Annonce
Debat

Stop hjemsendelser til Syrien

Læserbrev: I oktober 1942 ankom Brandla Wassermann til København. Hun var polskfødt jødisk flygtning fra Hitlertyskland. Med sig havde hun sine tre børn i alderen 1½ til 7 år. Brandla henvendte sig til Tilsynet med Udlændinge for at få opholdstilladelse, men tyske jøder var ikke anerkendt som flygtninge.

I stedet blev Brandla og hendes børn udleveret til Gestapos grænsepoliti i Flensborg og sendt videre til Berlin. Herfra blev familien deporteret til Auschwitz, hvor de formentlig alle blev myrdet straks efter ankomsten.

Mennesker flygter ikke for sjov. Man flygter fra vilkår og begivenheder så grufulde, at det ligger uden for de flestes fatteevne – heldigvis. Man flygter, fordi man ikke har noget valg. Dem der har et valg – det er os. Os der er så heldige og privilegerede at bo på en af de fredeligste pletter på jorden. Det er os der har et valg når vores medmennesker må flygte, og derfor har vi et ansvar.

Annonce

I 2021 har regeringen og størstedelen af Folketinget besluttet at løbe fra vores ansvar og ”hurtigst muligt skabe mulighed for tvangsmæssige udsendelser til Syrien”. En del syriske flygtninge kan nu enten se frem til tvangshjemsendelse til et sønderrevet Syrien og vilkårlige fængslinger, tortur og forsvindinger under diktatoren Assad eller til udsigtsløse ophold i fængselslignende udrejsecentre – måske endda et tredjeland som Rwanda.

Jeg synes, at parallellen til vores behandling af jødiske flygtninge som Brandla Wassermann under Anden verdenskrig er slående.


Jeg vil opfordre alle – høj som lav – til på samme måde at protestere mod denne umenneskelige politik. Særligt borgmesterkandidaterne fra de partier, der har stemt for hjemsendelserne: Mads Panny (S), Torsten Nielsen (K), Ulrik Wilbek (V).


Det er på tide vi tager vores ansvar på os som medmennesker og medborgere. Også her i Viborg Kommune har vi medborgere – kolleger, naboer, skolekammerater, der er flygtet fra Syrien og nu rammes af denne umenneskelige politik. Viborg Stifts Folkeblad har eksempelvis tidligere portrætteret 20-årige Yazan Mohtaseb, som har været i Danmark i syv år, men nu har fået inddraget sin opholdstilladelse. Det kan vi da ikke lade ske?

Vores biskop Henrik Stubkjær har sagt fra, da han, sammen med over 1000 andre kirkefolk, den 20. juli var medafsender på et protestbrev mod hjemsendelser af syriske flygtninge. Tak for det.

Jeg vil opfordre alle – høj som lav – til på samme måde at protestere mod denne umenneskelige politik. Særligt borgmesterkandidaterne fra de partier, der har stemt for hjemsendelserne: Mads Panny (S), Torsten Nielsen (K), Ulrik Wilbek (V) – kan I som siddende eller kommende borgmester lade viborgensiske borgere udsende til Syrien? Eller vil i kæmpe side om side med os andre for dem og deres ret til liv, frihed og sikkerhed?

Mens I overvejer, kan I jo tænke på Brandla Wassermann og hendes børn. Deres død synes så meningsløs. Hvis der skal være bare en flig af mening i det, så skal det være at vi forstår nødvendigheden af tage vores ansvar på os. Vi holdt Brandlas skæbne i vores hænder, vi svigtede, og en mor og hendes tre små børn døde. Lad os gøre det bedre denne gang. Vi har et ansvar for mennesker i nød, et ansvar for at hjælpe de mennesker, der ikke har et valg.

Annonce
Viborg For abonnenter

Byrådsmedlemmer efter skybrud: Der skal gøres noget ved kloakkerne nu

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Det kan åbenbart være svært at forstå, at stoffer i blodet ikke forsvinder ved en blodprøve: To mænd blev snuppet to gange lørdag

Livsstil For abonnenter

Den 60 år gamle Hald Sø-lejr har fået 13 millioner kroner dyr overhaling: - Tiden var løbet fra stedet

Viborg

Wilbek: Nyt hotel er vigtigt for hele kommunens vækst

Debat

Se at få bygget den motorvej!

Debat For abonnenter

Jantelovens bogstav er da godt nok!

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Vi skal tage hånd om den lurende velfærdskrise

Livsstil For abonnenter

Familieliv og forretning i ét: Mathias og Natascha er sammen om det meste

Viborg

Se videoen - Byens nye hotel slår dørene op: Peak 12 er officielt åbnet

Erhverv For abonnenter

Naboer til ny grisefarm efterlyser større perspektiv for svineproduktioner

Viborg For abonnenter

Turistchefen: Et stort plus for Viborg og hele regionen

Bjerringbro For abonnenter

Stille sommer på Dyrebakken: Kejserænder bød Hans Bach velkommen hjem fra hospitalet

Annonce