Annonce
Rundt om Viborg

Stilhed på flyvestationen: Kun få vender tilbage på job nu

Mens flertallet af de ansatte på Flyvestation Karup er hjemsendte, fortsætter overvågningen af det danske luftrum fra den store bunker. Arkivfoto: Morten Dueholm
De værnepligtige er sendt hjem, og kun et mindretal af de hjemmearbejdende soldater vender i disse dage tilbage til Flyvestation Karup.

Karup: - Det er vitterligt en meget langsom og kontrolleret tilbagevenden.

Sådan siger oberst og garnisonkommandant Palle N. Mikkelsen om situationen på Flyvestation Karup.

Siden midt i marts har der været meget stille på landets største kaserne med omkring 3500 ansatte.

Langt hovedparten af de faste medarbejdere - militære som civile - har fra coronakrisens udbrud i Danmark været sendt hjem. Og sådan vil det formentlig fortsat være en rum tid fremover. Selv om Forsvaret forleden meddelte, at samlet set omkring 2200 medarbejdere nu vender tilbage til deres arbejdspladser og tjenestesteder.

Palle N. Mikkelsen vurderer, at det på Flyvestation Karup drejer sig om under 100 personer. Resten må fortsat arbejde hjemmefra eller blot holde sig klar til at møde ind igen.

Annonce
Helikopterne til både overvågning og redningsaktioner er altid klar til at lette fra Flyvestation Karup, hvor de fleste aktiviteter ellers ligger stille under coronakrisen. Arkivfoto: Mette Mørk

Værnepligtige fratrådt

Det gælder dog ikke for de godt 80 værnepligtige, der begyndte deres fire måneders uddannelse den 1. februar for seks uger senere at blive sendt hjem. Forsvaret har vurderet, at det ikke giver mening, at de nuværende værnepligtige kommer tilbage, da de alligevel skal hjemsendes med udgangen af maj. Samlet set drejer det sig om cirka 1000 unge i hær og flyvevåben, der i denne uge på skift indkaldes på kasernerne - for derefter næsten med det samme at blive hjemsendt.

For manges vedkommende bliver det dog ikke et farvel til militæret. Lidt over halvdelen af de 80 nuværende karupværnepligtige fortsætter en uddannelse/karriere inden for Forsvaret, fortæller garnisonskommandanten.

Da de værnepligtige er uden skyld i, at de ikke har gennemført den militære grunduddannelse, har forsvarsledelsen besluttet, at det ikke skal komme dem til skade, hvis de unge, der alle har meldt sig frivilligt, gerne vil fortsætte i uniform eller som civil ansat. Efterslæbet må så indhentes senere.

Soldater i isolation

Selv om der i forhold til det normale er ret stille på Flyvestation Karup, befinder der dog sig dog kontinuerligt en del mennesker inden for hegnet.

Det gælder særligt folk ansat i luftovervågnings- og beredskabstjenester og servicetjenester i tilknytning hertil. Fra den store bunker holdes der coronakrise eller ej øje med luftrummet over og omkring Danmark, og andre steder holder piloter og mekanikere sig klar til at sende helikoptere på vingerne for at observere eller sætte ind med redningsaktioner.

Endvidere befinder der sig på flyvestationen ved Karup også løbende et eller flere hold soldater, der er på vej mod udsendelse til internationale missioner. I grupper holdes disse soldater typisk isoleret et par uger, så de er garanteret coronafrie, når de kommer ud til eksempelvis Afghanistan, Irak, Mali eller Baltikum.

De første hold værnepligtige i år nåede kun seks ugers tjeneste, før de blev coronahjemsendte, og de kommer ikke tilbage på kasernerne. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF skal skrue tiden tilbage til januar og februar

Annonce