Annonce
Alarm 112

Kristian reagerede hurtigt, da hans ven pludselig sank sammen bag rattet: - I dag har vi et særligt bånd

Kristian Kenneth Jensen fra Stoholm er schweisshundefører og det var det, der bragte ham til Blåvandshuk i august, hvor han hjalp med at redde en mand, der havde fået hjertestop i sin bil. Foto: Morten Pedersen
Kristian Kenneth Jensen fra Stoholm er indstillet til prisen som Årets hjerteredder, da han i august var med til at redde en mand, der havde fået hjertestop.
Annonce

Stoholm: 44-årige Kristian Kenneth Jensen fra Stoholm er blandt den gruppe danskere, der er indstillet til prisen som Årets hjerteredder. Et klap på skulderen til modige livreddere, som Hjerteforeningen hvert år står for at uddele.

I år har Hjerteforeningen modtaget 47 forskellige indstillinger, der den 22. februar bliver snævret ind til til tre, som man så kan stemme på som Årets hjerteredder 2021. Prisen uddeles, når der er Hjertegalla på TV2 Charlie lørdag den 13. marts.

Kristian Kenneth Jensens oplevelse som hjerteredder begyndte den 15. august sidste år på en parkeringsplads ved Sports Park i Blåvandshuk, hvor der blev afholdt eliteschweissprøve for hunde og hundeførere. Kristian Kenneth Jensen er selv schweisshundefører og formand for Danmarks Schweisshundeforening, og da han og en anden deltager vil sige farvel til en tredje deltager, Jan Dahl Pedersen, opdager de, at han er sunket sammen bag rattet i sin bil med et hjertestop.

- Der var slet ingen tvivl om, at det var alvorligt, så min makker går i gang med at give hjertemassage, og efter et stykke tid tager jeg over. Det sker heldigvis ved en svømmehal, så nogen får hentet en livredder, der kommer med en hjertestarter. Samtidigt har jeg hele tiden hjælp i telefonen, så jeg får instruktioner, så vi er jo et større team. Det hele føles faktisk meget naturligt, selvom det er ikke er alting, jeg husker klart, fortæller Kristian Kenneth Jensen.

Annonce

Oplevelsen satte spor

Hjerteredningen står på i 12 minutter, før det med hjertemassage og stød fra hjertestarteren lykkes at få Jan Dahl Pedersens hjerte i gang igen. Ambulancen kommer og overtager, og en helikopter kommer, og Jan flyves til Odense Universitetshospital. Han har det godt i dag og er begyndt at arbejde igen.

Hjertestop

Hvert år rammes ca. 5.000 danskere af hjertestop uden for hospital. Det svarer til ca. 14 personer om dagen.

Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag ca. 16 % (2019).

Hvis ingen træder til med genoplivning inden ambulancens ankomst, overlever 1 ud af 17.

Hvis et vidne træder til med hjertemassage, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 6.

Hvis personer med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter, inden ambulancen ankommer, overlever næsten 1 ud af 2.

Hurtig reaktion ved et hjertestop er afgørende. Sandsynligheden for at overleve et hjertestop kan være helt op til 50-70 %, hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter inden for 3-5 minutter.

De fleste personer får varige skader eller dør, hvis ikke de får hjælp inden for ca. 10 minutter. Efter ca. 6 minutter kan hjernen begynde at tage skade og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med ca. 10 %.

For Kristian Kenneth Jensen var det første gang, han i en så dramatisk situation skulle bruge det førstehjælpskursus, han i sin tid var igennem på sit arbejde, og oplevelsen har sat sin spor.

- Jan var jo en bekendt, inden det her skete, men nu har vi jo et specielt bånd. Og det er ikke noget, jeg har fortalt særligt mange om, for jeg bliver berørt, når jeg fortæller om det. Så der er måske ti personer, der kender den historie før i dag. Men det er fint med det skulderklap. Især fordi det er vigtigt, at folk ved, at det nytter at hjælpe, siger Kristian Kenneth Jensen.

Annonce

Vigtig indsats

Han er indstillet  til at blive Årets hjerteredder sammen med Allan Skriver fra Løgumkloster, Lasse Gold fra Oksbøl og Michael Erik Hamann Jensen fra Spjald.

"Og alle dem, der trådte til i forbindelse med de indstillede til årets pris, viser, at det nytter at gøre noget. Vi kan alle hjælpe, hvis et hjertestop indtræffer, og du kan ikke gøre noget forkert," påpeger Hjerteforeningens administrerende direktør Anne Kaltoft i en pressemeddelelse:

"De mennesker, vi hylder i år for deres fantastiske indsats, repræsenterer alle det vigtige budskab om, at det nytter at træde til, når lynet slår ned. Alle har de handlet resolut og har gjort deres alleryderste for at hjælpe et medmenneske tilbage til livet. Vi kan ikke takke dem nok - de er årsagen til, at de reddede kan fortsætte deres liv sammen med deres kære", siger Anne Kaltoft.

Hun tilføjer, at selvom der i sidste ende kun kåres en Årets Hjerteredder, så fortjener alle samme anerkendelse.


Det hele føles faktisk meget naturligt, selvom det er ikke er alting, jeg husker klart.

Kristian Kenneth Jensen, Stoholm.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce