Annonce
Viborg

Større behov for gratis psykologhjælp end forventet

Flere unge end forudset har taget imod tilbuddet om gratis psykologhjælp. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Behovet for gratis psykologhjælp blandt unge i Viborg er så stort, at man efter bare halvanden måned er nødt til at oprette ventelister. Ifølge byrådsmedlem er det "meget realistisk", at tilbuddet udvides med flere penge i fremtiden.

Viborg: Snart overstiger de unges behov for psykologhjælp pladserne i det gratis tilbud, kommunen har vedtaget.

Sådan vurderer Rikke Halling Mørch, der er afdelingsleder på Familiecenter Viborg, hvor tilbuddet udbydes. Det sker bare halvanden måned efter, at kommunens telefoner åbnede for henvendelser.

- Det er meget snart, at vi ikke har plads til alle dem, der har brug for hjælpen, siger hun.

Familiecenter Viborg ønsker ikke at offentliggøre tal på, hvor mange unge der indtil videre har benyttet sig af tilbuddet, før man kommer længere i forløbet. Men det er flere, end det nuværende tilbud har kapacitet til.

I februar fortalte man dog fra centeret til Viborg Stifts Folkeblad, at man efter at have haft åbent i blot få timer havde fået henvendelser fra 14 unge og igangsat forløb for 10 af dem.

Flere kommuner udvider tilbud

Viborg Kommune har afsat 300.000 kroner om året til det gratis tilbud.

I andre kommuner har man udvidet tilbuddet i et forsøg på at imødekomme det stigende behov blandt kommunernes unge borgere, blandt andet i Vesthimmerland med et øget budget på 500.000 kroner.

I Viborg Kommunes social- og sundhedsudvalg er formand Åse Kubel Høeg sikker på, at byrådet kan samles om et lignende tiltag, hvis udviklingen fortsætter.

- Det er meget realistisk, at vi kommer til at sætte flere penge af, hvis behovet fortsat stiger. Vi oplever, at rådgivningen har stor forebyggende effekt hos de unge, så de lette psykiske problemer ikke udvikler sig til alvorlige problemer, siger hun.

Forventer stigende behov

Siden 29. januar i år har unge mellem 15-25 år i Viborg Kommune kunnet benytte sig af et tilbud om gratis psykologhjælp, hvis de ikke har andre muligheder.

I løbet af de første 10 timer modtog centret som nævnt 14 opkald, og dengang var man ikke sikker på, hvor stor efterspørgslen skulle vise sig at være.

Indtil videre har tilbuddet matchet behovet hos de unge viborgensere, men det har altså snart ikke længere kapacitet til at rumme alle de unge, der gør brug af det.

Familiecenter Viborg forventer, at behovet som minimum vil være det samme fremover, hvis ikke stigende.

Det skyldes særligt to faktorer:

- I takt med, at opmærksomheden omkring tilbuddet øges, får vi nok også flere unge ind. Og så lever vi i et samfund, der stiller meget høje krav til de unge, siger afdelingsleder Rikke Halling Mørch.

Viborg Kommune har afsat penge til tilbuddet frem til udgangen af 2022, og Familiecenter Viborg varetager opgaven foreløbig hele 2019.

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ny skolebusplan må vente til efter jul

Annonce