Annonce
Rundt om Viborg

Strejfende hund: Den ligner til forveksling en ulv

En ulvelignende hund strejfede rundt ved et hus nord for Viborg - men det var ifølge eksperter IKKE en ulv. Privatfoto
En kvinde, der bor lidt nord for Viborg, troede, at hun fik besøg af en strejfende ulv ved sin køkkendør, men ifølge Ulvetracking var det en tjekkoslovakisk ulvehund.

Viborgegnen: "Servicemeddelelse Viborg-området: En tjekkoslovakisk ulvehund opsøger huse i området omkring 15 kilometer nord for Viborg. Denne hund ligner, som I kan se på filmen "ulv" rigtig meget og kan være svær at skelne fra en dansk ulv. Der kan være en del lokale i området, som har set, hvad de har vurderet som værende ulv. Vi gør opmærksom på at der kan være fejl i informationer i området på grund af forvekslingen".

Sådan lyder et nyligt opslag med tilhørende film på Ulvetrackings Facebookside. Ulvetracking er et netværk af mennesker, som interesserer sig for ulve i Danmark - uden officielt at have en holdning til deres tilstedeværelse.

Kim Møller fra Ulvetracking vil ikke komme det geografisk nærmere, end at den ulvelignende hund er spottet cirka 15 kilometer nord for Viborg. Det er aftalt med den kvinde, som har indsendt filmen med dyret og i den forbindelse har spurgt, om der er tale om en ulv.

"15 kilometer nord for Viborg" indikerer dog, at det kan være i eller omkring Skals eller Løvel/Bjerregrav. På filmen kan man se, at der formentlig er tale om en ejendom på landet.

Kim Møller oplyser, at Ulvetracking har rådført sig med eksperter, som altså vurderer, at dyret på filmen er en tjekkoslovakisk ulvehund.

At det er en hund og ikke en ulv - trods ligheden - skyldes flere forskelle i såvel udseende som adfærd. Blandt andet er poterne ikke kraftige nok til at være en ulvs. Farvetrækkene er også mere kontrastfyldte og bugen mere "hængende" end hos en ulv.

Dertil kommer, at dyret, som besøgte ejendommen nord for Viborg, gik og snuste omkring køkkendøren til huset, hvilket tyder på, at den som en typisk hund var interesseret i lugte fra den hund, der hører til husstanden.

Annonce
Hunden, der kunne minde om en ulv, kom helt tæt på husets køkkendør og snuste rundt, før den forsvandt igen. Privatfoto

Schæfer + ulv

Men selv om det med rimelig sikkerhed er slået fast, at der ikke var tale om en ulv, kan man racemæssigt sige, at det kommer forholdsvis tæt på. Tjekkoslovakisk ulvehund er nemlig fremavlet på grundlag af forsøg i 1950'erne med krydsning af en tysk schæferhund og en karpatisk (europæisk) ulv. Efter forsøgenes afslutning i 1965 blev der udarbejdet et projekt for opdræt af en ny hunderace.

I 1982 blev racen anerkendt i Tjekkoslovakiet som en national race, kaldet tjekkoslovakisk ulvehund. I 1999 blev racen endelig internationalt anerkendt med Slovakiet som værende protektor af racen. Hunden er blandet andet blevet brugt af grænsevagter i det daværende Tjekkoslovakiet (nu Tjekkiet og Slovaktiet).

Ifølge Kim Møller fra Ulvetracking er der i øvrigt ikke for nylig kommet meldinger om ulvebesøg på Viborgegnen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce