Annonce
Viborg

Sundhedsplejerskernes hjemmebesøg fortsætter - med forbehold

Kommunens sundhedsplejersker fortsætter hjemmebesøgene hos nybagte forældre . Det er nødvendigt, pandemi eller ej. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Hos nybagte forældre fortsætter besøgene af kommunens sundhedsplejersker. Det er nødvendigt at se til alle børn, men der tages masser af forbehold, understreger den ledende sundhedsplejerske.

Viborg: Arbejdsgangen er noget anderledes end normalt for kommunens i alt 30 sundhedsplejersker. I skolerne er der som bekendt ingen børn, så arbejdsopgaverne koncentrerer sig om hjemmebesøgene hos de mange par, der midt i corona-orkanens øje er blevet forældre.

Disse hjemmebesøg består af samtaler med forældrene samt vejning og helbredsundersøgelser af barnet. Og disse besøg kan ikke bare aflyses, fordi der er en pandemi i gang.

- Man kan ikke vurdere et nyfødt barn gennem telefonsamtaler eller efter forældrenes egen vurdering. Derfor fortsætter vi hjemmebesøgene, og vi er ude i alle hjem. Men vi arbejder selvfølgelig efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og her er det præcist formuleret, hvordan vi skal løse vores opgaer, fortæller ledende sundhedsplejerske i Viborg Kommune, Karen Stenstrup.

Annonce

Maksimalt et kvarter

Det første besøg, også kaldet barselsbesøget, sker hos de nybagte forældre fem dage efter fødslen. Her skal barnet vejes, og gennem samtaler med babyens forældre finder sundhedsplejerskerne ud af, om alt er, som det skal være. I denne tid er fremgangsmåden for besøgene dog anderledes end normalt.

- Vi starter med at ringe ud til familierne for at snakke med dem om, hvad vi gerne vil på hjemmebesøget, og hvordan det skal foregå. Ude ved familierne skal vores besøg foregå i et tilstrækkelig stort rum, typisk stuen. Der skal holdes to meters afstand til forældrene, og hvis nogen i familierne er forkølede, skal de holde sig i et rum for sig uden kontakt til sundhedsplejerskerne, forklarer Karen Stenstrup og fortsætter:

- Vi er maksimalt et kvarter i hjemmet. Her gør vi alt det, som vi plejer: Vi ser og mærker, om barnet har det godt, og vi vejer barnet. Vi har handsker på, vi spritter af og vasker hænder. Bagefter spritter vi vægt, målebånd og alle andre ting, vi har haft med, af. Og så skifter vi tøj efter hvert eneste besøg.

Selve rådgivningen må dog ikke længere foregå i hjemmet, så den sker straks bagefter enten udenfor eller telefonisk.

En ansvarlig model

For den ledende sundhedsplejerske er det enormt vigtigt, at man fortsætter med alle hjemmebesøg, fordi det er så vigtigt, at børnene får en god start på livet.

- Jeg vil ikke sige, at vores besøg er helt optimale under de her forhold, men vi har fundet en model, som jeg godt kan tage ansvar for, og som fungerer godt under omstændighederne. Det vigtigste er, at vi ser alle de nyfødte børn, understreger Karen Stenstrup.

I øjeblikket har sundhedsplejerskerne maksimalt tre besøg hos familier per dag. Normalt ligger det antal på mellem fire og fem. Al rådgivning, der kan foregå telefonisk, bliver klaret således. Samtidig er ni af kommunens sundhedsplejersker i øjeblikket udlånt til oplæring i andre dele af den kommunale sundhedspleje som en del af den nye ressourcebank i Viborg Kommune.

Ingen af sundhedsplejerskerne i Viborg Kommune er blevet testet for corona-virus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Erfaren sælger tilknyttes Viborg HK

Annonce