Annonce
Viborg

Iben fra Viborg hyldet med fornem pris: - Jeg fik ministeren til at græde i telefonen

Et telefonopkald fra sundheds- og ældreministeren afslørede, at Iben Juul Nielsen havde vundet demensprisen 2019. Foto: Morten Dueholm
Iben Juul Nielsen fra Friplejehjemmet Sct. Kjeldsgården blev overrasket af Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke, der kunne afsløre, at hun har vundet Årets Demenspris 2019 for sit store arbejde med både demente og pårørende.
Annonce

Viborg: - Der er telefon til dig, Iben.

Forstanderinde Pia Østergaard rækker røret videre og siger:

- Jeg fik ikke lige fat i, hvem det er.

Social- og sundhedshjælperen Iben Juul Nielsen tager røret og præsenterer sig. I den anden ende af røret taler sundheds- og ældreminister Magnus Heunickes fra sin ministerbil.

Foran hele medarbejderstaben, der under dække af "god weekend-kaffe" sidder klar i fællesrummet på Friplejehjemmet Sct. Kjeldsgården for at se hendes reaktion, snakker Iben Juul Nielsen med ministeren. Folk begynder at finde mobiltelefonerne frem for at filme optrinnet.

Iben Juul Nielsen bliver tydeligt rørt, da hun får at vide, at hun har vundet Årets Demenspris 2019. Hendes hænder ryster, og tårerne presser sig på. Ud af 200 indstillede har juryen valgt Iben for hendes særlige indsats for de demente på Friplejehjemmet Sct. Kjeldsgården.

Alle følger spændte med i telefonsamtalen, mens en overvældet Iben må forlade lokalet, da følelserne løber løbsk.

- Jeg begyndte bare at græde rigtig meget, og så begyndte manden i telefonen pludselig også at græde. Jeg fik ministeren til at græde, fortæller Iben Juul Nielsen, da samtalen er slut og klapsalverne fra kollegaerne fylder rummet.

Det var en meget rørt Iben Juul Nielsen, der blev fejret af alle sine kollegaer, inden hun kunne holde velfortjent weekend.
Annonce

En sjælden prismodtager

- Jeg er rystet! Hvor mange af jer vidste det her? spørger en tårevædet Iben Juul Nielsen forsamlingen.

Alle kollegaerne rækker en hånd i vejret.

- Ej, er det rigtigt? I skal vide, at jeg sætter stor pris på, at I har tænkt på mig, siger den 50-årige SOSU-assistent, der var indstillet til prisen af to kollegaer.

Det er især Iben Juul Nielsens arbejde med pårørende, der har sikret hende Demensprisen. Hun har oprettet pårørendegrupper og -caféer, hvor de dementes nærmeste kan få et frirum og tale om alle de ting, der kan være svære – især med nogen, der ikke er i samme situation som dem selv.

- Det betyder rigtig meget for mig at skabe sådan et forum, hvor man kan tale frit om sine følelser. Det er vigtigt for de pårørendes forhold til den demente, og det styrker også vores samarbejde, når man får en tættere relation med de pårørende, fortæller hun.

For Iben Juul Nielsen er det fuldstændigt uventet, at Demensprisen skulle havne hos hende. Ikke blot fordi hun selv ville indstille nogle kollegaer, men også fordi hun mener, at sådanne juryer sjældent kigger ”den almindelige arbejders” vej.

- Jeg er meget ydmyg over det her. Jeg synes tit, at når man indstiller nogen til en pris, så er det næsten aldrig dem, der faktisk er på gulvet. Det er næsten altid den, der har den høje uddannelse, en minister eller en ekspert - altid nogen der er højere i hierarkiet. Det er meget sjældent dem, der faktisk arbejder hårdt for den enkelte borger. Det er virkelig dejligt, at vi også bliver set, fortæller Iben Juul Nielsen med tårer i øjnene.

På onsdag skal hun til Nyborg sammen med sin forstander og modtage prisen af ministeren. Med prisen følger en pengepræmie på 10.000 kroner til Iben og 50.000 kroner til arbejdspladsen.

Annonce

Et fyrtårn og en inspirationskilde

Champagnen bliver fundet frem under et viskestykke, camoufleret så Iben ikke opdagede noget. Hun får selv lov at sprænge korkproppen af, og fællesrummet emmer af glæde over Ibens fornemme pris.

- Jeg kan faktisk ikke sige noget lige nu. Jeg er glad og rørt, og jeg havde slet ikke set det komme. De har fuldstændigt taget fusen på mig, får Iben Juul Nielsen fremstammet.

SOSU-assistenten har været ansat på Sct. Kjeldsgården i ni år, efter hun i en praktik på sin uddannelse blev sendt dertil. I praktikken kunne hun mærke, at hun var havnet det rigtige sted.

- Det er spændende at arbejde med demente, fordi det kræver så meget opfindsomhed. Det handler om at skabe livsglæde og finde ind til det, den enkelte har brug for. Det er de små nuancer, der gør den store forskel mange gange. Det er vigtigt for mig, at man kan leve et liv, som man kan genkende sig selv i her på Sct. Kjeldsgården, fortæller Iben Juul Nielsen.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke er glad for at kunne overrække prisen for første gang, og han havde kun rosende ord tilovers for Iben Juul Nielsen.

- Vi skal huske at værdsætte og anerkende vores dygtige medarbejdere, der hver dag knokler og gør en forskel for patienterne... Medarbejdere der på hver deres måde gør en stor og uvurderlig indsats for demensramte og deres pårørende ved at give dem meningsfulde og gode oplevelser i en svær tid. Som ser det enkelte menneske bag sygdommen. Det er vinderen Iben Juul Nielsen et mønstereksempel på. Hun er en ildsjæl, der har en fantastisk evne til at skabe gode stunder for beboerne på Sct. Kjeldsgården. Derfor er jeg glad for, at hun har fået en velfortjent anerkendelse af det vigtige arbejde, hun gør, siger Magnus Heunicke.

Kollegaerne og forstanderen på plejehjemmet sætter stor pris på Ibens hårde arbejde og er helt enige i ministerens ord.

- Hvis der er nogen, der fortjener det, så er det dig, Iben. Du er en praktiker, der altid vil gå den ekstra mil for både borgerne og de pårørende… Du er et fyrtårn, der viser vejen for os andre, og du er en inspirationskilde for rigtig mange, siger forstander Pia Østergaard, der får et kæmpe knus af Iben.

Denne reportage er lavet efter besøget på Friplejehjemmet Sct. Kjeldsgården fredag den 6. september. Folkebladet bringer først artiklen i dag efter restriktioner fra Sundheds- og Ældreministeriet i forbindelse med Demensprisen 2019.

Social- og sundhedsassistenten Iben Juul Nielsen kunne ikke holde tårerne tilbage, mens hun talte med ministeren, og resten af selskabet så på.
Annonce

Sundheds- og ældreministeren Magnus Heunicke delte denne video på sin Facebook-profil:

Der var champagne og øl tilbage fra en tidligere fest, og det blev fundet frem for at hylde Iben Juul Nielsen.
Kollegaerne lod som om, de blot var samlet til god-weekend-kaffe, efter at alle igen var tilbage fra sommerferie.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg HK

Skidt spil - men lærerig og brugbar træningskamp for Viborg HK

Annonce