Annonce
Viborg

Stadig flere vil uddanne sig i Viborg

Viborg er en populær by at uddanne sig i. Antallet af studiepladser stiger.

Mindre byer mister voldsomt mange uddannelsespladser. Viborg ligger lunt med en pæn stigning.

Hver sommer læser vi artikler om, at et historisk stort antal unge ønsker at begynde på en videregående uddannelse. 2016 var ingen undtagelse.

Flere og flere tager altså en videregående uddannelse, men de mindre kommuner mister uddannelsespladser. Ja, i nogle byer forsvinder uddannelserne helt. De store bliver endnu større.

I Viborg kan vi glæde os over, at byen tilbyder uddannelser, som tiltrækker de unge. Antallet af studiepladser i Viborg er fra 2012 til 2016 steget med 64, svarende til en stigning på 13 procent.

Annonce

Symbolsk betydning

Antallet af studiepladser fordeler sig ganske skævt hen over landet. I Silkeborg - den gamle seminarieby - er antallet af pladser faldet med 11 procent i perioden 2012-2016. Det er også gået tilbage i både Randers og Herning.

I Horsens har udviklingen været glædelig. 297 flere studiepladser i perioden er det blevet til, så byen har nu hele 1004 pladser.

Det er Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum, der har kigget nærmere på tallene.

Ifølge Jørgen Ole Bærenholdt, professor i samfundsgeografi ved Roskilde Universitet, er der en grundlæggende konflikt mellem effektivisering af uddannelserne og mulighederne for at opretholde en bæredygtig udvikling i de enkelte lokalsamfund og regioner.

Til Momentum siger Roskilde-professoren:

»Lukningen af et uddannelsessted har stor symbolsk og politisk betydning for et lokalsamfund og forstærker en polarisering mellem de unge, der flytter til storbyen, og dem der bliver tilbage. Det har også nogle regionalpolitiske ulemper med tab af arbejdspladser, både direkte på uddannelsesinstitutionerne, men også afledte virkninger i lokalområdet. Så lukningen af et uddannelsessted har en meget reel betydning for lokalsamfundet.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Bedre natur kræver et langt sejt træk

Debat

Lyset for enden af tunnellen

Annonce