Annonce
112

Stor skattegæld og manglende indberetning: Virksomhedsejer idømt konkurskarantæne

Vestre Landsret i Viborg har netop stadfæstet skifterettens kendelse om konkurskarantæne mod den tidligere ejer af det konkursramte selskab MITFB ApS. Arkivfoto: Morten Pedersen.
Ejeren af selskabet MITFB ApS er blevet idømt to års konkurskarantæne for groft uforsvarlig forretningsførelse.

Viborg: Selskabet MITFB ApS blev i december 2017 begæret konkurs. Nu er selskabets ejer og stifter, Troels Dyhr Pedersen, blevet idømt to års konkurskarantæne.

I første omgang blev han i juni ved Skifteretten i Viborg idømt tre års karantæne. Den kendelse kærede han til Vestre Landsret, som altså nu har stadfæstet skifterettens kendelse - dog med den ændring at karantæneperioden nedsættes til to år.

Ifølge rettens domsudskrift havde Troels Dyhr Pedersen påstået frifindelse i landsretten, men den gik altså ikke.

Annonce

FAKTA: Konkurskarantæne

Hvad er en konkurskarantæne?
  • Konkurskarantæne betyder, at en person i en periode får et forbud mod at deltage i ledelsen af en virksomhed, hvori den pågældende ikke hæfter personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelse (aktieselskaber, anpartsselskaber m.v.)
  • En person kan pålægges konkurskarantæne, hvis personen på grund af groft uforsvarlig forretningsførelse vurderes uegnet til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed.

Hvem kan blive pålagt konkurskarantæne?

  • Personer, som har været medlem af ledelsen i en virksomhed, der er gået konkurs, kan pålægges konkurskarantæne.

Hvem kan starte en sag om konkurskarantæne?

  • Det er kurator eller rekonstruktør, der starter en sag om konkurskarantæne.
  • Kuratorer og rekonstruktører vurderer i alle konkursboer og rekonstruktionssager, om der er grundlag for at indlede en sag om konkurskarantæne.

Kilde: Domstol.dk

Krav for 244.000 kroner

Troels Dyhr Pedersen var registreret som direktør for selskabet MITFB ApS fra dets stiftelse 17. juli 2015 og frem til 8. maj 2017. Selskabet var registreret på adressen Sct. Mathias Gade 45C, som huser Tattoo Fashion Viborg.

MITFB ApS har gennem hele sin levetid undladt at indberette A-skat, og fra april 2016 og frem til konkursdekretet 21. december 2017 indberettede eller afregnede det heller ikke moms. Derudover udarbejdede selskabet heller ikke daglige kasseboner eller -opgørelser.

Selskabet har i øvrigt ikke ladet kuratoren modtage et fuldstændigt bogføringsmateriale for selskabet, og derved har det i Troels Dyhr Pedersens tid som direktør forbrudt sig imod bogføringslovens regler om blandt andet opbevaring af regnskabsmateriale.

På flere tidspunkter i selskabets levetid er der oven i købet blevet hævet penge fra dets konto, som ikke er dokumenteret henført til selskabets drift. Det seneste år inden fristdagen blev der i alt hævet omkring 15.000 kroner, som tilsyneladende ikke kan ses i selskabets regnskaber.

I konkursboet efter anpartsselskabet er der ifølge kuratoren anmeldt krav for knap 244.000 kroner, hvoraf 143.000 er anmeldt af Skat. Dermed har selskabets konkurs medført betydelige tab for dets kreditorer.

To års karantæne

MITFB ApS' revisor forsøgte at gøre Troels Dyhr Pedersen opmærksom på de manglende bilag og regnskaber, men det reagerede han tilsyneladende ikke på.

For at kunne idømmes konkurskarantæne skal man have været direktør i et konkursramt selskab senest ét år før fristdagen. Fristdagen er den dato, hvor skifteretten modtager en begæring om konkurs - i dette tilfælde var det den 21. december 2017.

Da Troels Dyhr Pedersen var direktør i MITFB ApS frem til 8. maj 2017, er den betingelse opfyldt.

På baggrund af alle undladelserne og de mystiske hævninger besluttede landsretten af stadfæste skifterettens kendelse om konkurskarantæne. Dermed kan Troels Dyhr Pedersen nu ikke deltage i ledelsen af nogen form for erhvervsvirksomhed i to år frem.

Folkebladet har i løbet af fredag været i kontakt med Troels Dyhr Pedersen, som ikke ønsker at kommentere konkurskarantænen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Christian Sørensen efter to kampe og et point: - Lang pause er ingen undskyldning

Annonce