Annonce
Erhverv

Svinefarm kan - sandsynligvis - snart erstattes af boliger

Det er en del af den brune mark på billedet, der nu lægges op til at blive købt på ekspropriationslignende vilkår. Foto: Morten Lee Pedersen
Hvis et flertal i økonomi- og erhvervsudvalget siger ja, vil kommunen kunne købe en del af landmand Lars Børgesens jord på ekspropriationslignende vilkår, og så vil lugtgener kunne erstattes af nye boliger.

Tapdrup: Meget tyder nu på, at landmand Lars Børgesen og alle de andre borgere i Tapdrup kan se en ende på sagen om byens udvidelse og den uønskede svinefarm i byens midte.

I hvert fald er der lagt op til, at økonomi- og erhvervsudvalget onsdag vedtager at ekspropriere en del af Lars Børgesens jord med henblik på udstykning til nye byggegrunde - og at hans svinefarm dermed endeligt nedlægges.

Sagen kom for alvor på dagsordenen for knap to år siden, da firmaet CBH Ejendomme ønskede at bygge boliger på en grund lige vest for Tapdrup - i et område der i kommuneplanen ikke er udlagt til kommende boligområde, og der blev igangsat en proces med tillæg til kommuneplanen og ny lokalplan.

Ikke mindst borgerne i Tapdrup protesterede voldsomt mod de planer, som ville betyde, at svinefarmen næppe ville blive nedlagt, da der jo nu ikke ville blive behov for Lars Børgesens jord til nye boliger - selvom denne jord i kommuneplanen for 2017 netop var udlagt til kommende boligområde.

- Det er stik imod alle planer, stik imod vores ønsker, og det betyder efter al sandsynlighed, at vi må leve med en svinefarm midt i byen i mange år endnu. Det er da ikke det, borgerne i Tapdrup er blevet stillet i udsigt, sagde borgerforeningsformand Benjamin Overvad til folkebladet i september 2019, da sagen blev fyldigt omtalt i folkebladet.

Landmand Lars Børgesen, der her ses til borgermøde i september 2019, er ikke tilfreds, men han er lettet. Foto: Morten Lee Pedersen
Annonce

En lettet mand

I samme artikel sagde landmand Lars Børgesen: - Det er da fuldstændig wild west. Politikerne er ligeglade med deres egen kommuneplan. I stedet lader de en privat investor berige sig ved køb og udstykning af jord til spotpris, selvom det er imod de lokale borgeres ønsker. Det tromles igennem uden forklaring. Man skulle tro, vi var i Rusland eller en eller anden bananrepublik.


Jeg er nødt til at sige, at jeg er lettet, selvom jeg stadig ikke synes, jeg er blevet behandlet ordentligt i hele det her forløb.

Lars Børgesen, landmand i Tapdrup


Lars Børgesen er nu om ikke tilfreds så i hvert fald lettet over, at der nu er udsigt til, at kommunen vil erhverve tre hektar af hans jord på ekspropriationslignende vilkår, og at det resterende areal sandsynligvis "erhverves i fri handel for at imødekomme en senere efterspørgsel", som det hedder i forslaget fra forvaltningen.

- Jeg er nødt til at sige, at jeg er lettet, selvom jeg stadig ikke synes, jeg er blevet behandlet ordentligt i hele det her forløb. Havde det ikke været for den enorme støtte fra de lokale Tapdrup-borgere, havde jeg ikke stået det igennem. Det har haft store menneskelige omkostninger, og nok er nok, siger Lars Børgesen.

Det er området indenfor den sorte streg, der skal udstykkes til byggegrunde. Illustration: Viborg Kommune
Annonce

Nogen har lyttet

For en af de politikere, der onsdag skal være med til at stemme ja til ekspropriationen - og det vil han - er sagens kommende afslutning et eksempel på, at ting kan ændre sig ved hjælp af debat og engagement hos de mennesker, der bliver berørt af sager.

Politikeren er SF's Kai O. Andersen, der tilbage i september 2019 udtrykte stor undren over, at et flertal i økonomi- og erhvervsudvalget havde sagt ja til en plan, der gik imod den forholdsvis nyligt vedtagne kommuneplan.

- Byrådet er ikke klar over, hvor dårlig en sag det er, men det bliver politikerne nok med tiden, sagde Kai O. Andersen dengang.

- Og det er da rigtig dejligt, at sagen nu har udviklet sig anderledes, end der dengang var lagt op til, og jeg er glad for, at nogen har lyttet til gode argumenter, og at vi har haft en god og frugtbar debat, siger Kai O. Andersen.

Også formanden for Tapdrup Borgerforening, Benjamin Overvad, glæder sig over, at det, han betegner som en indædt kamp, nu tilsyneladende bærer frugt.

- Jeg er spændt på, om udvalget nu også siger ja onsdag, og så glæder jeg mig på Lars Børgesens vegne over, at der nu forhåbentlig kommer en afklaring, siger Benjamin Overvad.

Den grund, hvor CBH Ejendomme i sin tid ville bygge nye boliger, er for øvrigt sidenhen blevet købt af et selskab under Viborg Bolig- og Erhvervsudlejning, og det er også med det formål for øje at bygge boliger på et tidspunkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Annonce