Annonce
Viborg

Stor glæde i en isoleret hverdag: Indlagte børn var med til en kæmpe alternativ fødselsdagsfest

Legeheltene stod både for en virtuel fødselsdagsfest, som de indlagte børn kunne følge med i på mobilen og for en fødselsdagspose, så børnene kunne holde deres egen fest på stuerne. Foto: Børneulykkesfonden
12 indlagte børn på Regionshospitalet Viborgs børneafdeling var mandag eftermiddag inviteret til fødselsdagsfest med Legeheltene. Og sådan nogle aktiviteter betyder rigtig meget for patienterne, fortæller afdelingssygeplejersken.
Annonce

Viborg: Kagemand, flag, guf, lege og fødselsdagssang fyldte stuerne på Regionshospitalet Viborgs børneafdeling mandag eftermiddag, hvor Legeheltene havde inviteret til Danmarks største fødselsdagsfest.

Alle 12 indlagte børn på Børn og Unge Afsnit var inviteret med til fødselsdagsfest, og både personale og forældre hjalp til med at gøre dagen ganske særlig.

Normalt sørger Legeheltene for bevægelse og aktivitet for indlagte børn, men på grund af corona-epidemien er alle aktiviteterne midlertidigt aflyst, og Legeheltene kan ikke være fysisk til stede på afdelingerne.

I stedet havde Legeheltene mandag sørget for at invitere de små patienter på landets børneafdelinger med til tre års fødselsdag – fra hver deres stue.

- Ja, vi har simpelthen været med til en alternativ fødselsdagsfest her på Børn og Unge. Det var en rigtig hyggelig dag, hvor alle dagens 12 indlagte børn har været med til fejringen fra deres stuer, fortæller afdelingssygeplejerske på Børn og Unge Afsnit Tina Bay.

Alle børnene på afdelingerne modtog på forhånd en fødselsdagspose, der indeholdt en invitation til festen, et hæfte med ideer til fødselsdagslege, flag og blade. På den måde kunne de alle være klar til den helt store fejring, der gik i gang klokken 14 med live-sending på Legeheltenes Facebook-kanal. Og så var der kagemand til både børn, voksne og personale.

- Der er nogen, der har tænkt på dem, og det betyder rigtig meget – specielt i disse tider hvor de ikke længere har besøg af deres bedsteforældre, søskende og venner.

Tina Bay, afdelingssygeplejerske på Børn og Unge

Annonce

Stor betydning

En af dem, der især nød festen, var ni-årige Laura fra Ans.

Hun gik sammen med sin mor all-in på fødselsdagsfejring, og de to havde en fest på den lille hospitalsstue. I øjeblikket er det på grund af corona-virussen ikke tilladt at være flere pårørende på besøg ad gangen på børneafdelingen, og forældrene kommer derfor ofte på skift.

Derfor har den virtuelle fødselsdagsfest enorm stor betydning for de indlagte børn lige nu, fordi de på den måde oplever at være sammen med andre i samme situation.

- Det betyder rigtig meget for børnene med sådan en dag som denne her. Der er nogen, der har tænkt på dem, og det betyder rigtig meget – specielt i disse tider hvor de ikke længere har besøg af deres bedsteforældre, søskende og venner, og alting er anderledes – også på hospitalet, siger afdelingssygeplejerske Tina Bay og fortsætter:

- Alle de aktiviteter, vi plejer at have her på børneafdelingen med Legeheltene, hospitalsklovnene og så videre, de er jo lukket ned. Her sker ingenting. Så er det rigtig dejligt, at sådan en fødselsdagsfest som denne her kan lade sig gøre, inden for de rammer vi har til rådighed på nuværende tidspunkt.

Annonce

Anderledes hverdag

Corona-virussen har som mange andre steder ændret hverdagen markant på børneafdelingen.

Hvor der før var fuld gang i afsnittet med børn på løbehjul, boldspil på gangene eller mange besøgende, så er der nu meget stille.

- Det er jo en meget isoleret verden, vi lever i herinde for tiden. Det er langt fra normalen. Vi er vant til masser af aktivitet, og nu er der bare meget stille, fortæller afdelingssygeplejersken.

Legestuen er låst af for at undgå corona-smittespredning, det samme gælder de andre fællesområder, og patienterne skal blive mest muligt på egen stue.

- Selvom børnenes diagnoser ikke nødvendigvis kræver isolation, så opfordrer vi alligevel forældrene til, at alle opholder sig mest muligt på stuen for at undgå smittespredning. Børnene får maden serveret på stuerne, og forældrene har ikke en gang mulighed for selv at hente en kop kaffe, fortæller Tina Bay, der er glad for, at fødselsdagsfesten gav børnene et afbræk fra den ellers så stille hverdag på sygehuset.

Legeheltene

Legeheltene er skabt af Børneulykkesfonden og har mottoet "Alle børn har ret til et liv med leg og bevægelse - også børn der er ramt af sygdom".

For at modvirke inaktivitet og ensomhed hos indlagte børn skaber Legeheltene aktiv leg og bevægelse for de cirka 60.000 børn i alderen 1-14 år, der hvert år indlægges på et hospital i Danmark.

Legeheltene ønsker at skabe et frirum med plads til store armbevægelser, tumleri og fællesskab – og med plads til at være barn igen.

Legeheltene blev startet op i 2017 og er i dag besøgende på 11 hospitaler i Danmark inklusiv Færøerne. På Regionshospitalet Viborg har Legeheltene været en del af hverdagen siden november 2018.

Ni-årige Laura fra Ans var med til fødselsdagsfesten fra sin stue på børneafdelingen i Viborg.
Børn og Unges pædagog Laila Pedersen hjalp til med kagemændene.
Fødselsdagspakkerne havde Legeheltene sørget for at få delt ud til alle de indlagte børn på børneafdelingerne rundt omkring i landet. Foto: Børneulykkesfonden
Legeheltenes frivillige hjælpere, Hans og Karolina, leverede kagemændene til Regionshospitalet Viborg.
Foto: Børneulykkesfonden
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Sport For abonnenter

Folkebladet mener: Teenagere skal tage en tørn og give ny energi

Annonce