Annonce
Rundt om Viborg

Støj fra vindmøller er værre end ventet for nabo

Støjen fra de tre store vindmøller ved Gammelstrup er værre end ventet, siger Arne Friis Hansen, der bor omkring en kilometer fra de store møller. Foto: Morten Dueholm

Arne Friis Hansen er nabo til de tre store vindmøller ved Gammelstrup. Han er overrasket over, at støjen er så generende og vil nu have kommunen til at lave en reel støjmåling.

»Det er sådan en dyb og monoton lyd: vroom, vroom, vroom. Og den støj er meget værre, end vi havde forestillet os«.

Arne Friis Hansen og hans kone har målt mellem 46 og 51 decibel udenfor huset, selv om støjgrænsen 300 meter tættere på møllerne ifølge vvm-undersøgelsen er højst 44 decibel og beregnet til højst at nå op på mellem 37 og 39 decibel ved vindhastigheder på henholdsvis seks og otte sekundmeter.

Sådan siger Arne Friis Hansen, der bor med sin familie godt ude på landet mellem Gammelstrup og Sparkær på Enrico Dalgas Vej nummer 9 - godt en kilometer fra de tre store vindmøller, der blev rejst på vindmølleområdet ved Gammelstrup sidste efterår. Vindmøller blev afleveret og kom i drift i november, og de har haft konsekvenser for Arne Friis Hansen.

De tre vindmøller ved Gammelstrup har været mange år undervejs og stod klar til brug i november sidste år. Arkivfoto: Morten Dueholm

»Vi er da vrede og bitre over, at stilheden er blevet brudt, og at der er politikere, der har sagt ja til, at det er blevet sådan. Vi er bekymret for, at vores livskvalitet bliver nedsat, for vi er meget glade for at være udenfor, og vi er spændte på, om det her betyder, at vi simpelthen vil holde os mere indenfor for ikke at kunne høre vindmøllerne hele tiden. Og vi er endda så heldige, at vi rent visuelt ikke er generet af møllerne, der er dækket af en række træer. Men så heldige er flere af naboerne jo ikke. Og hvis det bliver sådan til sommer, er det slut med at sove med åbne vinduer, for så får vi ingen søvn,« siger Arne Friis Hansen.

Annonce

Sammen med tre hold naboer sender han i den kommende uge et brev til kommunen, hvor man beder om at få lavet en reel støjmåling - også i forhold til den såkaldte lavfrekvente støj indendøre.

»Vi har selv målt støjen udenfor til mellem 46 og 51 decibel i slutningen af december, og ifølge vvm-redegørelsen er den øvre støjgrænse 300 meter fra vores hus 44 decibel, men den er beregnet til 37 eller 39 decibel ved vindhastigheder på henholdsvis seks og otte sekundmeter. Men den beregning holder jo ikke. Og derfor vil vi have en reel måling, og hvis den viser, at man ikke kan holde grænseværdierne må driften af møllerne jo tilpasses, så grænsen bliver overholdt,« siger Arne Friis Hansen.

Kraftig og irriterende

Da folkebladet er på besøg kan man faktisk ikke se vindmøllerne. En tæt dis ligger over området, så de er ikke synlige. En svag brummen fortæller dog, at de er der.

»Nu er der stille i dag, så det er ikke generende. Det er de heller ikke, hvis det blæser kraftigt, for så er det vinden, man hører. Men når vinden er på seks-otte sekundmeter, og kommer fra vest, så er lyden meget kraftig og meget irriterende,« siger Arne Friis Hansen.

Sammen med andre naboer har han undervejs gjort indsigelser mod udsigten til de store møller på stedet. Blandt andet med henvisning til, at vindmøllerne vil betyde, at flagermus på vej til og fra habitatområdet ved Mønsted Kalkgruber vil blive ramt af vingerne og dræbt. Men det argument har både kommunen og naturmiljøklagenævnet afvist med henvisning til, at bestanden ikke vil være i fare med møllerne. Og der blev altså givet grønt lys for møllerne, der stod klar til brug i november.

»Jeg har stået med en flagermusedetektor ved vores hus, og der er masser af flagermus i området, men kommunen har afvist, at der skal laves et overvågningsprogram for flagermusene ved området. Men det er da noget, jeg selv vil holde vågent øje med,« siger Arne Friis Hansen.

Annonce

Undersøgelse af støj

Det samme vil han med hensyn til en tre-årig undersøgelse af de sundhedsmæssige konsekvenser af lavfrekvent støj fra vindmøller. Den blev sat i gang i 2013, og skulle altså være klar med en konklusion i 2016. Overfor Morgenavisen Jyllands-Posten har socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen, der også sidder i Folketingets miljøudvalg, afvist, at man ændrer på vindmøllebekendtgørelsen og dermed eventuelt på grænseværdierne for lavfrekvent støj på 20 decibel, før undersøgelsen er færdig.

Tidligere miljøminister Hans Christian Schmidt (V) siger dog til avisen, at det kan komme på tale at ændre på afstandskravet til møllerne for at beskytte vindmøllenaboerne bedre. Desuden mener han, at naboerne har krav på konkrete målinger i forhold til støj og ikke kun beregnede værdier.

Professor i akustik hos Aalborg Universitet, Henrik Møller, har tidligere påpeget, at man i beregningerne af den lavfrekvente støj benytter kunstigt høje værdier for isoleringen af huse, så man er sikker på at nå et lavt tal for den anslåede støj inde i huse, der ligger tæt på store vindmøller.

Annonce
Viborg For abonnenter

Fri for mundbind - næsten da...

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kæmpe fodboldfest i midtbyen: Danmark - Wales bliver vist på storskærm på Paradepladsen lørdag

Navne For abonnenter

Ingelise Christensen sov stille ind med sin mand ved sin side

Erhverv

Sommerhus-debat rammer ikke regnskabet: Luksushuse.dk har fremgang som aldrig før

Debat

Det kulturelle selvbedrag – eller den danske model for støtte til alt det forskellige, vi synes er vigtigt?

Alarm 112 For abonnenter

Rasmus Paludan frifundet i sag om ulovlig afbrænding: En sofa blev futtet af i haven i Rødkærsbro

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Endnu en anmeldelse om høj musik fra en Soundboks midt om natten

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Borgmesteren, cheftræneren og anføreren: Det siger de til den store VFF-nyhed

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Sport

Viborg HK får flere defensive muskler - nybagt mor brænder efter at vinde medaljer med klubben

Viborg For abonnenter

Se de voldsomme billeder: Massiv fiskedød i Sønder Mose

Alarm 112

17-årig sigtet for at kaste øl efter politiet på Nytorv

Annonce