Annonce
Viborg

Stort problem i politikredsen: For mange sætter sig bag rattet påvirket af alkohol

Der bliver stoppet alt for mange personer i det midtjyske med spiritus i blodet. Det har Midt- og Vestjyllands Politi stor fokus på om sommeren.
Hen over sommeren har Midt- og Vestjyllands Politi særligt fokus på spritbilisterne, fordi der simpelthen er for mange, der ikke kan holde sig fra at sætte sig bag rattet, selvom de har fået for meget alkohol indenbords.

Viborg: Der bliver drukket godt med alkohol i den danske sommer. Vin, øl og kølige drinks bliver nydt, når vejret er godt, og folk mødes til grill, strandture, havne- og byfester samt festivaler. Det øger risikoen for, at flere vil forsøge at liste en brandert hjem bag rattet i en bil.

- Alkohol påvirker alle de vigtige sanser, som vi skal bruge til at køre sikkert i trafikken. Er man det mindste i tvivl om sin promille, så lad bilen stå! Hvert år sker der ulykker, der kunne have været undgået, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I juni og juli i 2018 blev 130 personer stoppet med alkohol i blodet i Midt- og Vestjyllands Politikreds. Det er den kreds med næstflest tilfælde. Kun overgået af Nordjylland, som havde 188 i samme periode. I alt blev 1163 personer taget landet over.

- Det er noget, som vi har fuldt fokus på henover sommeren, og vi ved godt, at problemet er større her hos os end i de fleste andre politikredse. Folk er formentlig villige til at tage chancen, fordi vi er en kreds med lange afstande, og de offentlige transportmuligheder er desværre somme tider begrænset, og så tager de altså en dårlig beslutning i stedet, siger Morten Bujakewitz, viceinspektør i Midt- og Vestjyllands Politi.

De mange arrangementer, som bliver holdt hen over sommeren, har derfor et stort fokus fra politiet. Man holder øje med, hvilke arrangementer, der bliver afholdt, og sender oftest patruljer ud for at holde øje med trafikanterne. Borgertips og erfarne færdselsbetjente spiller også en stor rolle i at stoppe synderne.

Annonce

Fornuften skal sejre

Det er en bekymrende tendens, som Morten Bujakewitz håber vil ændre sig.

- Vi ved, at det er et stort problem i vores politikreds, og det er derfor, vi lægger en ekstra indsats i det. Vi er jo ligeledes den politikreds med flest trafikdræbte, så det er helt klart et fokuspunkt for os, for det er en statistik, vi ikke er særlig glade for, fortæller han.

Hos Trygfonden mener man dog, at det også kan hjælpe med forebyggelse.

- Mange synes, at det er svært at blande sig, og derfor kan det være en god ide at tænke over, hvordan man vil gribe det an, inden man står i situationen. Hvis folk eksempelvis kommer i bil til en middag eller fest, så spørg dem, før I serverer første glas, hvordan de har tænkt sig at komme hjem. På den måde får man indirekte sagt, at de ikke skal drikke alkohol, hvis de har tænkt sig at køre, siger René Højer, programchef i Trygfonden.

Trygfonden og Rådet for Sikker Trafik har derfor været ude og lave en kampagnefilm, som bliver sendt i reklamepauserne på tv. Den kan også findes på nettet.

Unge mænd største syndere

En undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden viser, at specielt unge mænd sætter sig bag rattet, selvom de er i tvivl om, hvorvidt de stadig har alkohol i blodet.

13 procent af mændene svarer, at de inden for det seneste år har sat sig i bilen og kørt afsted, selvom de var i tvivl om, hvorvidt det var tilladt. Det samme tal for kvinder er på otte procent.

Til samme spørgsmål svarer 15 procent af de unge i alderen 25-35, at de har været i tvivl.

I 2018 døde der 175 personer i trafikken. 32 af disse tilfælde var alkohol-relaterede.

- Alt for mange familier har mistet et familiemedlem i trafikken, og mange trafikskadede må leve med stærke smerter og forringet livskvalitet på grund af en trafikulykke. Så ulykkerne har enormt store konsekvenser, siger Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Kørte gennem landsby med 101 kilometer i timen: 37-årig i fængsel efter vanvidsture på Viborg-egnen

Viborg

Vinteren starter i august

Annonce