Annonce
Danmark

Stephanie Lose er sundhedsreformens stærkeste kritiker: Enspænderen, der blev kvinden i midten

Hele ugen har Stephanie Lose (V) været kvinden i centrum, når det handlede om baglandets og regionernes kamp for at bevare folkestyret i forhold til sygehusene. Her er det TV2 News, der stiller spørgsmålene til formanden for Danske Regioner i Region Syddanmarks hovedkvarter i Vejle. Foto:Yilmaz Polat

Stephanie Lose er blevet en irriterende sten i skoen Lars Løkkes store sundhedsreform. Det er hun nu ligeglad med, for regionernes hovedperson har været vant til at blive set som lidt speciel, lige siden hun voksede op i Løgumkloster og begravede sig i bøger og ikke i venskaber. Mød den sociale enspænder, der for alvor er trådt op på den landspolitiske scene.

Baggrund: Denne uge blev ugen, hvor Stephanie Lose (V) for alvor trådte op på dansk politiks store scene. Man kan sagtens indvende, at der stod hun jo i forvejen som formand for Danske Regioner, men nu er hun trådt helt frem til scenekanten som den måske klareste kritiker af regeringens planer om at afskaffe regionerne og dermed de lokalvalgte politikere, som borgerne i dag kan holde direkte ansvarlige for svigt på sygehusene, ambulancerne, hos de praktiserende læger og i psykiatrien.

Onsdag stod Stephanie Lose igen på scenen foran kameraerne og svarede på spørgsmål. Denne gang var det "hjemme" i Region Syddanmarks hovedkvarter i Vejle, hvor den 36 årige Venstre-kvinde er formand. Ovre i Købehavn havde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sammen med en hel stribe ministre netop løftet sløret for en sundhedsreform, som Lose og en stor del af Venstres bagland i Jylland og på Fyn var stærkt kritiske over for. Og Stephanie Lose kunne endnu en gang i TV2 News slå fast, at det Venstre, hun kender, tror på folkestyret. Ikke på et embedsmandsstyre som det, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og regeringen ønsker at indføre.

Stephanie Lose er vokset op i Løgumkloster, hun har gået på Tønder Gymnasium, og hun er en del af det, hun selv kalder det jyske Venstre. Men hvad er det for en pige fra Løgumkloster, der går i kødet på sin egen partiformand, som oven i købet er landets statsminister?

-Det er bare en pige, der passer sit arbejde, siger Stephanie Lose.

Annonce

Stephanie Lose

Stephanie Lose har siddet i regionsrådet i Region Syddanmark siden 2006 og har været formand siden 2015, da hun afløste Carl Holst (V).Blev desuden formand for Danske Regioner i marts 2018, da socialdemokraten Bent Hansen gik af.

Er uddannet cand.oecon fra Syddansk Universitet og har haft job i såvel det private som det offentlige.

Er 36 år og er er født og opvokset i Løgumkloster i Sønderjylland og har gået på Tønder Gymnasium.

Bor i dag i Østerbyen i Esbjerg sammen med sin mand Jakob Lose, som er byrådspolitiker i Esbjerg for Venstre.

Parret har sammen døtrene Mie og Sofie.

Stephanie Lose (V) var i spotlyset i denne uge. Men bag facaden gemmer sig en indadvendt pige fra landet, der passer sit arebjde. Foto:Yilmaz Polat

Mulden ved Løgumkloster

- Jeg er jo i regionalpolitik for at gøre en forskel. Jeg kæmper for det, jeg tror på, og så har jeg en naturlig opgave i at gøre opmærksom på regionernes synspunkter, fortsætter hun.

Det budskab, som Stephanie Lose gerne vil have ud over scenekanten, er, at regionerne er rustet til at løse de opgaver, som skitseres i regeringens forslag til et nyt sundhedsvæsen, som er klar til den bølge af ældre patienter, som vil lægge pres på systemet de kommende år. I det omfang, det har været muligt, er Region Syddanmark og andre regioner i gang med det allerede.

- Helt grundlæggende er der ikke nogen af de problemer i den nuværende struktur, som ikke kan løses af regionerne i et formaliseret samarbejde med kommuner og almen praksis, siger hun.

Men det, der for alvor får Stephanie Lose til at reagere, er noget andet. Og det er det, der gør hende til en irriterende sten, som bliver ved at gnave i Venstre-toppens sko. Noget, der ligger dybere end det rent mekaniske i at drive et godt sundhedsvæsen. Noget, der ligger begravet et eller andet sted i barndommens land i Løgumkloster og andre steder, hvor V både står for Venstre og for nogle værdier, der hører med:

- Jeg er vokset ud af det jyske Venstre. Her tror vi på folkestyret og på at have lokale politikere, der kan få indflydelse, og det har altid ligget dybt i mig og i det jyske Venstres bagland. Det er det, jeg er rundet af, siger Stephanie Lose.

Pigen med bøgerne

Men i de tidlige år, var det først og fremmest det lille familiefællesskab, Stephanie Lose voksede i. Et med mor og far og søstre i et villakvarter i Løgumkloster. En far, der var seniorsergent i Forsvaret og en mor, der arbejdede som plejehjemsassistent. Og der var i den grad brug for storesøster Stephanie, der var ni år ældre end den ældste af sine tre lillesøstre.

- I den periode, da jeg gik i de store klasser og på gymnasiet i Tønder, havde jeg jo søskende, der gik i børnehave og børnehaveklasse og en mor, der arbejdede om aftenen. Jeg var en del af holdet, der skulle få hverdagen til at fungere sammen med min far, for der var jo børn, der skulle have mad, skulle i bad og lave lektier, siger Stephanie Lose.

Det, hun havde for sig selv, var bøger. Masser af dem.

- Jeg har læst rigtig, rigtig, rigtig meget. Jeg var fast inventar på biblioteket i Løgumkloster, og jeg tror, de kunne mit lånernummer udenad, siger Stephanie Lose.

Læsesulten skulle også blive den, der vækkede hende politisk, da hun gik med aviser. Hvis hun havde afleveret alle aviser rigtigt, måtte hun tage en budavis med hjem.

- Jeg læste jo alt, hvad jeg kunne komme i nærheden af, så nu havde jeg også en avis at læse, og så begyndte jeg at følge med, siger hun.

Selv om hverken hendes mor eller far var politisk aktive, mener hun alligevel, at hun er vokset ud af det lokale Venstre, personificeret ved hendes morfar.

Social enspænder

Mormor og morfar drev et landbrug med køer og afgrøder et par kilometer fra Stephanies hjem, og det var her, hun var, mens mor og far var på arbejde.

- Det var før, der var pasningsgaranti og fritidsordning, og jeg er altid kommet meget hos mormor og morfar. Jeg elskede at være der, jeg hjalp til med dyrene og arbejdet, og morfar og jeg snakkede meget om lokalsamfundet og om politik, siger Stephanie Lohse om den virkelighed, der var med til at gøre hende til Venstre-kvinde:

- Min morfar var landmand og havde altid være det. Morfar kunne godt lide at snakke politik, og jeg har aldrig været tvivl om, at han var rundet af Venstre. Vi kommer fra et sted, hvor man deltager. Alle yder en indsats, man er pligtopfyldende og har et ansvar for tingene, siger Stephanie Lose.

Mens der var ro i maven hjemme på gården, var det lidt sværere i skolen og blandt jævnaldrende:

- Jeg var nok lidt anderledes. Jeg havde jo altid hovedet begravet i bøger og gik rundt og huskede på en masse forskellige ting, som interesserede mig. Der var jeg nok anderledes end de andre på min alder. Jeg var lidt af en social enspænder indimellem, siger Stephanie Lohse, der fandt en plads til sin lidt skæve personlighed i Venstre:

- Jeg meldte mig ind i Venstres Ungdom som 14-årig, fordi jeg gik meget op i, at der skal være plads til os allesammen og det med "frihed til forskellighed", siger hun.

Indadvendt scenevant

Politikeren Stephanie Lose er altså bygget på en tradition, hvor man arbejder hårdt, udfylder sine pligter og bidrager til fællesskabet. Men hvor man også har friheden til ikke at være som alle de andre.

Og det giver kritik, erkender hun. Partifæller tættere på toppen i Venstre har ikke lagt skjul på, at de synes, hun skal slappe lidt af i stedet for at skabe splid i partiet. Det preller af på sønderjyden, der nu bor i Esbjerg. Og hun mener ikke, hun er illoyal:

- Nej, når jeg insisterer på at forfølge den er her dagsorden, tænker jeg, at det er, fordi jeg er pligtopfyldende. Det er oplagt, at det er mig, der forfølger sagen i kraft af den position, jeg nu har. Jeg er tro mod det, jeg tror på. Og hvis jeg skulle gå på kompromis med det, jeg tror på, eller det, som jeg har en forpligtelse til at gøre opmærksom på, skulle det være, fordi jeg var bange for, hvad der kunne ske. Det er jeg ikke, siger hun.

Det rene vand

Det pres, Lose mærker nu, er ikke noget sammenlignet med de udfordringer, hun stod med, da hun overtog posten som regionsformand efter Carl Holst i 2015.

- Det var det hårdeste, jeg nogensinde har oplevet. Det her er det rene vand ved siden af, siger Stephanie Lose.

Der var et drama omkring ambulancedækningen, der var udliciteret til hollandske Bios, og samme dag, Stephanie Lose satte sig ind på formandskontoret, kom det næste slag. Regionsdirektøren sagde op. Dermed stod Stephanie Lose tilbage uden sin nærmeste sparringspartner og den mand, der skulle have overblikket over den kaotiske situation i Region Syddanmark. Og det var i det kaotiske scenarie, Lose stod i spidsen for oprydning og budgetlægning som nytiltrådt.

Men som økonom og statistiker gik hun i gang med at løse ligningen, for Lose er den type politiker, der går ned i detaljerne og kender de små møtrikker og skruer, der holder et sundhedvæsen sammen.

I det hele taget er Stephanie Lose ikke den typiske politiker. Selv om stiller sig op på den store scene og siger sin mening, er hun inderst inde en indadvendt person:

- Ja, det er rigtigt nok. Det stammer nok fra min opvækst, hvor jeg var en enspænder, der egentlig var usikker på mig selv til langt langt op i årene, fordi jeg skilte mig ud. jeg led af hjemve i mange år. Jeg er et produkt af, hvordan jeg nu engang er vokset op, siger hun.

Det må kræve en overvindelse at stille sig op som en hovedperson i en strid, hvor dit parti er splittet ?

- Ja, men man kan lære meget, og jeg tror bestemt ikke, jeg er så introvert, som jeg har været, siger hun og tilføjer:

- Men jeg bliver nok aldrig den, der lærer at småsnakke for at småsnakke. Det er jeg ikke særligt god til. Folk vil nok opleve, at jeg er en, der går direkte til sagen og det, det handler om. Jeg bliver nok aldrig en, der render rundt og netværker med gud og hver mand, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

40-årig anholdt efter skuddrama: Mistænkt for at have spillet en rolle ved Paludan-demonstration

Annonce