Annonce
Viborg

Statsministeren: Der skal være mere tid til de ældre

Statsminister Mette Frederiksen (S) var torsdag på besøg på rådhuset i Viborg for blandt andet at mødes med borgmester Ulrik Wilbek (V). Foto: Morten Pedersen
Viborg Kommune skal gå helt nye veje i ældreplejen de kommende tre år, og derfor besøgte statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag rådhuset. Hun håber, forløbet vil give meget mere tid til nærhed hos de ældre og mindre tid til dokumentation.
Annonce

Viborg: - Idéen er jo, at der skal være mere tid til den enkelte ældre, og at der bruges mindre tid på dokumentation. Der skal være mere nærhed. Plads til at gå en tur eller til en støttende arm, fordi man savner sin ægtefælle. Og så må man vente med at måle BMI til en anden dag.

Sådan lød det blandt andet fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun torsdag besøgte rådhuset i Viborg i forbindelse med, at Viborg Kommune er udpeget som forsøgskommune, der over de kommende tre år skal gå helt nye veje i ældreplejen.

Forsøget er del af den såkaldte nærhedsreform, hvor syv kommuner stort set sætter lovgivning og egne regler til side for at gå helt nye veje på forskellige velfærdsområder.

Viborg Kommune er altså udpeget som forsøgskommune på ældreområdet, og besøget indebar møde med først borgmester Ulrik Wilbek (V) og dernæst en gruppe på 12 medarbejdere med repræsentanter fra alle faggrupper i ældreplejen fra ledelse til , sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere.

Mette Frederiksen håber, at nærhedsreformen veksler tid til dokumentation til tid ude hos de ældre. Foto: Morten Pedersen

- Det har været et fantastisk godt møde og en god dialog med en gruppe af medarbejdere, der arbejder med det her område i dagligdagen. Viborg blev valgt, fordi det er en kommune med en god ledelse, og jeg har god fidus til Ulrik, og besøget her i dag har bekræftet mig i, at det var det rigtige valg, sagde Mette Frederiksen.

Annonce

Tid at hente

Folkebladet har for nyligt fortalt, hvordan social- og sundhedshjælpere bruger to og en halv time dagligt i snit på at dokumentere og registrere, og det viser, at der er tid at hente, påpegede statsministeren.

- Det viser jo også, at der er tid, som kan bruges hjemme hos de ældre, men som nu bruges på at dokumentere. Og jeg håber virkelig, at det her forløb vil betyde, at der kommer flere ud og bruger flere af de timer hos de ældre i ældreplejen. Og at det sker med sund fornuft. Det vil måske også gøre det lettere at rekruttere nye medarbejdere til ældreområdet, hvis man kunne få lov til at gå lidt sine egne veje, sagde Mette Frederiksen.

Annonce

Lydhør statsminister

Blandt deltagerne i mødet mellem statsministeren og medarbejderne var Tina Rask, der til dagligt er sygeplejerske hos hjemmeplejen i Vesterparken i Viborg, hvor hun også er planlægger for gruppen af sygeplejersker.

Mette Frederiksen mødtes med en stor gruppe medarbejdere fra ældreplejen. Siddende ved bordet til højre for Mette Frederiksen og forrest er det sygeplejerske Tina Rask. Foto: Morten Pedersen

Hun oplevede en meget lydhør statsminister.

- Vores hovedfokus var at gøre opmærksom på mængden af dokumentation - især den dokumentation, der udføres dobbelt. Og hun var helt vild lydhør og kom også med den indstilling, at der skal bruges mindre tid på dokumentation. Så vi var faktisk enige. Så det var en kæmpe ære at være med til at møde hende her, og det bliver helt vildt spændende at være med til, sagde Tina Rask.

Også formanden for ældre- og aktivitetsudvalget i kommunen, Lone Langballe (DF), var med til mødet.

- Det var supergodt, og det bliver spændende. Jeg ser frem til at få nedsat dokumentationskravene, så vi kan bruge mere tid hos de ældre borgere. Kravene, og ikke mindst om man nu får opfyldt kravene til dokumentation, er også noget, der bekymrer de ansatte, sagde Lone Langballe.

Annonce

Hurtigt i gang

Borgmester Ulrik Wilbek (V) ser også frem til at forsøge nye veje på området, og han vil bare gerne hurtigt i gang.

- Der er jo tre år til at prøve det, så vi skal passe på, at der ikke går to år med at komme i gang. Nu skal det jo godkendes i byrådet og Folketinget, og de syv deltagende kommuner skal også have et fællesskab i gang, men jeg håber, at vi kan gå i gang til foråret, sagde Ulrik Wilbek.

Med udsigt til nye restriktioner i forhold til coronaen blev der selvfølgelig hilst på i overensstemmelse med myndighedernes anbefalinger. Foto: Morten Pedersen

- Det er en kæmpestor mulighed for at gå helt nye veje, og det skal vi turde at gøre. Der er jo en mangeårig kultur i alle faggrupper i forhold til blandt andet at dokumentere. En kultur der også er hos blandt andet de faglige organisationer. Så alle skal være med på det, og derfor handler det netop meget om at turde, sagde Ulrik Wilbek.

Han skal i den kommende uge til møde hos statsministeren sammen med repræsentanter for de øvrige seks kommuner, der er med i nærhedsreformen.


Viborg blev valgt, fordi det er en kommune med en god ledelse og jeg har god fidus til Ulrik, og besøget her i dag har bekræftet mig i, at det var det rigtige valg.

Statsminister Mette Frederiksen (S).
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce