Annonce
Navne

Svend på 100 år har altid været altmuligmand

Svend Aage Kristensen i lejligheden ved Liselund med selvlavede ure. Foto: Jens Ingolf Nørgaard
Svend Aage Kristensen er født i Søby Brunkulslejer og arbejdede her som ung. Han rejste til Argentina, kom hjem og blev gift med Kirsten. De boede knap 50 år i USA. På fredag fylder han 100 år.

100: Svend Aage Kristensen er født den 30. august 1919 i Søby ved Kølkær.

Der var 11 søskende, som voksede op under fattige kår. Når ruderne var helt tilfrosne i stuehuset om vinteren, varmede de en mønt, som blev holdt mod ruden, så der tøede en lille plet, hvor de kunne kigge ud.

De mange søskende legede tit bondegård. De fandt nogle farvede sten, og hvert dyr havde sin egen farve, som blev sat i båse sammen.

Køerne var sorte sten, hestene var gule sten, grisene var røde sten, og hønsene var hvide sten. På samme tid blev lyngen på heden pløjet om til agerjord.

Ikke en fed agerjord, for ved den sidste store globale opvarmning for bare godt 10.000 år siden smeltede tre kilometer tyk indlandsis i Nordskandinavien, kom isen og dannede det Danmark, vi kender i dag, og skubbede sandet væk fra Østjylland ind mod den jyske højderyg, hvorfra smeltevandet skyllede sandet mod vest og efterlod det flade Vestjylland.

Modstandsbevægelsen

Svend Aage Kristensen har helt fra de unge år haft stor lyst til at lære nyt.

Han kom fra et kristent hjem, hvor man gik i kirke og søndagsskole, og han var leder i KFUM.

Selv om mulighederne for boglig uddannelse alene rakte til folkeskolen, søgte han ind på alle de muligheder for at dygtiggøre sig, der dengang fandtes.

- Jeg gik på aftenskole, husflidsskole, samariterkursus, jiu-jitsu kursus, blev uddannet spejderfører og var på Hammerum Landbrugsskole i 1940-1941. Under Den anden verdenskrig var jeg aktiv i modstandsbevægelsen og arbejdede som pumpemester i tørvegravene og brunkulslejerne i Søby. Jeg drev en periode Bygholm Brunkulsleje sammen med min bror Jens, fortæller fødselaren i sin lyse lejlighed på ældrecentret Liselund i Viborgs sydlige bydel.

Handelsmand

I 1948 rejste Svend Aage Kristensen til Argentina og arbejdede her indtil 1955.

Han kom tilbage til Danmark og blev gift med sygeplejerske Kirsten Holt. De drev et års tid hans fødegård, hvorefter de sammen rejste til USA. De landede i New York.

Kirsten fik arbejde som sygeplejerske, og Svend Aage fik arbejde i en medicinalfabrik, hvor han først var dyrepasser og senere blev ansat i laboratoriet. Fire år senere rejste de til Californien, men kom året efter tilbage til Illinois, hvor de købte hus.

- Jeg har altid været en "Jack of all Trade" selvlært altmuligmand. Jeg arbejdede en tid som uddeler i en el-butik. Derefter skulle jeg finde mig en ny levevej og begyndte at reparere ure. Jeg havde ingen kendskab til urene, men jeg fik fat i nogle artikler, der fortalte om, hvordan ure er indrettet og fungerer.

- I næsten 25 år reparerede og byggede jeg et utal af ure. Gamle ure blev sat i stand, og jeg har bygget rigtig mange store bornholmerure til det amerikanske marked. Da vi blev pensionister, rejste vi til Green Valley i Arizona, hvor der er et varmt og tørt klima. Selv om der var 47 grader, føltes varmen ikke generende, som han med overbevisning udtrykker det.

Erindringer

I 1993 nedskrev Svend Aage Kristensen sine barndomserindringer, der senere er blevet udgivet af en bekendt fra barndomsegnen, Paul Holt.

- Jeg kom ud at tjene det år, jeg gik til præst og blev konfirmeret. Far havde lejet mig ud til Jens Chr. Willumsen, som engang havde tjent hjemme, og som nu havde købt en udstykkergård fra Chr. Willumsen. Stykket lå på den østre side af banen. Jeg var der fra 1. april til 1. november og skulle bare have 75 kroner i løn.

- Jeg gik til præst i Herning. Vi gik i missionshuset, der lå på hjørnet af Bethaniagade og Torvegade foran kirken og næsten lige ved siden af torvet. Om sommeren var der på torvet masser af gode frugter, som jeg kiggede meget på, men sjældent købte, for jeg skulle spare mine penge til mit konfirmationsudstyr. Jeg brugte dog i løbet af sommeren 15 kroner på forskelligt. Jeg tillod mig endda at købe et Søndags BT, som kostede 15 øre.

- Jeg betalte mit konfirmationstøj, sko, skjorte og andet af min løn, og så havde jeg endda 15 kroner, da jeg flyttede hjem 1. november.

I 44 år var Svend Aage Kristensen gift med Kirsten. De fik ingen børn sammen. Da han kom hjem fra USA, blev han bosat i Bjerringbro, hvor han har noget familie. For et par år siden fik han ophold på Liselund Centret i Viborg, hvor han har en dejlig lys lejlighed.

- Fra vi var børn derhjemme, har vi lært, at man skal opføre sig ordentligt over for andre mennesker. I den ånd har jeg været kendt for at sige min mening. Jeg har altid haft uro under vingerne og har krydset det meste af både Nord- og Sydamerika. Mine største interesser blev at få de mange gamle ure repareret og istandsat, og så har jeg i fritiden vandret i tusindvis af kilometer på bjergvandringsture i USA, slutter 100-årsfødselaren frisk og oplagt med smil på læben.

Der holdes fødselsdagsfest i Mediehuset på Liselund, hvor der kommer gæster fra fjern og nær.

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Håndbold-samarbejde øst for søerne

Viborg FF For abonnenter

Analyse: Viborg FF parerede for meget i den sidste halve time

Annonce