Annonce
Kultur

Streamede foredrag er populære i Rødding

Foredragene streames fra Aarhus Universitet og vises på skærm i sognehuset Arken i Rødding. Arkivfoto: Jakob Thorup Thomsen
Annonce

Rødding: Siden foråret har man i menighedshuset Arken i Rødding regelmæssigt vist streamede foredrag om naturvidenskab fra Aarhus Universitet. Til at begynde med var det en lille flok, der samledes, men nu er man blevet en hel del flere.

- Efterhånden som det rygtedes, hvor gode og interessante de forskellige foredrag er, er vi nu oppe på 28 personer, fortæller en af arrangørerne, Hans-Christian Fleng.

Der er to foredrag tilbage i efterårssæonen. Et i aften, tirsdag den 19. november, og et tirsdag den 24. november med titlen "Luften vi indånder". Vil man med, kan man altså nå det endnu, men ellers begynder man igen til februar, hvor alle de seks foredrag, som universitetet tilbyder, streames til Rødding.

Annonce

Forædling af mennesket

Foredraget den 19. november har titlen "Forædling af mennesket - før og nu", og det handler om, hvordan biologividenskaben spillede en vigtig rolle fra starten af 1900-tallet, da arvehygiejne og eugenik kom frem. I dag er det genterapi og genetiske test, der giver etiske dilemmaer.

Arrangørerne præsenterer selv foredraget på denne måde:

”Er det et problem for menneskets fremtid, at alle mennesker, selv dem med fysiske og mentale handicap, får børn?” Sådanne spørgsmål spillede en vigtig rolle i samfundsdebatten i begyndelsen af 1900-tallet. Det blev forstærket af nye videnskabelige erkendelser. Ikke mindst af Darwins og Wallaces beskrivelse af, hvor vigtig selektion har været for evolutionen – altså udvælgelse af de individer, der har størst succes med at overleve og formere sig. Men også erkendelsen og genopdagelsen af munken og planteforskeren Gregor Mendels arvelighedslove. Hør om hvorledes den spirende biologiske videnskab kom til at spille en vigtig rolle i fremkomsten af arvehygiejne og eugenik.

Bør vi i dag omfavne den moderne genetiks enorme potentiale og anvende genredigering klogt? Hør om hvordan nutidens enorme landvindinger inden for genterapi og genetiske tests – fx fosterdiagnostik – skaber vigtige etiske dilemmaer, som flere og flere af os vil stifte bekendtskab med – fx når vi bliver syge, når vi er pårørende, og når vi får børn eller fravælger at få dem."

Foredragene holdes klokken 19.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce