Annonce
Viborg

Stolt formand for Udsatterådet: Grotten er også med i planerne for en forbedret Preislers Plads

I hjørnet af parkeringsanlægget Preislers Plads ligger Grotten med den dertilhørende "gårdhave". Foto: Andreas Søndergaard
Når Preislers Plads får en tiltrængt opgradering, er det også planen at bruge penge på værestedet i det ene hjørne, så de skæve eksistenser får lidt flottere forhold.

Viborg: I et hjørne væk fra hverdagens genfundne trængsel og alarm sidder der bag en hvid trædør et par håndfulde mænd og kvinder og sludrer.

Røgen er tyk derinde bag de vægge, der er rejst oven på tre parkeringsbåse. Borde-bænkesættene er besat til sidste plads, cigaretter ligger skoddet og stadig smårygende, mens de tomme øldåser står stablet side om side, da folkebladet kigger ind mandag ved middagstid.

Grotten under Preislers Plads har eksisteret i mange år efterhånden. Det opstod, da det blev forbudt for byens udsatte at bruge Latinerhaven som fast tilholdssted. Foto: Andreas Søndergaard

I sidste uge besluttede teknisk udvalg sig for at spendere knap 20 millioner kroner på at renovere og sandsynligvis også smukkesere Preislers Plads.

Det er i hjørnet af parkeringsanlæggets nederste dæk, at Grotten ligger. En art autonom varmestue - et værested for flere af byens skæve eksistenser.

Og d'herrer og kvinder bliver såmænd ikke glemt i bestræbelserne på at gøre anlægget up to date. Tværtimod, fortæller Johannes Vesterby (V), formand for teknisk udvalg.

- Det er et lille, men vigtigt sted, og det skal også med i den generelle forskønnelse, siger Venstre-manden.

For at være helt ærlig kunne jeg godt have haft en fordom om, at ingen havde tænkt på Grotten i de milliondyre planer ...

- Jo, vi har øje for, at den del af anlægget også skal opgraderes. Arbejdet er ikke konkret endnu, men jeg forestiller mig, at vi skal have en dialog med brugerne om, hvad der skal ske, og om hvad de har af ønsker. Det vil være en ordentlig måde at gøre det på, siger Johannes Vesterby.

Han regner i øvrigt med, at værestedet vil være forholdsvist uberørt af det store arbejde, som venter forude.

- Den store omkalfatring bliver på øverste dæk, så jeg tror godt, det kan lade sig gøre at bevare brugen af Grotten undervejs. Det kan man godt finde en løsning på.

Hvorfor er det egentlig - set fra dit synspunkt - vigtigt, at gæsterne i Grotten kan beholde deres sted?

- Man skal ikke skubbe rundt med folk i samfundet. Når vi nu har et sted, som de er glade for, som bliver brugt, og som der er plads til, så er det da bare at fortsætte med det.

Annonce

Offentlig dagligstue

Der er umiddelbart sat 40.000 kroner af til at forbedre forholdene for Grottens brugere.

Udsatterådets formand Kristina Ørris er positivt overrasket over, at det ydmyge sted er tænkt ind i planerne, nu hvor hele anlægget skal igennem en stor opgradering.

- Det ville være synd, hvis Grotten forsvandt, så jeg er glad for, at det ikke er planen. Dem, der bruger det, er glade for, at det er der, og jeg synes faktisk godt, vi kan være stolte af, at Viborg har politikere, som tænker på, at der skal være plads os alle sammen. Det er sgu godt klaret, at de ikke udnytter muligheden her til at rydde stedet, siger Kristina Ørris.

Grotten gør ikke meget væsen af sig udadtil. Foto: Andreas Søndergaard

Grotten er et uvisiteret værested, hvor folk kommer og går, som de har lyst til.

En gang om ugen svinger forsorgshjemmets pedel vejen forbi med en spand og en kost, men ellers er det ret spartansk - og ret selvkørende. Dog er der problemer med vand, der trænger ind, så en opfriskning af faciliteterne er da velkommen, lyder det fra de af Grottens brugere, som folkebladet stødte på i går.

Der var ingen, der ønskede at lade sig interviewe, men de udtrykte alle stor glæde over at have dette sted at søge hen.

Kristina Ørris husker også tilbage på sin egen tid i Grotten med gode minder.

- Det er ved at være nogle år siden, at jeg selv frekventerede stedet, men dengang var det ligesom en offentlig dagligstue. Når man var færdig på rusmiddelcenteret, eller når varmestuen lukkede, eller hvis bare man trængte til nogen at snakke med, så var det er fint sted at gå hen, mindes hun.

Hvorfor er det det?

- Fordi der ingen pædagoger eller sygeplejersker er til at blande sig. Der er ingen, der vil opdrage på en. Der er tag på og varme, og man kan få lov at skærme sig og være der i fred - også fra venligment omsorg. Samtidig er det et sted, som gør, at de almindelige viborgensere slipper for at blive konfronteret med de her lidt skæve eksistenser, siger Kristina Ørris.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Test på skoler og coronapas med posten

Annonce