Annonce
Viborg FF

Spillerne vil miste fysisk styrke - dykket må ikke blive for stort

Viborg FF's fysiske træner Henrik Sørensen (t.v.) håber, at der bliver taget hensyn til spillerne, når sæsonen forhåbentlig genoptages i april eller maj. Arkivfoto: Morten Pedersen
Viborg FF's spillere var i noget nær optimal fysisk form, da fodbold-Danmark lukkede ned. Nu er de i gang med en meget vigtig periode i eget selskab, hvor de skal knokle for at vedligeholde deres fysiske formåen på bedste vis. Men det er ikke nemt.
Annonce

Viborg: Det er snart to uger siden, at Viborg FF spillede sin seneste kamp i 1. division, og lige nu ved ingen, hvornår kampprogrammet genoptages.

I går meddelte Divisionsforeningen, at Superligaen, 1. division og 2. division sættes på pause på ubestemt tid som følge af corona-virus.

Men der er på ingen måde plads til at slække på træningen i øjeblikket, selv om restriktioner og frygten for smittespredning har sendt VFF-spillerne hjem for at arbejde individuelt i stedet for de vanlige og langt mere inspirerende holdtræninger på Kirkebækvej.

- Vi har understreget for spillerne, at det her ikke er en ferie for dem. Det er rigtig vigtigt, at de vedligeholder deres fysiske form, så de kan begynde på et så højt intensitetsniveau som muligt, når vi samles igen, siger Viborg FF's fysiske træner Henrik Sørensen.

Spillerne er blevet udstyret med en ugeplan, som viser, hvad de hver især skal lave de respektive dage, og det skal spillerne gøre derhjemme eller ude i det fri, hvor de ikke er i selskab med andre.

- De skal træne både anaerobt (kortvarig og intens træning) og aerobt (konditionstræning), og de skal have mange fodboldrelaterede løb, som indeholder accelerationer, sprint og retningsskift, siger Henrik Sørensen.

Ifølge Henrik Sørensen kan det ikke undgås, at spillerne mister noget af deres fysiske kapacitet, mens de hjemmetræner. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce

Kamp er noget andet

Det positive er, at spillerne var i noget nær deres optimale fysiske form, da corona-virussen satte den normale dagligdag på standby, men det bliver alligevel en stor udfordring at holde de fysiske evner skarpe.

- Det er nemmere at vedligeholde end at bygge op, men vi skal stadig forvente, at spillerne falder lidt i deres fitnessniveau. Vi skal forhindre, at dette dyk ikke bliver for stort, og jeg vil sige, at et fald på 10 procent i deres fysiske kapacitet vil være acceptabelt. Bliver det større, vil det koste, når de kommer tilbage, siger Henrik Sørensen.

Henrik Sørensen vurderer, at det er muligt at begrænse tabet til 10 procent, hvis spillerne kommer i gang med den normale dagligdag efter påske, men han er alligevel bekymret.

- Den træning, de foretager nu, kan aldrig godtgøre for det, som de laver under en fodboldkamp, hvor der er fysisk kontakt, nærkampe og hårde spark til bolden, som kan sætte sig i lyske og lår. Jeg er nervøs for, at de for hurtigt skal i kamp, når de kommer tilbage, for det vil være et chok for kroppen, siger Henrik Sørensen.

Han forestiller sig samtidig, at kampprogrammet i resten af sæsonen kan blive meget komprimeret og minde om engelske tilstande med to-tre kampe om ugen. Det vil alt andet lige stille endnu større krav til spillernes fysik.

Annonce

Skal passe på spillerne

Én af de største udfordringer i øjeblikket er, at Viborg FF's spillere ikke har adgang til et styrkecenter. Det gør det svært at vedligeholde den maksimale muskelstyrke.

Henrik Sørensen peger på, at den maksimale styrke falder ret hurtigt, hvis den ikke bliver holdt ved lige. Han nævner den klassiske styrkeøvelse bænkpres, hvor mange nok kan nikke genkendende til, at de hurtigt kan mærke en svækkelse, hvis de har holdt en pause.

- Hvis spillerne ikke kan vedligeholde den maksimale styrke, bliver risikoen for skader øget. I øjeblikket arbejder de med deres egen kropvægt, og det er ikke lige så effektivt, selv om man kan manipulere på effekten af øvelsen ved at ændre på tempoet. For eksempel ved at tælle én, to tre fire, når man går ned i en squat og tælle én, to, tre, fire på vej op igen, siger Henrik Sørensen.

Når fodbold-Danmark åbner igen, så håber Henrik Sørensen, at spillerne får mindst en uge til stille og roligt at få bolden med i træningen, inden det går løs med point på højkant.

Han mener, at den nuværende situation minder lidt om spillernes vinterferie, hvor de også har et individuelt træningsprogram, som de skal følge. Når de så vender tilbage til klubben bliver der gradvist skruet op for træningens intensitet, og det samme bør man gøre i den nuværende situation.

- Ellers frygter jeg, at vi kan komme til at sende spillerne skadet på sommerferie. Men lad os nu se, hvordan det hele ender, siger Henrik Sørensen.

På ubestemt tid er de normale holdtræninger sat på pause i Viborg FF. Spillerne er tvunget til at træne individuelt uden adgang til et styrkecenter. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce