Annonce
Læserbrev

Spildevandsforurening. Udokumenterede postulater er lort - fakta er guld

Annonce

Læserbrev: Kristian Pihl vil gerne have fokus på udledning fra byernes spildevand og fjernet fokus fra landbruget udledning. Derfor knytter ham en ”grotesk lortesag” i København sammen med landbrugets manglende evne til at opfylde deres udledningsmål.

Ros til Viborg Stift Folkeblad. Super flot og hurtigt fulgt op ”HOFOR Skandalen” af folkebladet med en artikel, der kiggede på forholdende i Viborg Kommune. Der var ikke noget at komme efter, der er styr på spildevandet i Viborg. Tidligere borgmester Torsten Nielsen er fuldstændig tryg ved den måde, det kører på i Viborg kommune. Så langt så godt, men med udledning og forurening kan man altid gøre det bedre.

Men stadig betryggende for borgerne i Viborg Kommune, at situationen lokalt er efter bogen. Men artiklen i Folkebladet forholder sig ikke til substansen i de påstande Kristian Pihl (sekunderet af Poul Møller) fremfører i deres efterfølgende læserbreve. Nemlig - at der ikke er fokus og styr på spildevandsudledning, og at landbruget uretfærdigt er gjort til skurk for samme problematik.

Poul Møller – ja lad nu blot ham ligge. For Folketingsmedlem Kristian Pihls vedkommende er det en mere alvorlig og problematisk sag.

Spildevandsområdet er nemlig 100% politisk reguleret. Derfor er det politikeren Torsten Nielsen, der udtaler sig vedrørende spildevand i Viborg Kommune. Det vil sige, at Kristian Pihl selv er medskyldig aktør i de påståede problemer i spildevandssektoren. Han er medlem af det øverste politiske lag i Danmark, nemlig Folketinget. Han er sågar medlem af Venstre, der har haft regeringsmagten og dermed direkte adgang til i årevis at få gjort noget ved både spildevandproblematikken og landbruget udledning.

Såfremt Kristian Pihl ønsker ny måltal og bedre styr på spildevands udledning, er det hans og hans politiske kollegaers ansvar at få dette vedtaget og gennemført. Skal der ske en kraftig forøgelse i investeringer i bedre spildevandsanlæg? Det er en politisk beslutning, og det sker efter politisk regulering. Dette gælder både investeringsrammerne og finansiering.

Men Danmarks politik på spildevandsområdet er ikke så katastrofal, som Kristian Pihl påstår. Det er derimod de resultater, der er opnået med at regulere landbrugets udledning. Her har Venstre svigtet i den periode, de havde regeringsmagten.

Kristian Pihl vælge at hælde gylle ud over de medarbejdere i vores spildevandsforsyninger, der sørger for, at vi har en spildevandshåndtering i verdensklasse. Medarbejdere der leverer de tal og målinger, de er forpligtiget til i lovgivningen. Disse data er offentligt tilgængelige, og det ville derfor klæde Kristian Pihl som folketingspolitiker at kigge på de tal, der er tilgængelige, i stedet for på baggrund af en enkeltsag at postulere, at vores forsyningsvirksomheder ikke har styr på sagerne.

Hvordan kan en folketingspolitiker udskamme en hel branche, der leverer resultater i verdensklasse. Der kommer hvert år mange delegationer for at se på den danske spildevandshåndtering, beundre havnebade midt i storbyerne og bynære strande med blå flag. Her står politikerne gerne i kø for at sole sig i det fantastiske stykke arbejde, forsyningsselskaberne har lavet. Det arbejde som ved disse lejligheder ofte er kaldt et muligt dansk eksporteventyr af forsyningsteknologi. Se blot den anerkendelse, Viborg kommunes eget anlæg på Sønæs har modtaget.

Nej – man kan ikke sammenligne de resultater, vi ser på spildevandsområdet med de problemer, der er med landbrugets udledning. Landbrugets udledning har nemlig er helt andet og mere alvorligt omfang.

Så min opfordring til Viborg Stifts Folkeblad for at kvalificere denne relevante debat er følgende. Journalistisk arbejde kan fremskaffe et lokalt benchmark på den omtalte problematik. Vi har et af Danmarks mest belastede vandområder, nemlig Hjarbæk Fjord, det kalder på politisk handlekraft på både lokalt og landspolitisk niveau. Der findes tal for både spildevandsudledning og overløb, landbrugets påvirkning samt baggrundsudledning i området.

Kunne vi få nogle fakta på bordet, som ikke kommer fra Kristian Pihl, Poul Møller eller undertegnede. Så kunne vi få en kvalificeret diskussion baseret på fakta og ikke følelser. Jeg synes også, at problemet med verificering af data, som Poul Møller påpeger er vigtige. Vi skal nemlig kunne tage fremtidige beslutning baseret på tal, der er så korrekte som muligt. Så derfor er det også spændende at få belyst, hvor gode tallene for udledning er, samt hvilke usikkerheder forskere og eksperter anslår der er.

Det kunne så være spændende at høre lokale Venstre-folk og de øvrige politikere i Viborg Kommunen om deres holdninger og løsningsforslag til denne problematik. Er de enige med Kristian Pihls svada til spildevandssektoren og Kristian Pihls nedtoning af landbrugets udledningsproblemer? Vi skal have en lokal stillingtagen til vores lokale forureningsproblematikker, og der skal komme lokale løsningsforslag til forureningen af Hjarbæk Fjord. Vi har en pligt til at levere en renere fjord til de kommende generationer, en fjord med krabber, rejer, havørreder, fugle og planter.

Så kommer der fakta på bordet, ser jeg frem til at kunne deltage i denne kvalificerede diskussion. Til gengæld vil jeg gerne slippe for at læse om politikere, der kommer med udokumenterede postulater på baggrund af enkeltsager.

Henrik Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pihl: Jeg stemmer imod en rigsretssag!

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Viborg FF For abonnenter

Assistenten var tilfreds efter 2-2 mod AGF: - Fik svar på mange ting

Annonce