Annonce
Viborg

Spændende møde om Nørreådalen

Birthe Harritz, socialdemokrat, have, haveliv, Viborg, Viborg byråd, politiker Viborg
Annonce

Læserbrev: For nogle aftener siden var jeg til det første af 4 foredrag om den landskabsstrategi, der for tiden er ved at blive udarbejdet om Nørreådalen.

Landskabsstrategien bliver udarbejdet i et samarbejde med Københavns Universitet og de tre berørte kommuner Viborg, Randers og Favrskov.

På grund af smittefare måtte vi højest være 50 deltagere, og nogle få, der ikke havde tilmeldt sig, var så uheldige ikke at blive lukket ind.

Geograf og lektor ved Københavns universitet Søren Kristensen fortalte om “Geografi - et landbrugsland i forandring”.

Foredraget startede helt tilbage til istiden med gode forklaringer på, hvordan isen havde skabt hedearealer, tunneldale og vandløb.

Fund af skaller har vist, at Nørreåen en gang har været saltholdig, altså har vandet løbet fra havet og ind i landet, i modsætning til nu, hvor vandet løber ud i havet.

Søren Kristensen fortalte, at der er usædvanlig mange gravhøje og kirker i nærheden af åen. Han kom også ind på, at vandløbet havde skabt meget velstand for de mange godsejere langs vandløbet, idet åen blev brugt til transport af forskellige varer, ikke mindst til Bruunshhåb Klædefabrik.


Nogle ønskede mere og bredere oprensning, mens andre ville lade området være vådområder for at beskytte det rige fugleliv ved åen.


Der var stor aktivitet på åen indtil jernbanernes opståen. Der blev også sejlet okker fra Løvskal til jernbanefabrikken i Randers, hvor okkeret blandt andet blev brugt i den karakteristiske røde maling, som togene blev malet med.

Efter det gode oplæg var der debat, som ikke så overraskende også drejede sig om de tiltagende våde enge. Da der blandt de fremmødte var folk med forskellige interesser ( fuglefolk, naturfredningsforeningsfolk og lodsejere, der gerne ville være med til jordombytning), kom det tydeligt frem, at der er forskellige holdninger til løsningsforslagene for vådområdernes fremtid.

Nogle ønskede mere og bredere oprensning, mens andre ville lade området være vådområder for at beskytte det rige fugleliv ved åen. Der var en del af deltagerne, der havde stort kendskab til området, der berigede os andre med en masse oplysninger.

Efter debatten gik vi en lille tur op på en bakke, hvor der gik et par hopper med deres føl. Herfra kunne vi se ud over Ådalen og over til Tindbæk, et dejligt sted og en fin udsigt.

Jeg vil helt sikkert gerne deltage i de kommende tre foredrag, der også kommer til at foregå i Løvskalhus i august, september og oktober.

Annonce
Annonce
Viborg

Opfordring til civil ulydighed

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Alle patienter har brug for udgang for at blive hele mennesker igen

Viborg

Man gjorde Viborgs børn fortræd

Viborg

Vi skal uddanne endnu flere pædagoger

Viborg

Faldende elevtal skyld i nedskæringer

Danmark For abonnenter

Coronasmittede får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce