Annonce
Bjerringbro

"Stryget skal ikke være en solosag"

Borgmester Ulrik Wilbek glæder sig til at diskutere sagen om Tangestryget med nabokommunerne. Foto: Morten Pedersen

Ulrik Wilbek (V) mødes med naboborgmestre - og staten skal vurdere forslag til fiskenes vandringsmuligheder ved Tangeværket.

Bjerringbro: Sagen om et nyt stryg ved Tangeværket skal ikke være en solosag for Viborg Kommune. Sådan har det ofte lydt i den efterhånden meget lange sag om et forslag til en ny faunapassage ved Tangeværket.

Men det bliver ikke en solosag, for der er nu skabt kontakt til Randers, Favrskov og Silkeborg Kommuner.

- Jeg har aftalt et møde med de tre kommuner, og jeg glæder mig til en dialog, sagde borgmester Ulrik Wilbek (V) på byrådsmødet i Gudenåhuset i Bjerringbro onsdag aften, hvor sagen om det nye stryg var på dagsordenen.

Foreningen til Bevarelse af Tange Sø fremlagde i juli i år et forslag til en ny faunapassage med et stryg på et 2.400 meter langt omløb. Klima- og Miljøudvalget havde indstillet, at forslaget til forbedring af fiskepassagen sendes til Staten med opfordring til, at der snarest muligt træffes en afgørelse. At Økonomiudvalget i sin indstilling tilføjede at de tre nabokommuner også skal være med, fik tilsyneladende sagen til at 'glide ned' hos tvivlerne.

Skitse til det forslåede stryg som onsdag aften var på dagsordene ved byrådsmødet i Bjerringbro.
Annonce

Fleksibel løsning

På byrådsmødet kaldte Niels Dueholm (S) forslaget en fleksibel løsning.

- Det er et godt forslag, og vi håber, at Ulrik Wilbek vil få de andre borgmestre til at synes om det. Vores opfattelse er, at ham, som er lavet oplægget, er en meget anerkendt biolog, og at EUs direktiver på området er overholdt, sagde Dueholm.

I Klima- og miljøudvalget kunne Kai O. Andersen (SF) ikke godkende indstillingen.

- Jeg har intet imod forslaget, men jeg er imod, at Viborg Kommune skal gå solo. Derfor er det fint, at Økonomiudvalget har opfordret til en dialog med nabokommunerne, sagde han på byrådsmødet.

Annonce

2.400 meter omløb

Det nye Tangestryg er et 2.400 meter langt omløb, der skal løbe i parken syd for Tangeværket. Stryget vil dække knap halvdelen af parkens samlede areal på 65.000 kvadratmeter.

De nuværende fisketrapper har i årevis været stærkt kritiseret for at hindre den frie adgang for vandrefiskene. Foreningen til Bevarelse af Tange Sø håber, at et nyt stryg vil give fri vandring til fiskene og dermed gøre en ende på de mange diskussioner.

- Vi har undfanget en ny løsning, hvor der bruges store arealer og vandmængder til at skabe fuld vandring for alle fiskearter og insekter. Det har været centralt for os at finde det kompromis, så søen og åen danner par på samme måde som de 10-12 andre søer på Gudenåens hovedstrækning, sagde foreningens formand Jarl Gorridsen ved offentliggørelsen i juli i år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Erhverv

Ny forretning på Nørregade

Annonce