Annonce
Danmark

Sundhedsstyrelsen vil fjerne alkohol fra ungdomsuddannelser, men ikke alle er enige: - Nogle eksperter vil sige, at vi drikker for meget, men de fleste har styr på det

Tobias Lauritzen mener, at unge i høj grad selv kan styre deres alkoholforbrug. For ham er alkohol ikke det vigtigste ved en fest, men dét, der sætter den rigtigt i gang. Foto: MIke Andersen
Sundhedsstyrelsens Enhed for Forebyggelse anbefaler på baggrund af en ny undersøgelse, at danske ungdomsuddannelser stopper med at servere alkohol til fester. Meldingen er, at alkohol og uddannelse ikke hører sammen.

Alkoholkultur: - Jeg mener ikke, at alkohol hører hjemme på en ungdomsuddannelse.

Sådan siger Niels Sandø, enhedschef for Sundhedsstyrelsens Enhed for Forebyggelse.

Udmeldingen kommer på baggrund af en undersøgelse lavet af Institut for Folkesundhed, som viser, at unge har drukket betydeligt mindre alkohol under nedlukningen af landet, og at en stor andel slet ikke har savnet alkohol.

Annonce

Det fik Sundhedsstyrelsen til tasterne.

Sammen med foreningerne Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler sendte de et fælles brev til landets ungdomsuddannelser, hvor de appellerer til, at skolerne bør kigge på deres alkoholpolitik for at nedbringe alkoholforbruget hos elever. Derudover vil mindre alkohol i skolerne også have betydning for de elever, der føler sig pressede til at begynde at drikke.

Flere skoler har meldt ud, at de allerede har fokus på alkohol i skolen, og at de på forskellige måder forsøger at kontrollere alkoholforbruget hos deres elever.

Kulturændring

Niels Sandø mener helt grundlæggende, at det er på tide at gøre op med den måde, unge omgås alkohol på.

- Det er vigtigt at se på den alkoholkultur, der har udviklet sig blandt børn og unge i Danmark. De begynder at drikke alkohol meget tidligt og i meget store mængder. Det er især i skiftet fra folkeskole til ungdomsuddannelse, hvor der sker et hop i forbruget. Derfor er vi interesserede i, hvad der foregår i folkeskolen af oplysning og involvering af forældrene, men vi er også meget interesserede i, hvad der sker med alkoholkulturen, når man kommer videre i ungdomsuddannelserne.

Niels Sandø forklarer, at vi selv skaber kultur og dermed også selv kan ændre den.

- Det er en kultur, vi har skabt i Europa og i Danmark. Alkohol bliver set som noget naturligt at drikke allerede fra man er barn. Men det kan ændres. På gymnasierne er der også udskænkning af alkohol til mindreårige, og det er vi - så vidt jeg ved - det eneste land der gør, siger han.

Annonce

Forbruget kan styres

Tobias Lauritzen er 17 år og starter snart på Odense Tekniske Gymnasium med studieretning i robotteknologi.

Han mener ikke, at alkoholkulturen står så skidt til, som mange af eksperterne mener. Han er selv en af dem, der har skruet ned for alkoholforbruget siden nedlukningen.

- Jeg har været til et par fester tilbage i november, ellers har jeg holdt coronaafstand. Det er meget mindre, end jeg plejer. Før corona i 9. klasse og lige efter, var det næsten hver weekend, jeg var ude og drikke, siger han.

- Nogle eksperter vil sige, at vi drikker for meget, men jeg tænker, at de fleste selv har styr på det og ikke drikker mere, end de kan holde til. Størstedelen er ansvarlige nok, synes jeg. Jeg ved i hvert fald, at jeg aldrig selv har drukket mere, end jeg har kunnet holde til.

Tobias Lauritzen har ikke selv oplevet, at nogle bliver holdt udenfor fællesskabet, hvis de ikke har lyst til at drikke. Han lægger desuden vægt på, at alkohol for ham ikke er det vigtigste ved en fest.

- På min skole var der et ret godt sammenhold. Dem, der ikke gad drikke, var stadig inviteret og havde lov til ikke at drikke. Vi havde nogle, der ikke ville drikke pga. forældre eller deres eget valg, og det var helt okay, siger han.

- Jeg ville stadig deltage, selvom der blev afholdt alkoholfrie fester. For mig handler det mere om det sociale og at være sammen med venner. Alkohol har bare været en ekstra del af festen, som sætter tingene lidt i gang.


Som det er nu, hænger fester og alkohol sammen, det anerkender jeg. Men hvad gør vi så? Det er en udfordring, men man kan godt ændre kulturen.

Niels Sandø, enhedschef for Sundhedsstyrelsens Enhed for Forebyggelse


Annonce

En kedelig rekord

Danske unge er dem, der drikker allermest i Europa, når man sammenligner med deres jævnaldrende i udlandet. De starter tidligst og de drikker mest i ungdomsårene. Det er den rekord, Sundhedsstyrelsen gerne vil til livs.

Niels Sandø mener derfor, at det er et vigtigt at sende et symbol om, at tiden på en ungdomsuddannelse handler om netop uddannelse og ikke alkohol.

- Jeg mener ikke, at alkohol bør serveres på ungdomsuddannelser. Jeg er opmærksom på kulturen omkring det, men jeg mener ikke, at alkohol hører hjemme på en ungdomsuddannelse, siger han.

- En kultur skaber en forventning om, hvordan man skal agere f.eks. som gymnasieelev. Det, man konkret kan gøre, er at sige, at de arrangementer, der bliver afholdt for nye elever, afholdes uden alkohol. Som det er nu, hænger fester og alkohol sammen, det anerkender jeg. Men hvad gør vi så? Det er en udfordring, men man kan godt ændre kulturen.

Tobias Lauritzen tager roligt på beskeden om, at danske unge drikker mest i Europa.

- Der er nogle, der starter meget tidligt, men for det meste er det kontrolleret både af forældre og dem selv. Der er mange, der har et ansvar i det, og jeg tænker, at det bliver overholdt så godt som muligt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tidsplan er klar: Nu river Bach Gruppen Vesterbro Torv ned

Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Rundt om Viborg

Lystfiskere er bekymrede: Karup Å er misfarvet af okker

Leder For abonnenter

Vesterbro Torv: Så siger vi snart farvel til ruinen!

Debat

Det er vores forbandede pligt at lytte – især til dem der ikke råber højt

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Danmark

PFOS-sagen spreder sig til Odense: Kødkvæg i Seden har i årevis drukket vand fra forgiftet vandløb

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Viborg

Forsvaret forurenede bæk: Nu skal kød fra kvæg alligevel testes for giftstoffer

Bolig

Her har Christian IV overnattet: Danmarks billigste 'herregård' til salg

Viborg FF For abonnenter

Viborg FF spillede solid reservekamp mod Hobro - U19-bomber og erfaren Viborg-dreng sprang i øjnene

Sport For abonnenter

Målræven Stine Andersen gør status: - Jeg håber snart, jeg brænder banen af igen

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Annonce