Annonce
Rund om Viborg

Speciel landsby kan få særligt samlingssted: Borgere i byen gør klar til at rykke

Afdelingsformand Dorte Sallingbo Smedegaard Olsen ser store muligheder i at gøre Kølvrå Skole til et samlingssted for byen, og blandt andet gymnastiksalen er der allerede bud efter. Foto: Morten Dueholm
Den tidligere Kølvrå Skole, der nu ejes af et boligselskab, rummer mange muligheder for at blive samlingssted for kultur og kreativitet. Borgere i byen gør klar til at rykke.

Kølvrå: - Der er allerede kommet flere, som har spurgt, om de ikke kan leje festsalen. Men jeg har været nødt til at sige: Ro på, for vi har jo hverken borde, stole eller anden inventar.

Dorte Sallingbo Smedegaard Olsen, formand for Boligselskabet Sct. Jørgens afdeling 111 og 112 i Kølvrå, viser sammen med boligselskabets kommunikations- og udviklingschef, Anne Mette Primdahl Nielsen, rundt i den store bygning, som hed Kølvrå Skole, og som stadig går under det navn.

Ikke desto mindre er det 11 år siden, Viborg Kommune lukkede Kølvrå Skole som folkeskole. Derefter blev skolen sat til salg - for 4,15 millioner kroner. Det lykkedes dog ikke at få afsat de 3261 kvadratmeter bygninger - fordelt på to etager - på den 6385 kvadratmeter store grund.

I stedet blev en del af skolen lejet af Forsvaret, nærmere bestemt Flyvestation Karup, som har anvendt nogle af klasselokalerne til undervisning.

Annonce
Vi har købt ejendommen og betaler de grundlæggende driftsudgifter. Så er det op til de lokale borgere at finde ud af, hvad skolen skal bruges til.

Anne Mette Primdahl Nielsen, kommunikations- og udviklingschef hos Boligselskabet Sct. Jørgen.

Ikke til boliger

Men for nogle år siden ophørte lejemålet, og ejendommen Kølvrå Skole, Vibevej 2, blev igen sat til salg.

Denne gang lykkedes det kommunen at finde en køber. Salgsprisen blev dog på beskedne 600.000 kroner for hele molevitten. Det lyder ikke af så meget. Specielt ikke når den offentlig vurdering lyder på godt 3,5 millioner kroner.

I hvert fald er kvadratmeterprisen lav. Til gengæld må skolen og grunden kun bruges til forskellige kulturelle eller almene formål. Og ikke til nye boliger, som eksempelvis Bach Gruppen, som også meldte sig som interesseret køber, ville anvende området til.

Boligselskabet Sct. Jørgen, der er den helt store ejendomsbesidder i Kølvrå med 184 udlejningsboliger, vil i stedet lade det være op til de lokale borgere, hvad skolebygningerne og udenomsarealet skal anvendes til. Borgerne skal forstås bredt som egne lejere, de 98 lejere hos Boligselskabet Viborg - og øvrige ejere og lejere i byen.

Indtil videre har der blandt andet været holdt åbent hus, hvor omkring 100 troppede op, og på en efterfølgende workshop, hvor cirka 30 deltog, kom der masser af ideer og forslag frem.

Det var alt fra ungdomsklub, e-sport og LAN-parties til cafe, byttecentral, festudlejning, kunstnerværksted og madhold indenfor. Og fra lege- og sportsfaciliteter til sansehave udenfor.

Skal være borgerdrevet

Konkret er der dog ikke sket så meget endnu. For selv om det meste af skolen fremstår fin og velholdt, kan lokalerne ikke umiddelbart anvendes. Der mangler helt basalt møbler og anden inventar. Og det er ikke noget, boligselskabet har sat penge af til.

- Vi har købt ejendommen og betaler de grundlæggende driftsudgifter. Så er det op til de lokale borgere at finde ud af, hvad skolen skal bruges til - og skaffe midlerne til det, siger Anne Mette Primdahl, der dog regner med, at en mindre del af bygningsmassen kan rives ned, og dermed give endnu flere muligheder for udenomsarealerne.

Dorte Sallingbo Smedegaard Olsen er helt indstillet på, at det skal være lokalsamfundet, der skal yde en indsats for at skaffe penge og materialer til at gøre Kølvrå Skole til byens store medborgerhus for alle generationer. At gøre en aktiv indsats - også at være med til at søge midler hos diverse fonde og sponsorer - vil give større oplevelse af medejerskab blandt de lokale.

Hun regner med, at der i løbet af sommeren og efteråret bliver etableret en eller flere grupper, der skal arbejde videre med mulige anvendelser af Kølvrå Skole, naturligvis i et tæt samarbejde med boligselskabet.

- Vi håber jo, at det kan blive det samlingssted, vi mangler herude. Ellers har vi jo kun KK07's klubhus og friluftsbadet, siger Dorte Sallingbo Smedegaard Olsen.

Kølvrå Skole er ikke alene en stor bygning. Den ligger også på en mere end en tønde land stor grund, som kan anvendes til mange rekreative formål. Foto: Morten Dueholm

Bygget som militærby

Kølvrå har omkring 750 indbyggere. Langt de fleste bor i almene boliger. Det skyldes, at byen opstod i 1950'erne som et boligområde for ansatte på Flyvestation Karup - og deres familier.

Det var især unge militær-familier, som bosatte sig i Kølvrå de første årtier. Og det betød, at Kølvrå Skole, som blev opført i 1952 og udbygget cirka 20 år senere, fik rigtig mange elever. Det toppede med 375 en gang i 1960'erne.

Siden blev beboersammensætningen mere blandet - de unge familier blev ældre, og der kom også nye lejere, som ikke havde skolebørn. Det betød, at elevtallet raslede ned, og efter kommunesammenlægningen i 2007 besluttede det nye Viborg Byråd at lukke Kølvrå Skole. Kølvrå kom dermed under Karup Skoledistrikt.

Den tidligere folkeskole kan igen blive et samlingsted for byens bøn og unge - samt voksne. Dorte Sallingbo Smedegaard Olsen (tv.), der er afdelingsformand i den nye skoleejer, Boligselskabet Sct. Jørgen, har medbragt et fodboldbord, som hun her afprøver sammen med Anne Mette Primdahl, kommunikations- og udviklingschef. Foto: Morten Dueholm
Annonce
Forsiden netop nu
112

Betjente var sikre i deres sag, da de nåede frem: Anholdt 71-årig havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce