Annonce
Viborg

Stik 2400 kroner i lommen om året med Apple-varme

Det kommende datacenter i Foulum kan fra 2020 give viborgenserne billigere fjernvarme.

Beregninger fra konsulentfirma når frem til, at en typisk fjernvarmeforbruger kan spare omkring 2400 kroner om året, hvis overskudsvarme udnyttes.

Viborg: En såkaldt standardforbruger - en familie med to børn, to voksne og et parcelhus på 130 kvadratmeter - kan skære 2400 kroner af varmeregningen om året, hvis den nuværende varmeforsyning med naturgas udskiftes med overskudsvarme fra Apples datacenter i Foulum.

Det viser den rapport, som Viborg Fjernvarme har fået konsulentfirmaet Niras til at udarbejde som grundlag for det videre arbejde med at fremtidssikre fjernvarmeforsyningen.

Niras opstiller forskellige løsningsmodeller og anbefaler, at man vælger én, hvor overskudsvarmen, der er på omkring 30 grader, ved hjælp af et stort varmepumpeanlæg ved datacentret i Foulum varmes op til cirka 50 grader og sendes via en cirka 10 kilometer lang rørledning ind til Viborg by - nærmere betegnet til Energi Viborgs anlæg ved Industrivej.

Ved de såkaldte spidslastcentraler varmes temperaturen yderligere op til 55-60 grader og sendes derfra videre ud til forbrugerne.

Annonce

Nyt varmeanlæg kan lejes

Ved at reducere varmegraderne fra de nuværende cirka 70-80 grader til 55-60 mindsker man det såkaldte varmetab under transporten ud til de enkelte forbrugere - den varme som tabes i rørene og ryger ud til fuglene til ingen nytte.

Med til modellen hører også, at byen deles op i grønne og blå varmezoner, således at varmen til de grønne områder, hvor bygningerne generelt er ret nye og velisolerede, ikke behøver samme høje varmegrader som til de blå områder.

På længere sigt peger rapporten på, at besparelsen kan blive endnu større i takt med, at boligejere og udlejere energirenoverer deres ejendomme. Og så får forbrugerne også mulighed for at spare yderligere på varmeregningen ved at investere i et nyt varmeanlæg.

Som noget nyt vil Viborg Fjernvarme tilbyde, at man kan leje et nyt anlæg, og beregningerne viser, at besparelserne ved et nyt anlæg er så store, at det kan betale den årlige leje, forbrugerne skal betale til Viborg Fjernvarme.

Endelig vil en løsning med overskudsvarme betyde en meget kraftig reduktion i udledningen af CO2 - ifølge beregningerne faktisk helt op til 98 procent i forhold til den nuværende udledning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Tre år med collager

Annonce