Annonce
Rundt om Viborg

Svært at låne penge på landet: Politikere vil se på problemerne med finansiering i Viborgs landområder

Det kan være svært at låne penge til både boliger og erhverv, hvis adressen er i Viborg Kommunes landområder. Dette luftfoto er fra Skals. Arkivfoto: Morten Dueholm
Byrådets landdistriktsudvalg holder i slutningen af september en temadag blandt andet med fokus på muligheden for finansiering i landområderne.

Viborgegnen: Man hører ofte om, at folk, der bor på landet, har svært ved at overbevise pengeinstitutter og realkredit, når de forsøger at låne penge til huskøb eller erhvervs-initiativer. Det problem kender man også i Viborg Kommune, og Viborg Byråds landdistriktsudvalg har besluttet at sætte emnet i fokus, når udvalget holder en strategi- og temadag torsdag den 26. september.

Der er tale om et internt møde for politikerne i landdistriktsudvalget, men udvalget har inviteret nogle gæster, som skal være med til at kaste lys over emnet. Det er som den første Steffen Damsgaard fra Landdistrikternes Fællesråd. Med ham vil udvalget blandt andet diskutere, hvad politikerne i Viborg Kommune kan gøre for at understøtte en positiv udvikling, når det gælder mobilitet, bosætning og finansiering i landdistrikterne.

Bagefter får udvalget besøg af Jan Sørensen fra Den Jyske Sparekasse i Skals til en diskussion om udfordringen med finansiering i boliger og erhverv på landet, og som den sidste gæst kommer erhvervschef Henrik Hansen, der vil give et oplæg om erhverv og vækst i landdistrikterne. Blandt mødets oplægsholdere er også et af udvalgets egne medlemmer, Johannes Vesterby (V), der vil lægge op til debat om emnet mobilitet i landdistrikterne.

Annonce

Vigtig problemstilling

- Hele udvalget er enig i, at det er en vigtig problemstilling. Vi ser, at det nogle gange er postnumrene, der afgør, om man kan låne penge til boligkøb, renovering eller erhverv. Stavnsbåndet er ophævet, så derfor er det selvfølgelig en uheldig situation, hvis det ikke er den enkeltes kreditværdighed, men postnummeret, der afgør, om man kan låne penge, siger Mette Nielsen (S), der er formand for landdistriktsudvalget.

Udvalget har også tidligere haft fokus på problemet, og for Mette Nielsen er der ikke tvivl om, at det også eksisterer i Viborg Kommune og ikke kun er en problemstilling i dele af Danmark, der i højere grad er udkant.

- Vi har efterlyst eksempler på det, og det har vi også fået, men det er ikke alle, der er interesseret i at stå frem og fortælle om det. Som beboer i en landsby, så hører man også jævnligt om folk, der har problemer med at få bevilget lån. Det er alvorligt, fordi det skaber en skævvridning mellem land og by. Jeg har allerede nævnt for den nye erhvervsminister Simon Kollerup, at låne-problematikken gør det svært for udviklingen i landdistrikterne, siger Mette Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Kaffevogn skal vente på tilladelse

Annonce