Annonce
Erhverv

Bettina sadlede om efter stress og startede sin egen virksomhed: Nu har hun frihed og tid til familien

- Selvfølgelig kan det være stressende at have egen virksomhed. Men når virksomheden er min egen, så kan jeg bedre håndtere og tilpasse forretningen undervejs, hvis jeg kan mærke et behov for det, siger Bettina Lehmann. Foto: Morten Pedersen
I årevis brugte Bettina Lehmann sin energi på arbejdet med så stor en styrke, at hun til sidst brændte ud. Men en forlænget tur i en skovhytte i Nordjylland med en skitseblok under armen gav hende fornyet energi og en tro på en fremtid med mere ro i arbejdslivet.

Karup: Det øser ned. Men det er ikke den eneste grund til, at butikken Draw Doodles Study er gabende tom denne onsdag formiddag, hvis man da ser bort fra Bettina Lehmann, der viser rundt i de rummelige lokaler, hvor krus, plakater og stofposer med tegnede dyremotiver står placeret på rad og række.

Normalt holder Bettina Lehmann kun åbent i tegneværkstedet, der ligger over for den lokale brugs, onsdage fra 14-18. Og selv de dage er der ingen garanti for kunder i butikken. Alligevel er iværksætteren mere end godt tilfreds med, hvordan forretningen kører.

For hvor få af hendes kunder tager forbi Karup for at afhente varer i butikken, strømmer bestillingerne ind på Bettina Lehmanns hjemmeside, og det i en grad, der gør, at hun i perioder knap kan følge med.

Annonce

Sidste år havde hun i sin enkeltmandsvirksomhed en omsætning på godt en million kroner. Og siden hun tilbage i september 2015 besluttede sig for at registrere Draw Doodles Study som enkeltmandsvirksomhed, har hun ikke haft et eneste år med underskud.

Siden 2015 har Bettina Lehmann pakket og afsendt 13.000 ordrer gennem firmaet Draw Doodles Study. Foto: Morten Pedersen

- Jeg har i nogle år været et sted, hvor forretningen har vokset sig så stor, at jeg godt kunne bruge mere hjælp og flere ressourcer i virksomheden, så jeg kunne få bedre tid til at tegne, siger Bettina Lehmann, der godt kan se det ironiske i som tegner langtfra altid at have tid til at sidde med pennen foran sig.

- En af de kommentarer, jeg altid får, når folk møder mig i mit tegneværksted, er: "Hvor må det være dejligt at kunne tegne hele tiden". De skulle bare vide, siger hun med et grin.

En brat opvågning

Det er efterhånden syv år siden, at den i dag 44-årige uddannede multimediedesigner sammen med sin familie valgte at flytte fra Amager til Kølvrå.

- Jeg kan tydeligt huske, hvordan en af vores nye naboer, da vi lige var flyttet til byen, sagde til mig: - Hvis du vil have dit liv til at gå i stå, så flyt til Kølvrå,” fortæller hun med et grin.

Hun bliver stille et kort øjeblik.

- Men det var lige det, vi ville, tilføjer hun så.

Spoler vi tiden tilbage til starten af 2014, havde hverken Bettina Lehmann eller kæresten Johnny Drejer ellers planer om at flytte fra Amager, hvor de boede i lejlighed med sønnen Magnus.

På det tidspunkt arbejdede de begge i hovedstadsområdet. Johnny Drejer i et it-firma og Bettina Lehmann som ledende grafisk designer hos det københavnske marketingsbureau Deskwolf, der som af et de første danske bureauer havde sat sig for at hjælpe virksomheder med et promovere sig selv på sociale medier.

Men da Deskwolf i 2014 fik ny ejer, stod Bettina Lehmann fra den ene dag til den anden uden arbejde. Og i stedet for at tage sig en tænkepause for at mærke efter, hvor hun nu skulle hen, hastede hun hurtigt videre til det næste job.

- Jeg glemte helt at mærke efter. I stedet fór jeg ud og fik et nyt job med det samme. Men det skulle jeg ikke have gjort, siger hun i dag.

Når Bettina Lehmann tegner er det en langsommelig proces, da hun går op i at få alle detaljer med. Foto: Morten Pedersen

Den nye stilling var som grafiker for en salgsportal, hvor Bettina Lehmann foruden de grafiske opgaver, hun havde sagt ja til, hurtigt fik en masse ekstraopgaver lagt oveni. Og Bettina Lehmann, der for år tilbage havde prøvet at være lagt ned af en stresssygemelding, mærkede hurtigt flere af de samme symptomer melde sig.

- Så for at undgå endnu en sygemelding, valgte jeg i stedet at sige op, fortæller hun.

Oplevelsen fik hende til at stoppe op.

- Jeg tænkte rigtig meget over, hvordan det kunne være, at jeg ikke var blevet klogere, siden min første stresssygemelding, og på, at der måtte være noget, som jeg kunne lave om på for at undgå at ende dér igen, fortæller hun.

Annonce

Dyr med følelser

For at få hverdagen lidt på afstand, aftale Bettina Lehmann derfor med sin kæreste, at hun ville tage et par dage op i svigerfamiliens sommerhus i Nordjylland.

- Men det endte med, at jeg blev næsten to uger i huset, hvor jeg bare tegnede og tegnede og tegnede, husker hun.

- Min hjerne fungerede jo fint, når jeg bare skulle tegne, forklarer Bettina Lehmann, der siden barnsben har holdt meget af at tegne.

- Jeg oplever verden ekstremt detaljeret. Jeg er en meget introvert person med et kæmpestort sansespektrum, så jeg tager altid alle nye indtryk ind. Og det fandt jeg ud af, at jeg kunne bruge til at få mange detaljer med på mine tegninger, siger Bettina Lehmann, der særligt har en forkærlighed for at tegne fjerede, dunede og pelsede kræ.

- Dyr udtrykker en masse følelser uden brug af et sprog. Blandt andet udtrykker de kærlighed. Og jeg fandt hurtigt ud af, at det var noget, som andre også kunne genkende i mine tegninger, fortæller Bettina Lehmann, der undervejs i sit sommerhusophold lagde flere billeder op på Facebook af de tegninger, hun lavede.

Bettina Lehmann har den dag i dag svært ved at huske på grund af sin tidligere stresssygemelding. Derfor går hun meget op i at tilrettelægge sit arbejde, så det udløser mindst muligt stress. Foto: Morten Pedersen

- Det gik egentlig ret hurtigt, så begyndte folk og efterspørge, om de kunne købe mine tegninger, husker hun.

Men selvom Bettina Lehmann allerede i sommerhuset legede lidt med tanken om at starte egen virksomhed, skulle der endnu et skub mod kanten til at få hende til at tage springet ud som selvstændig. Det kom, da Johnny Drejer kort efter også mistede sit arbejde.

Annonce

Voksede ud af kælderen

- Jeg kan huske, at jeg havde set et tegnekursus på Animationsskolen i Viborg, som jeg godt kunne tænke mig at deltage i. Så mit hoved kværnede derudaf med, hvordan det skulle hænge sammen, når vi samtidig havde en høj husleje i København. For det skulle ikke være sådan, at vi var nødt til at vende hver øre, hvis jeg blev selvstændig, fortæller Bettina Lehmann.

Jeg kan huske, at jeg havde set et tegnekursus på Animationsskolen i Viborg, som jeg godt kunne tænke mig at deltage i. Så mit hoved kværnede derudaf med, hvordan det skulle hænge sammen, når vi samtidig havde en høj husleje i København. For det skulle ikke være sådan, at vi var nødt til at vende hver øre, hvis jeg blev selvstændig.

Bettina Lehmann, tegner

Men under en tur i biografen med sin kæreste slog det hende pludselig: hvorfor ikke flytte til Kølvrå, hvor Johnny Drejers forældre i forvejen boede?

På den måde kunne parret bo billigt og som en bonus være tæt på deres søns bedsteforældre. Og kort efter flyttede de af sted.

I det første stykke tid arbejdede Bettina Lehmann hjemmefra i familiens kælder, hvor hun tegnede, lagde billeder på Instagram og Facebook af sine værker og efterfølgende sendte bestillinger af sted, efterhånden som ordrerne tikkede ind.

Særligt husker hun, hvordan ordrerne stak af i maj og juni 2015 frem mod fars dag og mors dag, hvor bestillingerne tikkede hurtigere ind, end hun kunne nå at pakke ordrerne.

Kort efter, i september 2015, registrerede Bettina Lehmann derfor sit enkeltmandsfirma i CVR-registret, da hun kunne se, at hun hurtigt ville nå over de 50.000 kroner i indtjening, man må have uden at registrere sig. Og da forretningen bogstaveligt talt voksede ud af kælderen i 2018, flyttede hun forretningen ind i lokalerne over for SuperBrugsen i Karup, hvor hun i dag har tegneværksted.

Annonce

Drevet af frihed

Selvom Bettina Lehmann i dag har sat sig med fast husleje i butikken, føler hun sig dog ikke bundet af sine lokalerne. Tværtimod tager hun ofte af sted med papir og pen under armen til både markeder, zoologiske haver og andre begivenheder landet over, hvor hun kan vise sit håndværk frem. Ligesom også tidligere har haft fast tegneværksted i Tivoli i København til Halloween og jul, der dog har været sat på pause under den nuværende pandemi.

Foto: Morten Pedersen

En synlighed, der ikke kun har bragt hende tættere på de kunder, der har fulgt hende gennem alle årene. Men som også har givet Bettina Lehmann arbejdsopgaver for blandt andre Zoologisk Have i København, Danmarks Naturfond og Verdensnaturfonden, som alle har opdaget hende i netop Tivoli.

- Jeg har faktisk været så heldig, at jeg aldrig har været nødt til at kontakte nogen for at sælge mine tegninger, fortæller hun.

Men den megen aktivitet kombineret med en stor efterspørgsel på Bettina Lehmanns motiver, er samtidig også det, der er årsag til, at hun i mindre grad har tid til at sætte sig til tegnebordet og lade fantasien styre slagets gang.

Af samme grund er hun også tilbageholdende med at sætte yderligere skub på væksten, selvom hun sammen med sin bror, der ejer et webbureau, har drøftet mulighederne for at åbne en svensk og norsk udgave af hendes nuværende webshop op i Sverige og Norge.

- Men som det er nu, så kan jeg knap og nap følge med. Så jeg er bange for, at hvis vi åbner for salg til udlandet også, at jeg ikke længere vil kunne følge med, fortæller Bettina Lehmann.

Derfor har hun i øjeblikket ingen planer om at udvide forretningen yderligere.

- For mig er det ikke omsætningen, der er det primære. Jeg har ikke noget mål om at blive millionær, for det er ikke det, der driver mig. Det, der driver mig, er at have frihed til sammen med min familie og at have råd til at kunne leve livet, som vi har lyst til, slår hun fast.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Babyboom på vej: Skrigende behov for børnepasning i øst og vest

Sport For abonnenter

Målræven Stine Andersen gør status: - Jeg håber snart, jeg brænder banen af igen

Viborg

Forsvaret forurenede bæk: Nu skal kød fra kvæg alligevel testes for giftstoffer

Navne

Mød Sabrina: Selvudnævnt serie- og filmnørd, kulturel storforbruger - og ny kvinde på folkebladets redaktion

Debat

Et sundhedsvæsen i knæ: Hvorfor kun mundtlig orientering

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Erhverv

Dansk Erhverv: Lad offentlig-privat samarbejde skabe verdens bedste ældrepleje

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Romerlys og ballade foran stadion efter fredagens superligakamp: - Man skal høre efter, hvad politiet siger

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Livsstil

Lene forelskede sig i både ridestilen og ridelæreren

Viborg FF For abonnenter

Genlæs liveblog: Viborg FF-reserver vinder sikker 4-0-sejr over Hobro

Debat

Flot hyldest til Viborgs 1400 krigsveteraner

Annonce