Annonce
Rundt om Viborg

Sommeråbent: Husly og gratis kaffe til sti-farende

Det flot istandsatte Pakhuset i Frederiks er også denne sommer, i juli og august, åbent for "trafikanter" på Alhedestien - og alle andre - i tidsrummet 9-17. Foto: Morten Pedersen
Det gamle jernbanepakhus i Frederiks er også denne sommer dag-åbent for blandt andre cyklende og gående på Alhedestien. I huset kan de få både husly og kaffe.
Annonce

Frederiks: - Vi vil jo gerne have, at huset bliver brugt, og når folk kigger indenfor, har de måske også brug for en kop kaffe, siger Ulla Brendstrup Pedersen, formand for Alhedens Borgerforening, mens hun viser huset og tingene frem.

"Huset" er lig med det tidligere jernbanepakhus i Frederiks, også blot kaldet "Pakhuset", som jo ligger lige op ad Alhedestien, den populære vandre- og cykelsti som følger den tidligere jernbanestrækning mellem Viborg og Herning.

I hele juli og august kan alle og enhver i dagtimerne gøre et ophold eller blot kigge inden for i Pakhuset i Frederiks. Privatfoto: Arne B. Christensen

Alhedens Borgerforening overtog for nogle år siden Pakhuset fra Viborg Kommune. Siden er huset sat grundigt i stand såvel ude som inde. Det er blevet en slags borgerhus, som er beregnet til blandt andet møder, kurser og sociale arrangementer. Men altså også til folk, der blot kommer forbi og har brug for at raste eller måske søger husly for en regnbyge.

Ved siden af Pakhuset - lige på den anden side af af Alhedestien - er der nu også kommet et sæt motionsredskaber knyttet til områdefornyelsen i Frederiks. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Noget at kigge på

Det hele er Pakhuset velegnet til. Og her om sommeren, hvor meget andet ligger lidt stille, slår borgerforeningen et slag for, at især de sti-farende benytter sig af tilbuddet om at kigge indenfor.

Som nævnt er der gratis kaffe og te - hvis man selv laver den. Et toiletbesøg koster heller ikke noget. På samme vis kan man kvit og frit slå sig ned ved et bord eller i en polstret sofa, som Pakhuset også byder på. Og så er der endvidere en del at kigge på og blive klogere af. Eksempelvis en lille udstilling om husets og jernbanens historie - og et billedserie om renoveringen af det gamle pakhus.

Pakhuset i Frederiks inviterer ikke mindst forbipasserende på Alhedestien til at holde et sommerpitstop. Som borgerforeningsformand Ulla Brendstrup her viser, kan man også ganske gratis brygge sig en tår kaffe. Foto: Morten Pedersen

Lige som jernbanen - også kaldet "Konebanen", fordi stationer og ledvogtertjanser en gang blev passet af jernbanearbejdernes koner - er Pakhuset fra 1906. Da jernbanen blev nedlagt i 1970'erne, overtog daværende Karup Kommune huset. Det blev i de følgende årtier blandt andet brugt til opbevaring af vej- og parkmateriel. Senere blev det også anvendt af postvæsenet.

Annonce

Frivillige satte i stand

For syv-otte år siden købte Alhedens Borgerforening det forsømte og nedslidte hus, der de følgende år blev sat i stand - for en stor del af frivillige borgere i Frederiks.

Pengene til istandsættelsen kom fra blandt andre Lokale- og Anlægsfonden, Lokale Aktionsgrupper (LAG) samt Viborg Kommune, lige som borgerforeningen foruden arbejdskraft også selv har bidraget økonomisk.

Pakhuset i Frederiks byder foruden husly, toilet og kaffe også på blandt andet en udstilling om jernbanens og Frederiks' historie, som er stærkt knyttet til "Konebanen". Foto: Morten Pedersen

Vedligeholdet og rengøringen af Pakhuset klarer nogle lokale tilknyttet Alhedens Borgerforening.

- Foruden bestyrelsen har vi i borgerforeningen heldigvis også en masse andre, der gør et frivilligt arbejde - både med Pakhuset, Anlægget - og nu også Børneskoven. Dem er vi både afhængige af og taknemmelige for, siger Ulla Brendstrup.

Pakhuset er i juli og august åbent for alle hver dag mellem klokken 9 og 17. Resten af året skal man aftale eventuelt brug af huset med borgerforeningen.


Vi vil jo gerne have, at huset bliver brugt, og når folk kigger indenfor, har de måske også brug for en kop kaffe

Ulla Brendstrup, formand for Alhedens Borgerforening
Annonce
Annonce
Viborg

Solo-udstilling i Pakhuset

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Måske kan vi nå at redde landsbyerne

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Navne

Loge-bror i imponerende 50 år

Annonce