Annonce
Rundt om Viborg

Store forskelle i støtte til friluftsbade: Mest til Kølvrå og ingenting til Ulbjerg

Klejtrup Friluftbad, der åbnede i efteråret 2019, er det klart mest besøgte friluftsbad - uden for Viborg by - i kommunen. Arkivfoto: Johnny Pedersen
Byrådets kulturudvalg støtter "oplands"-friluftbade med 905.000 kroner til driften. Kølvrå får mest - Ulbjerg får ingenting.

Viborgegnen: De selvejende friluftsbade uden for Viborg by får af kommunen nogenlunde det samme sammenlagt til driften- og hver for sig - i år som sidste år. I 2021 får de 905.000 kroner - sidste år var beløbet 910.000 kroner.

Det fremgår af en nylig beslutning i Viborg Byråds kultur- og fritidsudvalg.

Udvalget har også vedtaget at bevilge samlet 95.000 kroner til investeringer og renoveringer, som samlet skulle give friluftsbadene en årlig besparelse på 60.000 kroner.

Annonce

Energiinvesteringerne fordeler sig med 30.000 kroner til Kølvrå Friluftsbad og 15.000 kroner til både Klejtrup og Ulbjerg Friluftsbad. Midtjysk Friluftsbad i Hammershøj får ikke del i beløbet. Men det kan komme på et senere tidspunkt, for kommunen erkender på baggrund af en arkitektrapport, at der er behov for en renovering af både bygninger og det tekniske anlæg her.  Der mangler dog en egentlig tilstandsvurdering, og derfor kommer Hammershøj-badet ikke med i denne omgang.


Friluftsbadet er af ældre dato og er nedslidt, og der er behov for renovering

Viborg Kommune om Midtjysk Friluftsbad i Hammershøj


Kulturudvalget har i den forbindelse bestemt, at en sådan tilstandsvurdering skal udarbejdes snarest og forelægges udvalget den 27. april i forbindelse med budgetlægningen for 2022.

Udvalget har også besluttet, at der skal udarbejdes et notat vedrørende mulighederne - driftsmæssigt som økonomisk - for at etablere solcelleanlæg i friluftsbadene.

Forskel i tilskud

Midtjysk Friluftsbad får som det eneste mere i driftstilskud i 2021 end i 2020.  Beløbet fra Viborg Kommune sættes op fra 357.000 til 370.000 kroner. Der er dog stadig et stykke op til Kølvrå Friluftsbad, som kan regne med 466.000 kroner i år. Det er 17.000 kroner mindre end sidste år, men så får man i Kølvrå jo det højeste beløb - 30.000 kroner til energiinvesteringer.

Kølvrå Friluftsbad modtager langt mere i driftsstøtte end de øvrige selvejende friluftsbade i Viborg Kommune. Det begrundes blandt andet med, at Kølvrå-badet også er et mødested med en vigtig social funktion i landsbyen. Arkivfoto: Morten Stricker

Klejtrup får i 2021 69.000 kommunale kroner til driften - sidste år var det 70.000 kroner. Som det eneste får Ulbjerg Friluftsbad lige som sidste år heller ikke i år en krone til driften fra Viborg Kommune.

De store forskelle i driftstilskud skyldes en række forhold - blandt andet historiske. Kølvrå har fået mest, fordi Viborg Kommune indtil sidste år i princippet videreførte de tilskud, som de "gamle kommuner" gav til friluftsbadene. For Kølvrås vedkommende Karup og for Midtjysk Friluftsbad var det Tjele Kommune.

Annonce

Utilfredshed i Klejtrup

Ulbjerg og Klejtrup falder her uden for, idet førstnævnte for et par år siden genåbnede efter en længere lukkeperiode, mens Klejtrup er nyetableret og åbnede i efteråret 2019. I begge tilfælde ydede Viborg Kommune et tilskud til anlægsarbejdet.

"Forskelsbehandlingen" er i sagens natur ikke populær i Ulbjerg og i Klejtrup, og begge har da også søgt om driftstilskud. I Ulbjerg indtil videre uden gevinst, mens man altså i Klejtrup får et beløb.

Men det blev i 2020 sat 30.000 kroner ned i forhold til året før. Klejtrup Friluftsbad har bedt kommunen om at få tilskuddet sat op igen for i år - men altså uden held.

I ansøgningen skriver bestyrelsesformand Jon Pugholm, at han håber på, at en "igangværende undersøgelse af harmonisering af tilskuddene til friluftsbadene snart er afsluttet", og at det kan resultere i en "mere rimelig fordeling". Pugholm finder det "urimeligt", at Kølvrå og Midtjysk Friluftsbad begge får meget højere beløb.

Klejtrup er klart oplands-friluftsbadet med flest gæster. I 2020 var der således 11.576, og det var mere end dobbelt så mange som i Hammershøj, hvor der var 5140. Kølvrå Friluftsbad havde over hele sæsonen 3300, mens Ulbjerg Friluftsbad havde cirka 2000.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce