Annonce
Rundt om Viborg

Stor interesse for lokalhistorisk foredrag

I forbindelse med sit foredrag om flyvestationens historie anbefaler Peter Skovmos Nielsen blandt andet den nys udkomne bog "Mein lieber Kristian" om blandt andet lejrene for tyske flygtninge efter Anden Verdenskrig. Privatfoto

Karup: Peter Skovmos Nielsen, ihærdig karupbo, har for tiden succes med sit nye foredrag, "Danmarks historie i lokal iklædning" om blandt andet baggrunden for og tilblivelsen af flyvestationen ved Karup.

Forleden holdt han foredraget for tredje gang - denne gang på "hjemmebane" i Karup Kultur- og Forsamlingshus, hvor der var fuldt hus med 100 betalende gæster.

Peter Skovmos Nielsen er engageret i Julemærkefonden, og hele hans del af entreen, 40 kroner per person, går til fonden.

Foredraget, der krydres med en række billeder, tager sit udgangspunkt i, at den tyske besættelsesmagt i 1940 etablerede flyvepladsen, der blev kaldt "Fliegerhorst Grove".

Efter krigsafslutningen blev der indrettet tre lejre for tyske flygtninge i området. Disse lejre rummede i alt omkring 20.000 flygtninge i alt.

Da de sidste flygtninge i 1949 var sendt tilbage til Tyskland, overtog det danske militær og snart efter det nyetablerede flyvevåbnet pladsen, som derefter fik det nuværende navn, Flyvestation Karup.

Peter Skovmos Nielsen fortæller, at han har aftaler om yderligere ni foredrag. Mens han fortæller refererer han til 19 skriftlige kilder om emnet. Dog anbefaler han særligt to bøger - Bengt Helldéns "Fra hede til flyvestation" og den nys udkomne "Mein lieber Kristian", der har særligt fokus på lejrene for de tyske flygtninge.

jøp

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce