Annonce
Rundt om Viborg

Stationsforkæmpere får svar på udsættelse af nedrivning i denne uge

Borgergruppen "Nyt liv i Stoholm Station" venter nu på svar fra DSB i forhold til stationsbygningens fremtid. Arkivfoto: Morten Dueholm
DSB har nu fået en 40 siders rapport om Stoholm-borgernes tanker om fremtiden for den lokale stationsbygning, og der kommer svar på ansøgningen om udsættelse af nedrivningen i denne uge.
Annonce

Stoholm: - DSB har lovet os svar i denne uge, så jeg regner med at kunne melde noget ud indenfor kort tid.

Sådan siger Finn Godrim, der er talsmand for den gruppe af Stoholm-borgere, der står bag bevægelsen "Nyt liv i Stoholm Station". Som navnet antyder arbejder de lokale for at bevare Stoholms stationsbygning. Den stod som bekendt til at blive revet ned, men Stoholmborgerne fik med en fredelig aktion udsat nedrivningen til foreløbigt den 13. januar, så de lokale fik tid og mulighed for at samle sig og lave et projektforslag for, hvad bygningen kan bruges til, hvis den bliver stående.

Den 11. januar sendte man så en godt 40 sider lang rapport til DSB om de muligheder og drømme, som man lokalt har for den fremtidige anvendelse af stationsbygningen. Og nu venter man så på et svar fra DSB.

- Der er jo godt 40 sider, så det er jo også forståeligt, at DSB lige skal bruge lidt tid, før vi får et svar, og det skulle altså komme i løbet af ugen. Og vi er rigtigt godt tilfredse med det materiale, vi har lavet, siger Finn Godrim.

Håbet er at få udsættelse til oktober, så der også bliver tid til at søge midler fra fonde og puljer til at erhverve bygningen og sætte den i stand. Det har der ikke været tid til, på de syv uger man har haft, siden nedrivningen blev udskudt.

Talsmand Finn Godrim forventer et svar i ugens løb. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

Flere funktioner

Stationsbygningen er ejet af DSB og har stået tom siden 2010. Derfor søgte og fik DSB i maj sidste år kommunens tilladelse til at rive bygningen ned, og det var man klar til at gå i gang med mandag den 25. november, men det lykkedes altså fremmødte borgere at få udsat nedrivningen i sidste øjeblik.

Siden har de lokale ildsjæle i "Nyt liv i Stoholm Station" arbejdet videre, og der er blandt andet holdt et borgermøde om stationsbygningen og mulighederne for fremtiden for bygningen, og her mødte 80 mennesker frem for at høre mere - blandt andet kunne de høre om DSB´s eget projektforløb for at skabe nyt liv i de stationsbygninger, som man ikke længere har brug for. Der er også samlet idéer til, hvad man kan bruge stationen til, og alt fra erhverv til en form for forsamlingshus-funktion har været nævnt. Blandt forslagene kan også nævnes alt fra it-forløb, forfatteraftener og udstillinger til mødested for mødregrupper og netværk og endda en café.

Borgmester Ulrik Wilbek (V) var i midten af december forbi for at høre om stedet og planerne, og han fastslog efterfølgende, at kommunen vil hjælpe til, hvor man kan, uden dog at forpligte sig økonomisk i forhold til en istandsættelse, som DSB anslår vil koste mellem to og tre millioner kroner.

Jernbanen på strækningen kom i 1864-65, og det dannede grundlag for udviklingen af Stoholm som bysamfund. I begyndelsen stoppede toget ikke imellem Viborg og Skive, og først i 1868 kom der et stoppested og en ekspeditionsbygning. Stationsbygningen blev opført i 1878 og har altså stået i 142 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Butikschef vender tilbage til Wagner

Annonce