Annonce
Viborg

Stem her: Lokal herregård med i opløbet om at blive Danmarks smukkeste

Et ekspertpanel har udvalgt 17 af de smukkeste herregårde i Danmark. Blandt dem er Lynderupgård med dens eventyrlige, grønne bindingsværk.

LYNDERUP: Danmark har mange skønne herregårde, og måske ligger den allersmukkeste af dem i Viborg Kommune.

Lynderupgård er i hvert fald nomineret blandt 16 andre i en konkurrence, hvor Danmarks smukkeste herregård skal findes.

Det er organisationen Historiske Huse, der står bag konkurrencen, som er et forsøg på at sætte fokus på den fælles kulturarv, herregårdene repræsenterer.

Samt det faktum, at flere af dem lever en tilværelse langt fra fordums storhed. Mange af de nutidens godsejere kæmper nemlig med at skaffe midler nok til at passe ordentligt på de gamle bygninger, så de også kan nydes af fremtidige generationer.

- Vi håber, at kampagnen vil skærpe opmærksomheden - også fra politisk side - på, hvordan herregårdsejerne får nogle bedre vilkår til at passe på disse enestående steder, siger Birthe Iuel, der er præsident i organisationen Historiske Huse.

Annonce

Lynderupgård


 • Lynderupgård ligger vest for Skals i den nordlige del af Viborg Kommune.
 • Det er en af de få danske herregårde med en stor hovedbygning i bindingsværk.
 • Den trefløjede hovedbygning rummer både et stenhus fra omkring 1400-tallet, og de resterende bindingsværksfløje er opført i 1500-1700-tallet.
 • I et af gårdrummene står en såkaldt vandkunst (springvand) fra omkring år 1600 med bronzestøbte indianerhoveder på en stolpe midt i et trætrug. Der er tale om det formentlig ældste eksempel på et springvand i Danmark, og man kan i øvrigt se en kopi af det i Den Gamle By i Aarhus.
 • Lynderupgaard råder over et areal på 910 hektar, hvoraf de 750 er landbrugsjord. Gården ejes af Kirsten og Ove Glerup.
I 1534 blev Lynderupgård sat i brand af vrede bønder i forbindelse med Skipper Clements bonderoprør. Det blev sidenhen genopbygget. Ud over hovedbygningen hører der omfattende landbrugsbygninger til herregården. Foto: Historiske Huse

500 år gamle tagsten

De fleste danske herregårde er i dag helt eller delvist åbne for offentligheden og bruges til konferencer, bryllupper, teater, koncerter og meget andet.

Det skyldes, at udgifterne til vedligehold af de gamle bygninger er så store, at der typisk ikke kan tjenes nok alene på at drive det land- og skovbrug, som typisk hører til godserne.

Sådan er det imidlertid ikke på Lynderupgård. Den himmerlandske herregård er i høj grad et privat hjem og som udgangspunkt ikke åben for offentligheden.

- Vi holder nogle åbent hus arrangementer engang imellem og har også lånt lokaler ud til foreninger og den slags. Men det er noget, vi gør af lyst. Vi bor her, og vi betaler renoveringerne af egen lomme, fortæller Kirsten Glerup, der overtog herregården i 1995 sammen med sin mand Ove Glerup.

Parret købte Lynderupgård som et passionsprojekt, efter den tømreruddannede Ove Glerup havde solgt sin succesfulde dørfabrik Vest-Wood i Løgstør.

- Vi var kun næsten lige fyldt 50, så vi var jo alt for unge til ikke at foretage os noget. Så vi blev enige om, at vi da godt ville ofre nogle penge på den her gamle gård, siger Kirsten Glerup med jordnær, himmerlandsk accent.

Fakta

En ekspertgruppe på fire personer har udvalgt de 17 nominerede blandt alle landets flere end 700 herregårde.

Hvilken af de 17, der ender som vinderen, er nu op til den danske befolkning, der frem til 2. november kan stemme på historiskehuse.dk

De nominerede er:

Jylland


 • Bidstrup
 • Clausholm
 • Frijsenborg
 • Lynderupgård
 • Nørre Vosborg
 • Skaføgård
 • Voergaard

Fyn


 • Glorup
 • Hagenskov (Frederiksgave)
 • Hesselagergaard
 • Krengerup

Sjælland og øer


 • Borreby
 • Engestofte
 • Gisselfeld
 • Gjorslev
 • Ledreborg
 • Søholt
Ove og Kirsten Glerup er de nuværende ejere af Lynderupgård. Sidste år satte de herregården til salg, eftersom deres børn ikke har interesse i at drive stedet videre. Hele ejendommen er til salg for 185 millioner kroner. Arkivfoto: Morten Dueholm

Det grønne bindingsværk

Parret gik i krig med opgaven - og den var stor.

Østfløjen var med Kirsten Glerups ord "på vej i voldgraven", og på lofterne piblede vandet ind overalt gennem det utætte tag.

- Vi skiftede blandt andet hele taget. Eller nej, vi pillede det af, lavede undertag, og så satte vi det oprindelige tag op igen. Nogle af tagstenene er 500 år gamle, og vi syntes, det ville være synd at lægge nye tagsten på. Så det er stadig utæt som en si, men undertaget er til gengæld helt tæt, siger Kirsten Glerup med et grin.

Ifølge hjemmesiden danskkulturarv.dk er Lynderupgård både den største og ældste bevarede bindingsværksherregård i Danmark.

Og netop bindingsværket er en historie for sig. Det er nemlig grønt. Hvem der engang i fortiden tog dén beslutning, er desværre gået i den historiske glemmebog, fortæller Kirsten Glerup

- Vi ved, at det allerede var grønt, da Kjeldsen-slægten overtog gården i 1828, så det er endnu ældre end det. Hvorfor det i sin tid blev malet grønt, det forbliver en gåde, men vi har selvfølgelig valgt at respektere, at det skal være grønt, fortæller Kristen Glerup.

På gårdspladsen står Danmarks formentlig ældste springvand. Det er fra 1600-tallet. Arkivfoto: Morten Dueholm

Kulturarvspris

Efter overtagelsen i 1995 havde parret i alt 15 håndværkere til at arbejde på godset gennem tre år.

Det omfattende renoveringsprojekt indbragte i 1999 herregården den prestigefyldte Europa-Nostra pris, der er en europæisk kulturarvspris.

Nu er gården så igen nomineret i en konkurrence og skal denne gang måles mod andre af landets absolutte perler inden for arkitektonisk historie. De 17 nominerede er udvalgt blandt i alt 770 herregårde landet over.

- Det er da et skulderklap bare at blive nomineret. Vi synes selv, at vi bor et af de smukkeste steder i Danmark, så det bliver spændende at se, om også andre synes det, siger Kirsten Glerup.

Man kan stemme på de 17 nominerede herregårde til og med 2. november. Det foregår på hjemmesiden historiskehuse.dk. Vinderen bliver offentliggjort 5. november.

Lynderupgård adskiller sig fra de fleste andre herregårde ved at være opført i bindingsværk. Som tilmed er grønt. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Fra druk til dedikation: - Jeg vil hellere trues med en ni millimeter Glock end have den besked igen

Viborg

Haveejere vil være selvforsynende

Annonce