Annonce
Rund om Viborg

Sommerudstilling: Gallerist viser lokal kunstmalers værker frem

Kirsten Nielsen-Smed, der driver Smedehuset - galleri og retrobutik - i Karup udstiller frem til august billeder af Alfred Märtens, der boede de sidste år af sit liv i Karup og fandt mange af sine motiver i det midtjyske hedelandskab. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Kirsten Nielsen-Smed, indehaver af Galleri Smedehuset i Karup, udstiller for tiden naturmalerier af Alfred Märtens, der boede i byen og ligger begravet på kirkegården.

Karup: På Karup Kirkegård er der en grav med en meget enkel natursten, som helt enkelt fortæller, at her ligger kunstmaler Alfred Märtens, og at han døde i 1936.

Hvis man vil vide mere om denne Märtens og ikke mindst se nogle af hans værker, kan man med fordel besøge Galleri Smedehuset, Bredgade 11 i Karup, hvor indehaver Kirsten Nielsen-Smed frem til august udstiller en række Märtens-billeder.

Indtil videre drejer det sig om ni billeder, hvoraf Kirsten Nielsen-Smed har lånt de syv af Karup Menighedsråd, mens hun selv ejer to. Galleriet, der også er en butik med salg af indehaverens egne billeder og diverse retroting, er åbent hver tirsdag og torsdag eftermiddag. Men man kan også aftale et andet tidspunkt med Kirsten Nielsen-Smed, der bor på adressen.

Selv om hun er 78 år og opvokset i Karup har hun i sagens natur ikke kendt Alfred Märtens, der døde nogle år, før hun blev født. Og i det hele taget er det nok kun få nulevende karupboere, der husker ham.

Men hans malerier er der ifølge Kirsten Nielsen-Smed stadig mange, som kender til og interesserer sig for. På de første udstillingsdage har usædvanligt mange kigget indenfor i Bredgade 11.

Annonce
Alfred Märtens var en meget produktiv landskabsmaler og fandt mange af sine motiver på den jyske hede - før han flyttede til Karup boede han på Randbøl Hede. Arkivfoto

Døde som 48-årig

Alfred Märtens malede med galleriejerens ord mest "heden, åen og kirken". I hvert fald i forhold til Karupegnen. I det hele taget var hans motiver mest landskabet, naturen og landlivet, som han oplevede det i første del af 1900-tallet.

Selv om han ligger begravet på Karup Kirkegård - han døde som blot 48-årig af lungebetændelse - boede han kun få år i Karup, hvor han i slutningen af 1920'erne købte den gamle skole som sommerbolig for få år efter at flytte permanent til byen.

Oprindelig kom Alfred Märtens fra Stouby ved Hedensted. Han blev uddannet håndværksmaler, men efterhånden tog kunstmaleriet altså over.

Som landskabs- og naturmaler var Märtens inspireret af blandt andre Hans Smidth, der jo var kendt som "hedens maler".

Selv om han døde forholdsvis ung nåede han at begå et stort antal malerier, og Kirsten Nielsen-Smed har i forbindelse med udstillingen hørt om en del, der har et af hans billeder hængende fremme eller liggende i gemmerne. Skulle nogen have interesse i at vise dem frem for offentligheden er de velkomne til at bidrage til udstillingen, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Betjente var sikre i deres sag, da de nåede frem: Anholdt 71-årig havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce