen. Oprindeligt blev han udlært i forretning, senere arbejdede han som pædagogmedhjælper og sidenhen i en børnehave.

Med tiden blev hans funktionsdygtige arm så overbelastet, at den måtte opereres. Søren Mølgaard måtte derefter overgå til fleksjob for at undgå, at armen blev helt nedslidt.

- Jeg vidste, at det ville ske på et tidspunkt. Det var en mærkelig fornemmelse pludselig at måtte overgå til fleksjob, men det var nødvendigt, da jeg ikke kunne noget som helst, når jeg kom hjem efter en arbejdsdag, fortæller Søren Mølgaard, der til dagligt sørger for, at der bliver sendt mopper og klude afsted fra Forenede Services kontor i Viborg.

Annonce

Et socialt ansvar

I Forenede Service har man stor erfaring med at få borgere på kanten af arbejdsmarkedet i job.

Sidste år var flere end 300 personer i aktivering i form af løntilskud, virksomhedspraktik eller fleksjob. Af de, der var i virksomhedspraktik eller løntilskud, kom cirka hver anden i job i Forenede Service eller i anden virksomhed.

Ifølge tal fra VITAS fra 2018 og 2019 havde Forenede Service flere borgere i fleksjobansættelser sammenlignet med resten af branchen.

- Vi har en politik om, at vi skal tage et socialt ansvar. Vi har gode samarbejder med jobcentre rundt omkring i landet. I Holstebro er cirka 35 medarbejdere, der i dag er i ordinær ansættelse, kommet i job via samarbejde med jobcentret, siger vicedirektør i Forenede Service region Midt- og Nordjylland, Ejnar Olsen og tilføjer.

- Vi har nogle arbejdspladser, der er ideelle, fordi der er nogle andre på pladserne til at tage sig af dem. Det er forskelligt, hvad folk har fejlet. Vi oplever, at folk blomstrer op, når de kommer tilbage på arbejdsmarkedet, efter de måske har været væk i flere år. Eksempelvis har vi haft borgere, der til at begynde med var bange for at bevæge sig udenfor. Og i takt med at de fik opbygget en dagligdag, så turde de godt.

Annonce

Får noget fra hånden

Både Søren Mølgaard og Jan Mønster Pedersen er glade for, at de har kunnet få en fleksjobansættelse hos Forenede Service.

- Jeg kan passe mig selv i mit eget tempo og tilrettelægge mit arbejde, som jeg vil. Det er frihed under ansvar, siger Søren Mølgaard, der kalder det en velsignelse, at han kan have et fleksibelt job, selvom det er mere af nød end af lyst, at han i en alder af knapt 40 har måttet vinke farvel til et arbejdsliv som fultidsarbejdende.


Jeg kan passe mig selv i mit eget tempo og tilrettelægge mit arbejde, som jeg vil. Det er frihed under ansvar.

Søren Mølgaard, fleksjobber


- Det er rart, at jeg igennem et fleksjob kan bidrage med det, jeg kan.

Jan Mønster Pedersen peger også på, at frihed under ansvar er det, han bedst kan lide ved jobbet. Hele sit arbejdsliv har han været tilhænger af selv at kunne styre sit arbejde og også af at få noget fra hånden. Og det føler han i allerhøjeste grad, at han gør hos Forenede Service.

- Det er jo rengøring. Så der er beskidt hver dag. Og jeg kan se synlige resultater, når jeg gør rent.

Ligesom for Søren Mølgaard betyder det også noget for Jan Mønster Pedersen, at han på trods af sin arbejdsskade stadig kan have et arbejde.

- Jeg er glad for, at jeg kan gøre det, jeg kan og at jeg kan bidrage med noget.

Annonce
Viborg

Høst fordelene af hjemmearbejde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Flid for et godt formål

Annonce