Annonce
Viborg

Surdej er hot- også til koldhævning: En af tidens største trends trak folk af huse

Der var run på til "Surdejsbagernes brødtræf”. Foto: Johnny Pedersen
Der var kø langt uden for, da Surdejsbagernes brødtræf løb af stablen i Viborg lørdag. Interessen er vokset under coronaen, hvor folk har kunnet gå hjemme og prøve surdejsbagning af.

Viborg: - Vi spreder budskabet om at lave noget godt brød!

Ordene kommer fra Peter Jespersen og er den helt korte version af, hvorfor der er arrangeret Surdejsbagernes brødtræf i hans Surdejs studio på Fischers plads denne lørdag.

Det lyder jo som en god grund til at invitere en masse surdejsbagere og alle nysgerrige indenfor i studiet, men hvorfor er det nu lige, at surdejsbagning er blevet så stort et hit, og hvordan kan det være, at Peter er startet på det?

Annonce

- Det skal få folks øjne op for, at der fås brød i god kvalitet, velsmagende og sundt, uddyber Peter Jespersen.

Forklaringen bakkes op af en af hans medentusiaster, Kristoffer:

- Det er økologi, og det sætter mange pris på. Når jeg laver workshops, spørger deltagerne efter økologi.

Det friskbagte brød fristede de mange besøgende. Foto: Johnny Pedersen

En ting er, at surdejsbagerne gerne vil lære folk at sætte pris på surdejsbrød, de vil også gerne lære dem at lave det selv.

Hjælper hinanden

Peter Jespersen er egentlig kok, men i dag er det surdejsbagning, han bruger sin energi på. Og han påpeger en klar forskel på de to fag.

- Som kok deler man ikke noget, man holder på sine opskrifter. Det er modsat med surdej, her deler vi med hinanden og hjælper hinanden, siger han og fortsætter:

- Dem, der står herinde i dag, har lært af hinanden. De er startet i det små, og nu har flere egne små bagerier.

Peter Jespersen roser surdejsbagerne for at hjælpe hinanden. Foto: Carsten Kongshjelm Mortensen

Den åbenhed deler de også med de mange besøgende, ja med alle, der gerne vil kaste sig over surdejsbageriet. De vil gerne have folk i gang med selv at bage brødet.

Annonce

Mange besøgende

Og interessen for dagens arrangement er stor.

- Da det startede, var der kø helt ned af trappen og endnu længere, fortæller Jonas Petri, der bor i nærheden.

Han er en af dagens rigtig mange kunder, men det var nu ikke fordi, han vidste noget om dagens arrangement, at han sidder på terrassen udenfor studioet med sit surdejsflûtes og en kop kaffe.

- Jeg var faktisk ikke klar over, at der var det her arrangement, jeg er fast kunde hernede, siger han.

Han viser sit ærme frem:

- Her får man frisk mel på tøjet, det får man ikke når man køber bake-off i Føtex, fortsætter han.

Jonas Petri, med mel på ærmet, er fast kunde i Surdej Studio. Foto: Carsten Kongshjelm Mortensen

Men er surdejsbagning ikke kun for nørder?

- I starten var det en lukket klub, men det er faktisk noget for alle, mænd og kvinder, børn unge og gamle, siger Peter Jespersen, og Kristoffer supplerer igen:

- Alle kan være med, det er ikke raketvidenskab.

Annonce

Godt for helbredet

En af de øvrige deltagende bagere er René Hansen fra Århus. Han havde prøvet lidt surdejsbagning i sin læretid som kok i 2005, men uden egentlig at vide, hvad det var.

Under coronanedlukningen startede han så et surdejsbageri med hjemmelevering.

Han understreger, at surdejsbrød er godt for helbredet.

- Koldhævning er sundere for maven, man bliver ikke oppustet på samme måde som af almindeligt hævet brød, siger han.

Udvalget af brød var stort. Foto: Johnny Pedersen

Og selv om det måske er en begrænset del af befolkningen, der går op i surdejsbrød i dag, er Peter Jespersen ikke i tvivl:

- Om fem år vil man se at det har vækstet så meget, at det er blevet det normale, siger han.

Lige nu forsøger han at skabe interesse om det i Jylland, især via sociale medier, som har fået mange til arrangementet i dag.

Der arbejdes bag disken. Foto: Johnny Pedersen

Berit Saugbjerg, endnu en viborgenser, har også fundet hen til Surdej Studio denne dag, men ikke via sociale medier. Som Jonas Petri er hun stamkunde, og blev også overrasket over alle de fremmødte mennesker.

- Jeg skulle bare hen og hente brød, jeg kommer gerne herhen, når der er åbent.

Hun bager selv rugbrød på surdej, men synes det er sværere med hvedebrød.

- Så er det jo super, at man kan gå herhen og købe det, siger Berit Saugbjerg.

For Peter Jespersen er det et mål at få så mange som muligt til selv at prøve at lave surdejsbrød.

- Om få år er det kun sådan noget folk vil have, siger han overbevist og forsvinder ind i menneskemængden indenfor.

Om få år er det kun sådan noget folk vil have.

Peter Jespersen


Her er Peter Jespersens tips til steder hvor du kan lære at lave surdejsbrød selv.

SimpelSurdej

Beansterbaker

DSurdejsKøkken

Mejnerts Mølle

Annonce
Sport For abonnenter

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: Viborg HK i total opløsning fik store stryg af lokalrival i første kamp om bronzen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Endelig hjemme: Nytorv duede ikke

Kultur For abonnenter

Marie er født, opvokset og bor stadig i Viborg: - Jeg har bare aldrig haft et behov for at komme væk

Alarm 112

Gasbrænder - igen-igen

Navne

Årets ærespris går til en flok, som hjælper tusinder gennem en livskrise

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Viborg

Togbus, aflysninger og ventetid: Langvarigt sporarbejde går ind i den sidste fase - få overblikket her

Sport For abonnenter

Hendes Viborg HK-farvel kommer nærmere: - Jeg har tit prøvet at skubbe det væk og sige, at det først er om lang tid, men det er det ikke længere

Alarm 112

Salgsklar hash lå pakket i 34 små sølvpapirkugler: Politiet slog til mod hashpusher i midtbyen

Viborg

Der blev sagt nej: Sagsøgte i geotermi-skandalen får ikke sagen prøvet ved Højesteret

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Rundt om Viborg

Spænding inden genåbning på søndag: Lokalt kulturtilbud forsøger sig for første gang efter to års corona-pause

Debat For abonnenter

Vigtige spørgsmål til dit lokale fjernvarmeværk!

Viborg FF

Jubel på Hald Ege Efterskole - fodboldhold hentede skolens første DM-titel nogensinde

Annonce