Tange: Med en temperatur på kun et par plusgrader var det umiddelbart en kold omgang, da mindst 3700 mennesker søndag eftermiddag deltog i fakkeltoget rundt om Tange Sø.
Men med godt humør og varme fra de mange fakler, som i det vindstille vejr brændte stille og roligt, blev demonstrationen "Vi brænder for Tange Sø" til en hyggelig eftermiddag i novembermørket.
Klokken 16.30 signalerede tre kanonslag affyret fra en ponton ude på søen, at faklerne skulle tændes, og på den 13 kilometer lange strækning søen rundt stod de mange børn og voksne med fakler i hænderne - en del børn af sikkerhedshensyn dog "kun" med stjernekastere.
En time før, faklerne blev tændt, strømmede folk til fods, på cykel eller i bil til en af de ni zoner, hvor de var tildelt en plads. Her sørgede folk fra arrangør-gruppen for, at der var den nødvendige fem meters corona-afstand mellem deltagerne.
På Dæmningen tæt på Gudenaacentralen fyldte folk umiddelbart ikke meget, men da faklerne blev tændt, gav de fem meters afstand god mening. Hele vejen rundt fra Gudenaacentralens Plantage langs Dæmningen og til Fiskerhytten stod folk tæt, og mange fik tiden til at gå med at udveksle smartphone-billeder med familie og venner, som stod andre steder ved søens bred.
Tre generationer
Flere grupper var med bedsteforældre, børn og børnebørn, blandt dem var Kirsten Hansen fra Tange, som havde sine døtre, svigersøn og barnebarn med.
- Selvfølgelig skulle vi være med i dag. Det er et dejligt område, især i år med coronaen har vi oplevet, at mange mennesker har brugt området. Både da folk var hjemsendte i foråret, men i sommertiden var der også mange flere folk i kano og kajak end tidligere, fortalte Pia Flintrup, som sammen med sin mand Lars bor i en af de tidligere ingeniørboliger ved Gudenaacentralen.
Pia Flintrup, nabo til Gudenaacentralen.Selvfølgelig skulle vi være med i dag. Det er et dejligt område, især i år med coronaen har vi oplevet, at mange mennesker har brugt området. Både da folk var hjemsendte i foråret, men i sommertiden var der også mange flere folk i kano og kajak end tidligere.
- Søen betyder meget for hele området, sagde Kirsten Hansen, hvis samlevers far forud for søens etablering var med til at grave kanalen ud.
- Ja, de kørte jorden væk med trillebør, og to af hans farbrødre måtte flytte fra deres gårde, da søen blev etableret, tilføjede hun.
En af de mange historier fra dengang er, at der blev efterladt fire træer i søen, og hvis de fire ingeniørers arbejde med dæmningen mislykkedes, skulle mændene hænges der.
- Ja, nu er der kun to træer tilbage, og den ene kan passende bruges til miljøminister Lea Wermelin, hvis hun beslutter at tømme søen, lød den barske kommentar fra en af deltagerne i demonstrationen.
Fyrværkeri
På Dæmningen stod også Inger og Arne Franks, som flyttede til Bjerringbro for fem et halvt år siden. De nyder naturen ved Tange Sø.
- Området er jo en perle, det er et dejligt sted at gå hen, når man skal have fred og ro. Ja det er en kunstig sø, men det er Silkeborgsøerne også. De (beslutningstagerne, red.) kan da ikke bare trække proppen ud af søen, sagde Arne Franks, mens han i mørket kiggede ud over søen, hvor flere robåde og kajakker pyntet med lyskæder sejlede rundt for på den måde at deltage i demonstrationen.
Klokken 17 - efter en halv times demonstration lød der igen tre kanonslag, og faklerne kunne slukkes. Men dermed var det ikke slut med lys, for få minutter efter oplyste et farvestrålende fyrværkeri hele området mellem Ans og Tange, som var det en nytårsaften.
Foruden søjler, kugler og masser af stjerner blev den vintermørke himmel flere gange oplyst af røde hjerter som symbol på områdets kærlighed til Tange Sø.